Rezoluția a fost adoptată cu un vot covârșitor de 158 la 9, cu 13 abțineri. Statele Unite și-au păstrat poziția din trecut prin care a solicitat constant ca textul rezoluției să prevadă că încetarea focului trebuie să fie condiționată de eliberarea tuturor ostaticilor.
Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a spus miercuri că ar fi „rușinos și greșit” ca textul rezoluției să fie adoptat fără această prevedere.
Înaintea votului, trimisul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că votul Adunării Generale a ONU nu este un vot pentru compasiune. „Este un vot pentru complicitate”, a spus diplomatul israelian.
Rezoluția, care nu este obligatorie, cere „acces imediat” la ajutor umanitar pe scară largă pentru cetățenii din Gaza, în special în partea de nord a teritoriului aproape complet distrusă de război.
Adunarea Generală se află adesea în situația de a da rezoluții care nu pot trece de Consiliul de Securitate, în care țări ca SUA, Rusia, China, Franța și Marea Britanie au drept de veto. Organismul a fost frecvent paralizat în ultimii ani de neînțelegeri între membri cauzate de războaiele din Gaza sau Ucraina.
Sprijin extins pentru palestinieni
Zeci de reprezentanți ai statelor membre ale ONU s-au adresat Adunării înainte de vot pentru a-și arăta sprijinul pentru palestinieni.
„Gaza nu mai există. Este distrus”, a declarat trimisul Sloveniei la ONU, Samuel Zbogar, scrie Reuters. „Istoria este cel mai dur critic al lipsei de acțiune”.
Ambasadorul adjunct al Algeriei la ONU, Nacim Gaouaoui, care a spus: „Prețul tăcerii și al eșecului în fața tragediei palestiniene este un preț foarte mare”.
Atacul Hamas din octombrie 2023 asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a 1.208 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. Acest număr include ostatici care au murit sau au fost uciși în timp ce erau deținuți în Gaza.
Militanții au răpit 251 de ostatici, dintre care 96 au rămas în Gaza. Armata israeliană spune despre 34 dintre aceștia că sunt decedați.
Ofensiva ulterioară a Israelului în Gaza a ucis cel puțin 44.805 persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății condus de Hamas, considerate de încredere de ONU.
„Gaza este astăzi inima sângerândă a Palestinei”, a declarat ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour săptămâna trecută.
„Imaginile copiilor noștri arzând în corturi, fără mâncare în burtă, fără speranțe și fără orizont pentru viitor, după ce au îndurat durere și pierderi mai mult de un an, ar trebui să bântuie conștiința lumii și să acționeze pentru a pune capăt acestui coșmar", a spus el.
Rezoluția legată de Gaza îi cere secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte propuneri legate de felul în care ONU ar putea încuraja tragerea la răspundere a actorilor implicați, prin utilizarea mecanismelor existente sau crearea altora noi.
Un precedent în această privință este mecanismul internațional creat de ONU pentru a aduna dovezi ale crimelor comise în Siria după izbucnirea războiului civil.
O a doua rezoluție adoptată miercuri cere Israelului să respecte mandatul agenției ONU de sprijinire a refugiaților palestinieni (UNRWA) și să-i permită să-și continue operațiunile.
Israelul a votat pentru interzicerea organizației începând cu 28 ianuarie, după ce a acuzat unii angajați UNRWA că ar fi fost implicați în atacul devastator al Hamas din octombrie 2023.
Îți mai recomandăm ONU: 100 de camioane cu ajutoare au fost jefuite în GazaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.