Gazul, oltenii și rușii. De unde provine gazul imperiului GPL al familiei Doldurea

Depozitul din Caracal este baza logistică a firmei Ade Gas Oil. Aceasta cuprinde printr-una din ramurile sale firma Flagas, deținătoarea depozitului de gaz petrolier lichefiat (GPL) care a explodat la finele lui august 2023 la Crevedia, provocând morți și zeci de răniți.

În 2010, trei mari jucători de pe piața gazului lichefiat din Oltenia se unesc. Și ia naștere gigantul Ade Gas Oil. Competitori pe piața internă, afacerea lor comună a devenit comerțul engros cu GPL. Mega compania are atestat pentru importul de combustibil din Rusia și Kazahstan.

Socotelile făcute de patronii celor trei firme au fost bune. Afacerile lor separate au înflorit în paralel cu cele ale companiei în care toți erau acționari. Cumpărau gas petrolier lichefiat (GPL) prin firma Ade Gas în cantități uriașe, cu discounturi foarte bune, și revindeau gazul prin firmele proprii sau către terți.

Ade Gas Oil înseamnă:

  • Azalis SRL - deținută de Cristi Berceanu;
  • Dolchimex - deținută de frații Doldurea, Ionuț și Cristian; (*Unul dintre depozitele familiei Doldurea, deținut prin firma Flagas SRL a explodat sâmbătă, 26 august 2023, la Crevedia).
  • Eurogenetic - deținută de familia Crețan - Ionuț, Mihăiță și Gheorghe;

Din 2012 și până în 2022, cifra de afaceri a crescut la toate cele trei firme acționare de câteva ori. Dar și a celorlalte afaceri din portofoliul acționarilor.

De departe, cea mai valoroasă, și cu cea mai spectaculoasă evoluție, a avut SC Flagas, deținută de Ionuț Doldurea și Ionuț Cosmin Stîngă. Cifra de afaceri a crescut de 500 de ori între 2009 și 2022.

După cum menționam, firma Flagas este deținătoarea depozitului de GPL care a funcționat fără vreme de trei ani fără autorizație la Crevedia, în imediata apropiere a Bucureștiului, depozit care a fost mistuit în incediul și exploziile de pe 26 august 2023. Trei persoane au murit și peste 50 au fost ars, sunt grav rănite.

Dar unde se intersectează interesele firmei Ade Gas Oil cu Rusia?

Un fost director al Ade Gas Oil a declarat că firma importă gaze din tot spațiul ex-sovietic

Într-un interviu acordat revistei Oltenia Business, în 2013, Corina Culiță, abia numită director al companiei, a vorbit despre afacerile concernului Ade Gas Oil și despre importurile de gaze din Rusia. Dar lasă și să se înțeleagă că venirea ei a deschis firmei noi piețe, mai ales pentru import. Corina Culiță venea cu know-how-ul Rompetrol Gas, acolo unde a fost director comercial.

Interviul cu Corina Culiță a apărut în revista Oltenia Business, în 2013.

„Au apărut idei în privința măririi cotei de piață, astfel încât într-un timp scurt am decis dezvoltarea de noi surse externe de supply, dezvoltarea de noi canale de vânzare”, povestea în 2013 Corina Culiță.

„În Oltenia ajunge GPL de un înalt nivel calitativ din toate țările ex-sovietice – Rusia, Kazakhstan, Ucraina, Belarus, Turkmenistan. ADE Gas este una din puţinele companii din România care a reuşit într-un timp relativ scurt, datorită dezvoltării relaţiilor externe şi abilităţilor de negociere, să devină unul din cei mai importanţi importatori de GPL”, mai adăuga Corina Culiță.

Oamenii Rompetrol, în afacerile familiei Doldurea

În iunie 2013, în firma Flagas SRL, deținută până atunci doar de Ionuț Doldurea, intră doi asociați. Ionuț Cosmin Stîngă și Corina Culiță.

Ionuț Cosmin Stîngă fusese reprezentant comercial zonal la Rompetrol Downstream, conform informațiilor primite de Europa Liberă de la un fost colaborator al acestuia care a dorit să-și păstreze anonimatul, iar Corina Culiță - director comercial la Rompetrol Gas, informație confirmată de companie.

Precizări:

Rompetrol a transmis un punct de vedere, pe 1 septembrie, la ora 20.26.

„Ionuț Cosmin Stîngă nu fost niciodată angajat Rompetrol și implicit, nici în cadrul companiilor Rompetrol Dowstream sau Rompetrol Gas. Această informație este reflectata și in registre oficiale, de exemplu, in Revisal (Registrul General de Evidență a Salariaților din România).

Corina Culita a fost angajată a companiei Rompetrol Gas, în perioada 2007 - 2011. Astfel, colaborarea dintre cele doua părti s-a incheiat prin acordul părților la sfârșitul anului 2011, în urmă cu mai bine de 12 ani.

