Spre deosebire de alte instituții „sensibile”, Romarm nu apare cu nicio achiziție pe portalul licitațiilor publice. Conform acestor date, compania nu a vândut și nu a cumpărat nimic în ultimii trei ani.
După ce directorul Gabriel Țuțu a fost reținut și plasat sub control judiciar, societatea care coordonează activitatea a 15 firme de armament s-a mulțumit să transmită un comunicat sec.
„Conducerea administrativă a CN Romarm SA a luat act de situația domnului Gabriel Țuțu, director general al companiei, prezentată în mass-media și în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, din data de 30.01.2023. În acest sens, conducerea administrativă își rezervă dreptul de a nu comenta faptele care fac obiectul unei anchete penale în desfășurare, dar în funcție de evoluția evenimentelor se vor lua deciziile care se impun”, se arată în comunicatul instituției.
Cine face parte din Consiliul de Administație al Romarm, cine sunt cei care nu au auzit și nu au văzut cu ce se ocupă directorul reținut de procurori?
- Președintele CA, Costel Enache, a fost cadru militar între 1991 și 2021, absolvent al Academiei Navale de la Constanța. Ultimul curs de două luni absolvit a fost în 2013 și a avut ca temă „managementul resurselor pentru apărare pentru personalul de conducere”. El a fost angajat al unității militare 02550 București - Departamentul pentru Armamente.
- Ilie Tița a absolvit școala de maiștri militari în 1992 și a fost consilierul tehnic al directorului general al Romarm.
- Gheorghe Muscalu e un fost procuror, pensionat în 2016, fost consilier al ministrului Justiției Cătălin Predoiu și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
- Cornel Dima este un colonel în rezervă, doctorand în științe inginerești al Academiei Tehnice Militare.
- Mihail Dan Stan a fost, până în 2019, expert bancar în Banca Națională a României (BNR).
Directorul acuzat, Gabriel Țuțu, a fost angajat al Serviciului Român de Informații (SRI) zece ani.
El se prezintă pe pagina de internet a companiei de stat drept „un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager”.
În trecut, acesta a ocupat mai multe funcții: consilier la Loteria Națională, consilier la Ministerul Comunicațiilor, vicepreședinte la o firmă de asigurări falimentară, șeful unei agenții de securitate din Galați. A absolvit școala de Poliție Câmpina și Colegiului Național de Apărare.
Afacerile private ale directorului
De trei ani în fruntea Romarm, Gabriel Țuțu este și administrator de firmă. Infoprimus Research SRL este o societate cu obiect de activitate „activităţi de investigaţii”, de la care a încasat în 2021 dividende în valoare de 94.000 de lei.
Firma cu un singur angajat a avut o cifră de afaceri de 141.000 de lei și un profit de 66.000 de lei.
Presa a relatat că Țuțu a fost asociat în această firmă cu fostul deputat PDL Ștefan Daniel Pirpiliu. În 2021, societatea a fost executată silit pentru o datorie la bancă de 61.000 de lei.
O altă societate la care Țuțu apare ca acționar este Al Fayoum Business SRL. Partenera șefului Romarm de afaceri este Cristina Roxana David, angajată a Secretariatului General al Guvernului (SGG).
Obiectul de activitate al societății este „consultanţă pentru afaceri şi management”, firma fiind pe pierdere. Potrivit CV-ului și ea a fost angajata SRI zece ani.
Familia Pițurcă și afacerile cu MApN
Gabriel Țuțu este acuzat de corupție într-un dosar instrumentat de DNA în care mai sunt inculpați Alexandru Pițurcă și tatăl său, fostul antrenor al echipei naționale de fotbal a României, Victor Pițurcă.
Cei sunt sunt cercetați sub control judiciar.
Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, ilegal, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o firmă controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
Îți mai recomandăm Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal, a fost plasat sub control judiciar„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.
Procurorii mai spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi cerut, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile menționate introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
În schimbul acestor servicii, Gabriel Ţuţu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN, mai arată DNA.
„Suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.
DNA mai arată că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Ţuţu, în schimbul comercializării produselor sanitare către MApN.
Cei acuzați neagă acuzațiile aduse de procurori.