Acuzații: Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, bătuți, electrocutați și umiliți de angajați

Câteva dintre camerele în care dormeau pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie din Ștei/jud. Bihor.

Pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Ștei, județul Bihor, ar fi fost abuzați de angajați, susține într-un raport Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, organism independent aflat în subordinea Parlamentului.

Reprezentanții Consiliului au investigat Spitalul din Ștei în perioada 17-20 septembrie și au descoperit mai multe nereguli, se menționează într-un raport publicat pe 11 octombrie.

Spitalul de Psihiatrie din Ștei este finanțat din bani publici și toți pacienții au fost internați acolo în urma unor decizii judecătorești.

Când Consiliul de Monitorizare a efectuat vizita, în spital erau internați peste 300 de pacienți. Echipa de control a descoperit că aceștia nu au posibilitatea de a ține legătura cu familia prin intermediul unui telefon, ci doar prin vizite personale.

Raportul integral privind condițiile de la Spitalul din Ștei

„Din cadrul discuțiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reținut că aceștia sunt bătuți, agresați fizic și verbal, amenințați și electrocutați cu aparat de electroșocuri”, spune Consiliul în raport.

Echipa de investigație a descoperit aparatul de electroșocuri menționat de bolnavi într-un salon de la etajul 1 al spitalului și spune că acesta era folosit de angajații spitalului.

Aparatul a fost ridicat și predat Poliției, care a fost sesizată în urma investigației.

De asemenea, a fost descoperit și un baston tip lanternă, despre care niciun angajat nu a recunoscut că i-ar aparține și despre care investigatorii cred că este „un instrument de tortură psihică și fizică prin care pacienții sunt constrânși să facă anumite lucruri”.

Mancare alterată, dormitoare insalubre

Consiliul de Monitorizare mai dezvăluie și că condițiile din spital sunt departe de a respecte normele. De pildă, clădirile nu au rampe de acces pentru persoanele cu handicap, băile nu permit accesul celor care au nevoie de un scaun cu rotile, iar spațiul nu are lift.

Dușurile nu sunt separate de uși sau perdele, nefiind astfel asigurată intimitatea pacienților.

„La momentul vizitei de monitorizare, în majoritatea dormitoarelor de la secția 1 de psihiatrie, etaj 2 bărbați, nu existau lenjerii de pat, saltelele erau într-o stare avansată de degradare și mucegăite din cauza urinei. Unele saltele nu avea husă de protecție, ci doar burete și aveau pete ce păreau a fi de sânge”.

Un pacient de la Spitalul Ștei are vânătăi pe față și pe corp. El a fost fotografiat dezbrăcat de echipa de control care a verificat unitatea.

Nu e clar nici tratamentul medical pe care îl primesc bolnavii, dar nici ce mănâncă aceștia: „Nu sunt afișate informații privind meniul zilnic”, se mai menționează în raport.

O altă posibilă problemă descoperită este cea a utilizării cardurilor bancare de către 13 pacienți, despre care – spun investigatorii – există „suspiciuni” că au fost folosite de „alte persoane decât pacientul”.

Nici la bucătărie lucrurile nu erau în regulă, mai arată raportul. Au fost descoperite alimente expirate, iar multe alimente nu erau depozitate corespunzător.

„Echipa de monitorizare a mai constat că în oficiul alimentar unde se porționează mâncarea, vesela era spălată în găleți, iar coșul era plin de resturi de mâncare din ziua anterioară. În acest oficiu era un miros înțepător de resturi de mâncare stricată.”

Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la Spitalul din Ștei cu privire la cele reclamate în raport. Îl vom publica imediat ce îl vom primi.

Nereguli la alte spitale

Problemele semnalate la Spitalul din Ștei se alătură unei serii de dezvăluiri referitoare la condițiile precare din anumite spitale destinate persoanelor cu dizabilități din România.

În iulie 2024, Consiliul de Monitorizare pentru aplicarea Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități dezvăluia că a descoperit probleme la un centru pentru persoane cu dizabilități din Neamț.

Îți mai recomandăm Condiții insalubre la un centru pentru persoane cu dizabilități din Neamț: 50 de oameni pe 32 de locuri, saltele cu fecale și urină

Peste 50 de persoane, cu vârsta între 22 și 86 de ani, cu handicap mental, fizic și asociat, au fost găsite în condiții inslubre de către inspectorii Consiliului.

În Centrul de Abilitare și Reabilitare din Războieni, Neamț, inspectorii au găsit 50 de persoane, deși clădirea are o capacitate de 32 de locuri, astfel că 18 beneficiari sunt practic „înghesuiți printre ceilalți cumva”, potrivit inspectorilor.

Dormitoarele sunt astfel suprapopulate. În plus, beneficiarii nu au haine de schimb, mirosul este infernal, saltelele fiind „95% murdare deteriorate pline de urina/ fecale.”

În 2023, mai multe azile în care persoane vârstnice erau ținute în condiții insalubre au fost dezvăluite de presă într-o serie intitulată „azilele groazei”. Mai multe persoane care profitau de persoanele vulnerabile au fost reținute și trimise apoi în judecată de DIICOT.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI