Până în acest moment, 14.267 de români s-au înscris pentru a putea vota la o secție de votare din străinătate. Practic, prin această înregistrare, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.
Pentru votul prin corespondență, AEP a primit 14.851 de cereri. Astfel, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.
Ca urmare a acestor cereri, românii vor fi radiați din listele electorale permanente și înscriși pe lista electorală permanentă din străinătate și respectiv, pe cea pentru votul prin corespondență.
În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.
Potrivit portalului www.votstrainatate.ro, românii plecați în afara țării mai au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a se putea înscrie ca alegători în străinătate. Data limită este 11 septembrie, ora 23:59.
În acest context, președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică, le cere românilor care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze pentru ca autorităţile române să poată înfiinţa secţii de votare conform numărului de înregistrări „şi nu pe baza unor informaţii vehiculate în spaţiul public referitoare la numărul de cetăţeni care s-ar afla într-o localitate sau stat”, potrivit unui comunicat de presă.
„Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secţii de votare şi au votat aproape 400.000 de cetăţeni, acum estimările MAE arată că trebuie înfiinţate nu mai puţin de 900 de secţii de votare, estimări care nu au în spate o evidenţă clară a intenţiei de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie 2019. Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a atras atenția șeful AEP.
Potrivit legii, se înființează o secție de votare dacă cel puțin o sută de cetățeni români din aceeași localitate sau grup de localități se înregistrează cu opțiunea de vot la secțiile de votare.
Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.