Linkuri accesibilitate

Condiții insalubre la un centru pentru persoane cu dizabilități din Neamț: 50 de oameni pe 32 de locuri, saltele cu fecale și urină


Inspectorii Consiliului Național de Monitorizare (CNM), instituție a statului care verifică centrele pentru persoane cu dizabilități a găsit condiții înfiorătoare într-un astfel de centru din localitatea Războieni, județul Neamț.
Inspectorii Consiliului Național de Monitorizare (CNM), instituție a statului care verifică centrele pentru persoane cu dizabilități a găsit condiții înfiorătoare într-un astfel de centru din localitatea Războieni, județul Neamț.

Dormitoare suprapopulate, cu 50 de persoane cazate la o capacitate de 32 de locuri, fără haine de schimb, saltele rupte și murdare inclusiv cu urină și fecale și un miros infernal. Asta au găsit inspectorii Consiliului Național de Monitorizare marți, într-un centru pentru persoane cu dizabilități din județul Neamț.

Peste 50 de persoane, cu vârsta între 22 și 86 de ani, cu handicap mental, fizic și asociat, au fost găsite în condiții inslubre de către inspectorii Consiliului Național de Monitorizare (CNM), instituție autonomă, dar în subordinea statului, într-un centru destinat persoanelor cu dizabilități din județul Neamț.

În Centrul de Abilitare și Reabilitare din Războieni, Neamț, inspectorii au găsit 50 de persoane, deși clădirea are o capacitate de 32 de locuri, astfel că 18 beneficiari sunt practic „înghesuiți printre ceilalți cumva”, potrivit inspectorilor.

Dormitoarele sunt astfel suprapopulate. În plus, beneficiarii nu au haine de schimb, mirosul este infernal, saltelele fiind „95% murdare deteriorate pline de urina/ fecale.”

Inspetorii Consiliului de Monitorizare au constata că aproape toate saltelele era deteriorate, unele fiind murdare inclusiv cu urină și fecale.
Inspetorii Consiliului de Monitorizare au constata că aproape toate saltelele era deteriorate, unele fiind murdare inclusiv cu urină și fecale.

Inspectorii au găsit toate pernele din paturile dispuse la etaj deteriorate, murdare și / sau rupte. Imaginile transmise de reprezentanți ai instituției presei sunt sugestive.

De asemenea nu există niciun aparat de aer condiționat.

CNM a transmis că o altă instituție a statului, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), făcuse un control în 14 iunie la centru, dar nu găsise nereguli.

Reprezentanții CNM spun că, în timpul controlului, responsabilii centrului au scos saltele, perne și lenjerii noi.

Angajații centrului din Războieni au adus lenjerii noi abia după controlul Consiliului, cele găsite inițial de inspectori la fața locului fiind total improprii.
Angajații centrului din Războieni au adus lenjerii noi abia după controlul Consiliului, cele găsite inițial de inspectori la fața locului fiind total improprii.

De asemenea, au adus, din magazia centrului, și un extinctor valabil, în condițiile în care toate cele găsite la fața locului erau expirate.

Centru aparține de Direcția de Asistență Socială Neamț

Consiliul Național de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități are autoritatea de a verifica condițiile oferite în centrele rezidențiate pentru persoanele care suferă de astfel de afecțiuni.

Instituția aflată sub control parlamentar și finanțată de la buget nu poate emite sancțiuni, dar face rapoarte după fiecare vizită în terene și sesizează autoritățile care pot sancționa, sau chiar să suspende autorizația de funcționare a centrelor în care drepturile acestor persoane sunt încălcate.

De asemenea, când situația o impune, pot alerta de la fața locului organele judiciare.

Centrul aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Neamț, după cum reiese din harta serviciilor rezidențiale, disponibilă pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția persoanelor cu Dizabilități.

Europa Liberă a contactat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Neamț, sub autoritatea căreia funcționează centrele precum cel verificat de Consiliu.

„Dat fiind faptul că sunt verificări în derulare, nu vă putem furniza informații suplimentare”, ne-au transmis, prin SMS, reprezentanții instituției.

Amintim, problema condițiilor oferite în unele centru rezidențiale pentru vârstnici sau persoane cu dizabilități a stârnit indignarea publică în 2023, când au ieșit la iveală condiții în care erau tratate persoane din centre private din localitățile Voluntari și Afumați.

Scandalul a dus la demisia ministrului Muncii – Marius Budăi, care avea în subordinea instituții cu atribuții de control a unor astfel de centre, dar și a Gabriliei Firea – ministra Familiei și a Egalității de Șanse.

Asta în condițiile în care foști colaboratori ai săi făceau parte din asociație sau chiar din conducerea acesteia. Gabriela Firea a negat însă că știa despre situația centrelor.

Anul acesta, o firmă, o asociație și 28 de persoane au fost trimise în judecată în dosarul „azilelor groazei”, în care bătrâni și persoane cu handicap erau abuzați și supuși unor tratament inumane.

Ulterior dezvăluirilor din centrele din județul Ilfov, Centru de Resurse Juridice a semnalat un nou caz de „azil al groazei”, în județul Mureș, așa cum a relatat Europa Liberă la acea vreme. Oamenii dormeau pe saltele murdare de fecale și urină sau chiar într-un beci.

Ulterior, autoritățile au demarat controale extinse și au găsit probleme la centre și cămine din mai multe județe.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG