Frances Haugen a fost manager de produs al companiei și este cea care a oferit publicației The Wall Street Journal documentele investigației „Dosarele Facebook”. Acestea arată că, în ciuda dovezilor legate de efectele negative ale platformei, compania nu a făcut nimic pentru a elimina acele practici care pun în pericol sănătatea mintală a adolescentelor și sporesc tensiunile sociale.
Îți mai recomandăm 3 minute | Scuzele lui Zuckerberg, gaz rusesc spre Germania, șansele PM Cîțu bat spre zeroÎn fața Congresului și prin plângerile pe care le-a depus, Frances Haugen a pledat, în calitate de „avertizor de integritate”, pentru reglementarea la nivel federal a pârghiilor de funcționare a platformelor de tipul Facebook și Instagram. Ea a formulat o serie de acuzații grave:
- Facebook ascunde și ignoră studiile care arată că 13,5% dintre adolescentele care folosesc Instagram spun că platforma le amplifică gândurile suicidale sau de auto-rănire și anorexia. Una din trei fete are o imagine de sine mai proastă în urma folosirii Instagram;
- Facebook știe că incitarea la ură și dezinformările de pe platformele sale sunt încurajate de algoritmii de funcționare, dar nu face nimic pentru a schimba acest lucru;
- Facebook elimină doar între 3 și 5 procente din conținutul care incită la ură și doar 1 procent din postările considerate violente sau care incită la violență;
- Facebook știe că platformele sale favorizează exploatarea umană;
Faptul că Facebook permite aceste situații ar fi cauzat de dorința de profit. Conținutul controversat crește numărul interacțiunilor de pe aceste platforme și veniturile din publicitate.
Într-o scrisoare adresată angajaților și publicată și pe pagina sa de Facebook, fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, spune că dezvăluirile și mărturia din congres prezintă o imagine falsă a acesteia.
„Acordăm o atenție deosebită problemelor care privesc siguranța, bunăstarea și sănătatea mintală a utilizatorilor. Este greu să vezi relatări care prezintă o imagine falsă a muncii și motivelor noastre.”
Mark Zuckerberg spune că cercetările cu privire la efectele Instagram asupra tinerilor arată că, de fapt, aceștia ar considera că platforma îi ajută să treacă mai ușor peste problemele specifice adolescenței, inclusiv peste singurătate, anxietate sau problemele de alimentație.
În opinia fostei angajate a companiei, managementul știe cum să facă Facebook și Instagram mai sigure, dar nu ia măsuri pentru că „pune profiturile astronomice mai presus de oameni”. Nu există nimeni care îl controleze pe Mark Zuckerberg, a spus ea.
Îți mai recomandăm Studiu: Facebook a îndrumat utilizatori spre informații false privind coronavirusul