Cosmin Ionuț Stîngă nu a fost și nu avea cum să fie “deținătorul portofoliului de clienți din Oltenia al Rompetrol Downstream”, scrie în comunicatul Rompetrol.

Cei doi ar fi plecat împreună de la Rompetrol la Flagas SRL. Corina Culiță a devenit, însă, acționar și la Ade Gas Oil, tot în 2013, în septembrie, cu 3% din acțiuni, și este numită director al companiei.

În luna decembrie a aceluiași an, Culiță devine coacționar la Larissa SRL, o mică firmă, care avea până atunci un singur proprietar, același Ionuț Cosmin Stîngă, și același obiect de activitate: vânzarea de GPL.

Îți mai recomandăm Explozii la Crevedia | Imperiul GPL construit de primarul din Caracal

Colaborarea dintre Corina Culiță și firmele oltenești s-a terminat, însă, brusc. În 2016, Culiță iese din acționariatul Flagas SRL și Larissa SRL, iar în iunie 2017 din Ade Gas Oil.

Cosmin Ionuț Stîngă, deținătorul portofoliului de clienți din Oltenia al Rompetrol Downstream a rămas. El este în continuare acționar alături de familia Doldurea, în firmele Flagas SRL și recent achiziționata Rombeer Crîngașu SRL.

Valahia Gaz aka AIK Energy

În octombrie 2017, Corina Culiță este numită director general al Valahia Gaz, o firmă abia înființată în București.

În decembrie 2017, în acționariat intră un cetățean georgian, Msuknishvili Archil, care preia, un an mai târziu, întreaga companie. Corina Culiță este revocată din funcția de director, în 2018. În același an, în acționariat mai intră un cetățean georgian și încă un român, Damian Spiridon, actual vicepreședinte PNȚCD și dovedit colaborator al fostei securități.

Cifra de afaceri a companiei Valahia Gas, devenită între timp AIK Energy, urcă de la 0 lei în 2017, la 317 milioane în 2018, la 1,4 miliarde în 2019. Scade la 671 de milioane de lei în 2020, la 18 milioane în 2021 iar în 2022 nu a mai depus bilanț la Ministerul Finanțelor. Mai multe despre cometa din afacerile cu gaze ale firmei a scris profit.ro.

De la Valahia Gaz, Corina Culiță trece acționar la alte două firme, cu acționariat aproape identic, în 2019, care se ocupă cu comerțul de GPL.

Din 2021, ambele firme au primit și acestea atestat de importatori de gaz lichefiat. Am solicitat Corinei Culiță un punct de vedere, pe mailul oficial al uneia dintre societățile în care e acționar, dar până în acest moment nu am primit niciun răspuns.

Numele lui Ionuț Cosmin Stîngă a mai apărut, timp de doi ani, în 2021 și 2022, în echipa de fotbal a Rompetrol, de pe pagina de web Ligii Companiilor. După ce Europa Liberă a scris prima oară despre aceast lucru, pagina jucătorului a dispărut, iar Rompetrol a nuanțat legătura. „A fost invitat să joace în echipa Rompetrol, dar n-a ajuns la niciun meci”, a transmis compania.

A cumpărat sau nu Ade Gas Oil gaz din Rusia?

Jurnaliștii Europa Liberă au contactat acționarii firmei Ade Gas Oil pentru mai multe informații despre afaceri, în special despre importuri. Firma are un atestat valabil de import gaze din Rusia și Kazahstan.

Singurul care a răspuns întrebărilor Europa Liberă a fost Cristi Berceanu, patronul Azalis SRL și coacționar în Ade Gas Oil.

Cristi Berceanu a negat că firma ar fi importat vreodată GPL și ne-a asigurat că toate achizițiile s-au făcut de pe piața internă, de la rafinării, și în special de la Rompetrol. „Am luat atestatul să fie, dar nu l-am utilizat”, a declarat Cristi Berceanu pentru Europa Liberă.

Iar declarațiile Corinei Culiță, din poziția de director al Ade Gas Oil au fost „doar ca să se laude”, spune el.

Îți mai recomandăm Ce alternative are România la gazul rusesc. Cele patru propuneri ale miniștrilor Energiei din UE

Pus în fața unei alte declarații ale sale, făcută pentru altă publicație, în care afirma că s-au făcut totuși importuri, dar mai demult, patronul Azalis a recunoscut că nu poate fi sigur 100% că nu s-au făcut importuri din Rusia - el este doar acționar și nu s-a implicat în managementul firmei.

Academia Mihai Eminescu, altă intersecție cu Rusia

În martie 2017, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a ținut o prelegere cu tema „Politica externă a Rusiei de la începutul Războiului Rece până în prezent”, la Biblioteca Alexandru și Aristia Aman din Craiova.

