Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a accesat, în ianuarie 2023, un proiect cu fonduri europene „pentru creșterea nivelului transparenței, eticii și integrității activităților de management electoral și finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale”, după cum spun pentru Europa Liberă reprezentanții AEP.
Parte din proiect este și o campanie media de conștientizare „privind aspectele de integritate, etică, anticorupție și anti-mită specifice proceselor electorale”.
AEP a publicat pe SEAP (sistemul de achiziții publice) anunțul de licitație pentru aceste servicii în aprilie 2023. Apoi, au mai trecut zece luni până la desemnarea firmei care va face campania publicitară.
Contractul a fost semnat în februarie 2024, după urmarea procedurilor legale și contestații.
Câștigător: firma Complete Media Grup SRL - cu subcontractanți Mercury 360 Communications și Best Advertising & Consult SRL.
Pe ce vor fi cheltuiți 1,8 milioane de lei
La televiziuni și radio difuzarea unor astfel de campanii de inters public, non-comerciale, este gratuită, conform Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
Prin urmare, banii vor acoperi cheltuieli pentru:
- Crearea strategiei campaniei de informare și conștientizare;
- Creația și producția a două spoturi video de 20 de secunde fiecare. Vor fi difuzate, conform anunțului AEP, la primele trei stații TV naționale de știri (clasificate după cota de audiență din luna de dinaintea publicării anunțului în sistemul public de achiziții - SEAP, adică martie 2023, când primele trei televiziuni după cota de audiență au fost România TV, Antena 3 CNN și Realitatea Plus).
- Creația și producția a patru spoturi audio de 30 de secunde fiecare. Vor fi difuzate la primele două posturi radio de știri, cu acoperire națională, în funcție de cota de audiență înregistrată în ultimul interval calendaristic afișat, înaintea publicării anunțului de participare în SEAP. Posturile de radio clasate pe primele 2 locuri după audiență, în martie 2023, sunt Radio Antena Satelor si Radio Digi Fm.
- Media plan care să conțină difuzare și promovare TV pe durata a cinci luni și difuzare și promovare radio pe durata a cinci luni;
- Promovare în mediul online: creație, producție, afișare și promovare de bannere web animate. Difuzarea bannerelor se face pe pagina de intrare a cel puțin cinci dintre paginile web din România care au avut în martie 2023 minimum două milioane (2.000.000) clienți unici pe lună. Bannerele vor fi și pe pagini web din categoriile „Știri si analize”, „Știri generale” și „Știri și analize locale”.
- Campanie de promovare în mediul online prin social media: Facebook, YouTube, Twitter și Instagram.
AEP a mai impus o condiție: compania care face spoturile trebuie să se asigure că actorii sau personalitățile publice care vor apărea în ele nu au avut, în ultimii trei ani, imaginea asociată cu vreun partid politic sau vreo campanie de publicitate politică. Spoturile video vor fi traduse și în limbajul mimico-gestual.
Iar cerințele puse în caietul de sarcini de Autoritatea Electorală Permanentă sunt ca mesajele să ajungă la 20% din populație după campaniile TV și radio și la 10% din populație după cea online.
Campania ar urma să se desfășoare în perioada iulie-octombrie anul acesta.
Condiții restrictive la licitație
În caietul de sarcini al licitației, la condiții de participare există una care elimină posibilitatea participării pentru firmele mici de publicitate.
Ofertanții trebuiau să facă dovada că „au realizat anterior un contract care a avut ca obiect realizarea și desfășurarea unei campanii de informare sau conștientizare derulată la nivel național, care să fi integrat cel puțin cele 3 (trei) componente media obligatorii (publicitate radio, publicitate TV și publicitate online) și care să fi avut o valoare de cel puțin 1.000.000 lei fără TVA”.
Am întrebat AEP dacă această mențiune nu este discriminatorie. Este legal, ni s-a transmis în răspunsul oficial.
„Plafonul stabilit pentru experiența similară în cadrul acestei achiziții reprezintă 50% din valoarea estimată a contractului de atribuit și putea fi demonstrată printr-un număr de contracte la alegerea operatorilor economici”, scrie AEP în răspunsul pentru Europa Liberă.
Complete Media Grup, specialist în campanii publice
Firma care câștigat licitația ca lider al unei asocieri, Complete Media Grup, a încheiat în ultimii cinci ani contracte publice de aproape 8,5 milioane de euro.
Cel mai important este cel din 2020, cu Ministerul Fondurilor Europene. Agenția a făcut atunci o campanie de 3,5 milioane de euro (peste 18 milioane de lei) pentru promovarea oportunităților de finanțare europene.
Ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Cristian Ghinea, a spus că a oprit difuzarea spoturilor din campanie pentru că promovau neadecvat fondurile europene.
Campania a rulat, în 2021, pe trei posturi de televiziune: Antena 3 CNN, România TV și Național TV.
