Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare, scrie Newsweek.
O deciziei similară a fost luată și în primă instanță de Tribunalul București.
Compania olandeză a contestat procedura de atribuire după ce contractul a fost câștigat de către compania franceză Naval Group.
UPDATE: Compania olandeză Damen arată, într-un comunicat de presă, că „vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”. Compania arată că a solicitat acces la documentația ofertelor pentru licitația privind corvetele, lucru care le-a fost refuzat, astfel că Damen a deschis și alte procese în justiție.
„Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare”, arată compania Damen.
Grupul francez Naval Group va construi cele patru corvete pentru Forțele Navale Române, după ce Romtehnica l-a declarat câștigător în iulie 2019. Francezii vor lucra în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța.
Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar - în jur de 1,2 miliarde de euro, devansându-i pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.
Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500, după ce în aprilie 2018 a semnat un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a le putea construi acolo.
Îți mai recomandăm Armata Română după 15 ani în NATO: echipament sovietic și achiziții occidentale în așteptareÎn forma inițială, contractul pentru cele 4 corvete noi includea și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Contractul era de asemenea cuplat și cu achiziția de rachete navale, pentru că în funcție de modelul de corvetă câștigător, depindea alegerea celui mai potrivit model de rachetă. În cazul francezilor Naval Group, modelul preferat era de la joint-venture-ul european MBDA.
Modelul de corvetă Gowind 2500 al Naval Group s-a mai vândut forțelor armate din Egipt, Malaysia și Emiratele Arabe Unite.
Licitația corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat ilegal.
În același timp, italienii de la Fincantieri au depus o contestație la licitație, pe care însă și-au retras-o ulterior. În luna iunie, Naval Group și Fincantieri au semnat un memorandum de colaborare, înființând o companie comună.
Inițial, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș anunțase în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen, contra sumei de 1,6 miliarde euro, navele urmând să fie construite și întreținute la șantierul Damen din Galați. Procedura a fost sistată, după ce PSD a venit la putere și a considerat că procedura nu a fost respectată, pentru că trebuia aprobarea Parlamentului, în cazul unei achiziții de o valoare atât de mare.
Îți mai recomandăm Marii cheltuitori militari ai lumii. Cum a ajuns România să dea pe Armată cu 150% mai mulți bani, față de acum 10 ani