Organizatorii evenimentului au fost Academia Internațională „Mihai Eminescu” și biblioteca.

Academia Internațională Mihai Eminescu funcționează în cadrul Fundației Europene Mihai Eminescu, condusă de fondatorul prof. Ion Deaconescu.

În același an, 2017, dar în octombrie, Academia îl aduce la aceeași bibliotecă din Craiova pe Alexei Gromîko, prezentat ca profesor doctor, director al „Institute of Europe” și membru al „Russian Academy of Science”, după cum relata publicația locală „Republica Oltenia”.

„Alexei Anatolievici Gromîko este membru al unei vechi și influente familii de diplomați sovietici, care au slujit cu loialitate URSS și mai apoi, după căderea comunismului sovietic, Federația Rusă”, completau ziariștii publicației.

Evenimentul, organizat de Academie și de Centrul pentru Politică Externă şi Studii de Securitate, a iscat un scandal.

Agenția TASS a anunțat că, în urma vizitei, se va semna un memorandum de colaborare, care va crea „o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne”, după cum a relatat G4Media.ro. Informația a fost infirmată de partea română.

Cristi Berceanu (stânga) și Ion Deaconescu la Festivalul Mondial de Poezie Craiova, 2023.

Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate este o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova.

Legătura dintre Academia Mihai Eminescu și afacerile cu gaz lichefiat este Cristi Berceanu, patronul Azalis SRL și asociat cu familia Doldurea în gigantul Ade Gas Oil.

Cunoscut filantrop, Cristi Berceanu a sponsorizat multe dintre evenimentele organizate de Fundația și Academia care poartă numele poetului. La un moment dat, a ajuns chiar manager al Academiei, o funcție mai mult onorifică.

Și tot Cristi Berceanu, împreună cu același profesor Deaconescu, este autorul unei cărți de convorbiri cu Ristea Priboi. (Fost ofițer de Securitate și DIE <Departamentul de Informații Externe înainte de 1989>, Ristea Priboi a fost consilierul lui Adrian Năstase, judecat și el în procesul mătușa Tamara și achitat de ICCJ. A fost și parlamentar PSD și s-a judecat cu statul român pentru a primi o pensie specială).

Contactat de Europa Liberă, profesorul Ion Deaconescu a negat orice legătură cu Ambasada Rusiei în România.

„Nu am nici o relație cu ambasadorul Rusiei și nu l-am invitat niciodată să țină o prelegere la Craiova. Sunt pensionat din 2012 și nu am avut nici o astfel de inițiativă”, susține profesorul Deaconescu.

Afișul care anunță prezența ambasadorului Rusiei la Craiova, pentru o prelegere pe tema politicii externe a Rusiei.

Afișul evenimentului din 2017 îl contrazice, însă. Academia Mihai Eminescu apare ca organizator, în parteneriat cu Biblioteca Alexandru și Aristia Aman.

Cristi Berceanu a negat, pentru Europa Liberă, orice legătură a sa personală cu Rusia, cu ambasadorul rus și activitățile desfășurate de Academia Mihai Eminescu care au avut legătură cu Rusia.

„Vreau să vă spun că relația mea cu domnul profesor și cu Academia Mihai Eminescu a fost strict de ajutor în momentul în care veneau acești poeți de-a lungul anului, de-a lungul anilor, aici pe la Craiova. Însă problemele astea cu Rusia sau discuțiile astea nu au nicio legătură cu mine”, ne-a asigurat Cristi Berceanu.

Controale la mega depozitul din Caracal

Ade Gas Oil are sediul la Caracal, și tot acolo și centrul operațional al afacerilor sale. Mai exact două megadepozite de GPL, cu o capacitate de peste 1,5 milioane de litri.

Joi, 31 august, deci după cele două explozii mortale de la Crevedia, depozitele de gas petrolier lichefiat (GPL) ale firmei au fost controlate de mai multe instituții - ITM, Garda de Mediu, ISU și ISCIR.

„La nivel preliminar, colegii din comisia mixtă de control mi-au transmis, la finalul zilei, că au identificat o serie de nereguli sau abateri, în principal legate de aspectele verificate de Garda de Mediu și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. O serie de nereguli au fost remediate pe loc, altele urmează să fie rezolvate în perioada imediat următoare”, a comunicat prefectul de Olt.

Niciuna dintre nereguli nu a fost însă, atât de gravă, încât să impună închiderea depozitelor.

ISU Olt a comunicat jurnaliștilor de la Europa Liberă că cele două depozite de GPL nu au avut nevoie de o autorizație de securitate la incediu, pentru că legislația nu prevede această obligativitate.

Îți mai recomandăm Caracal | În oraș sunt două depozite GPL cu o capacitate de 1,5 milioane de litri. De 25 de ori mai mult decât în cisternele din Crevedia