„Când eram ministru, am văzut la televizor un spot cu Gianina Corondan vorbind despre fonduri europene. M-a mirat și am întrebat «ce este cu campania asta?». Părea grosier făcută. Niște oameni se comportau de parcă fondurile europene sunt șampon”, a declarat pentru Europa Liberă fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR).
Îți mai recomandăm Milioane de lei pentru A3 și RTV. Ghinea: „Am văzut un spot cu Gianina Corondan, fondurile europene parcă erau șampon”Un alt contract important câștigat de firma Complete Media Grup, împreună cu All Media Company, este cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru servicii de organizare a unei campanii de publicitate şi informare media, în valoare de aproape 2 milioane de euro (9 milioane de lei).
În 2021, aceeași firmă a organizat două campanii naționale cu Inspectoratul General al Poliției în valoare de 600.000 de euro (3 milioane de lei). Și tot cu Poliția Română a semnat contracte în 2022, pentru 1,2 milioane de euro (6,4 milioane de lei), iar în 2023 de 400.000 de euro (2,2 milioane de lei). Tot pentru campanii naționale de educație rutieră.
Cine deține Complete Media Grup
Firma a fost înființată, în 2004, de Roxana Străchinescu, fost șef al departamentului de marketing al cotidianului Libertatea. Prin acționariatul companiei au trecut, la un moment dat, soțul și tatăl acesteia. În acest moment, acționar unic al societății este Roxana Necula. Familia Străchinescu a ieșit între timp din Complete Media Grup.
Anul trecut, societatea a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 15.231.435 lei (peste 3 milioane de euro), cu un profit de 847.857 de lei (170.000 euro) și șapte angajați.
Familia Străchinescu are o altă firmă cu același obiect de activitate - agenție de publicitate - Best Advertising & Consult SRL. Care este parte din contractul cu Autoritatea Electorală permanentă, ca subcontractant.
În 2009, Best Advertising & Consult SRL a primit un contract de 1 milion de euro de la Ministerul Turismului, condus atunci de Elena Udrea, pentru promovarea „României Turistice”.
Jurnaliștii Europa Liberă au vorbit cu proprietarul firmei Complete Media Grup, Roxana Necula. Câștigă contracte publice pentru că participă la licitații, ne-a explicat ea reușita în colaborarea cu statul.
Ea a refuzat să ne spună la ce televiziuni și posturi radio vor fi difuzate spoturile cu pricina. Nu a dorit să ofere niciun alt detaliu din contract, invocând clauza de confidențialitate în relația cu AEP.
Cât costă două spoturi audio și două video, în condițiile cerute de AEP
Jurnaliștii Europa Liberă au contactat două case de producție audio/video pentru a afla care sunt costurile realizării unor spoturi, conform cerințelor AEP.
Un preț maximal pentru un spot video de 20 de secunde, care include și grafică, drepturi de autor pentru muzică, plata unui actor cunoscut șamd este în jur de 30.000 de euro. Pentru cel audio, în aceleași condiții maximale, ar fi de 2.500-3.000 de euro.
Deci, cele două spoturi video comandate de AEP ar putea costa maximum 60.000 de euro iar cele patru audio, 12.000 de euro. Adică un total de 72.000 de euro. Rămân 288.000 de euro, care ar urma să acopere restul de costuri - strategia, media planurile și difuzarea în online.
Ce rating ar putea avea campania?
„Orice campanie educativă pro-democrație și care încurajează un comportament etic în campania electorală este o inițiativă care merită susținută - din punct de vedere principial și teoretic. Din punct de vedere practic, însă, orice campanie publicitară - comercială sau civică - se poate implementa prost și poate fi deci, o campanie ratată”, explică Dragoș Stanca, antreprenor si expert media, pentru Europa Liberă.
În opinia sa, bugetul alocat e unul mic având în vedere obiectivele propuse. Și face un calcul privind impactul online al campaniei în care s-ar putea investi până la 300.000 de euro.
„Pentru a vinde lucruri în general în România spre public, piața de publicitate comercială totalizează 700 de milioane de euro anual (fiind una din cele mai mici piețe de acest tip din UE, raportat la numărul de locuitori activi). Așadar, logic, se poate calcula cam cât din atenția românilor va fi acaparată cu un buget de să zicem de maxim 300.000 de euro din totalul de 360.000. Procentual, undeva la 0.04%”, spune el.
Iar concluzia sa este că „succesul acestei campanii va depinde mai ales de execuție și de calitatea creației. Ca regulă generală, o creație bună poate compensa un buget, [un buget] poate nu suficient de generos mereu”.
Îți mai recomandăm Cristian China-Birta „Chinezu”: Influencerii sunt cele mai mari bombardiere. Pot distruge grav creierașul oamenilorEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.