Ucraina: Peste 1.000 de copii din Mariupol au fost transferați ilegal în Rusia

O fată privește prin geamul autobuzului când civili evacuați de la combinatul Azovstal (Mariupol) ajung la un centru temporar pentru refugiați din regiunea Donețk. 6 mai 2022.

Potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, Federația Rusă continuă să „răpească minori de pe teritoriul Ucrainei și să aranjeze adopția lor ilegală de către cetățeni ruși”.

Într-o declarație transmisă marți, Ministerul ucrainean de Externe afirmă că potrivit datelor de la Departamentul Familiei și Copilului din regiunea Krasnodar din Rusia, peste 1.000 de copii ucraineni din Mariupol au fost preluați ilegal de forțele militare ruse și transferați în Rusia, la Tiumen, Irkutsk, Kemerovo sau regiunea Altai (Siberia).

Peste 300 de copii, spun autoritățile ucrainene, ar fi ținuți în instituții din regiunea Krasnodar.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia e acuzată de „genocid” după accelerarea adopțiilor orfanilor ucraineni duși cu forța în Rusia

Kievul acuză încălcarea gravă de către Rusia a Convenției internaționale Drepturilor Copiilor și a Convenției de la Geneva din 1949, care „reglementează protejarea civililor în perioade de război și stipulează obligația puterilor ocupante de a nu schimba statului civil al minorilor”.

Acuzații despre răpiri și adopții forțate au apărut încă din luna aprilie când Euractiv transmitea că Rusia ar fi introdus forțat peste 150.000 de copii din estul Ucrainei în sistemul de adopții al țării.

În iunie, Națiunile Unite avertizau împotriva adopției copiilor ucraineni în Rusia. Câteva mii de minori ar fi fost deja transferați peste graniță, transmitea France24.

La sfârșitul lunii iunie, mai multe publicații estimau că aproximativ 2.000 de copii ucraineni au fost mutați cu forța pe teritoriul Rusiei, după ce armata rusă a atacat Ucraina, în februarie.

Îți mai recomandăm Aproximativ 2.000 de copii din Ucraina, deportați în Rusia pentru adopții simplificate

Ucraina face apel la comunitatea internațională, „în special la ONU, pentru a condamna crimele în curs de desfășurare ale Rusiei împotriva copiilor în Ucraina”.

Kievul cere returnarea copiilor și „măsuri imediate împotriva Moscovei pentru a opri încălcarea sfidătoare a dreptului internațional”.

Mariupol, un port strategic de la Marea Azov a fost încercuit încă din primele zile ale invaziei.

A urmat o rezistență marcată de momente tragice precum bombardarea Teatrului, în care se adăposteau sute de civili, inclusiv copii, și lupta regimentului Azov din combinatul chimic Azovstal.

Your browser doesn’t support HTML5

Sfârșitul unui oraș ucrainean. Distrus aproape total, Mariupol revine rușilor

Tot marți, Ministerul de Externe al Ucrainei a avertizat că Rusia ar intenționa să organizeze „procese-spectacol” ale prizonierilor de la Mariupol, comițând astfel o crimă de război.