Harta progresului talibanilor în Afganistan | Regiunile contestate și reacția comunității internaționale

Mai mulți oameni au trebuit să părăsească orașele Kunduz și Takhar din Afganistan după ce acestea au fost capturate de militanții talibani.

După ce duminică armata talibanilor a capturat orașul-cheie Kunduz, capitală a unei regiuni importante din nordul Afganistanului, forțele militanților fac progrese în nordul țării, acum îndreptându-se spre alt oraș-cheie: Mazar-i-Sharif.  

Mazar-i-Sharif, aflat în nordul țării, face parte din regiunea înconjurată de teritoriile capturate de talibani. Există riscuri ca orașul să fie următorul care va fi capturat.

Talibanii au capturat și mai multe orașe cheie din regiunea de nord a țării, de unde se poate ajunge ușor în capitala Kabul.

Începând de marți, militanții au început să își concentreze eforturile asupra regiunilor deja capturate. Ca urmare, tot mai mulți localnici sunt forțați să se ascundă în propriile locuințe. Forțele guvernului promit să lupte din greu pentru a proteja orașul Mazar-i-Sharif.

Îți mai recomandăm Afganistan | Talibanii au capturat al treilea oraș important, Kunduz

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a făcut un apel către forțele regionale cerând ajutorul lor împotriva talibanilor. Între timp, forțele Statelor Unite se retrag, spunând că este acum de datoria forțelor lui Ghani să protejeze țara.

Orșaul Aybak, capitală a regiunii Samangan și punct-cheie privind accesul către Mazar-i-Sharif și Kabul, este unul dintre orașele în care militanții au început să își mobilizeze forțele, potrivit localnicilor.

Localnicii din capitală au spus că majoritatea forțelor guvernului s-au retras din zonele capturate. Singura modalitate de a își asigura siguranța, spune Sher Mohamed Abbas, un angajat al biroului fiscal local, „este arestul la domiciliu autoimpus sau găsirea unei modalități de a pleca la Kabul”.

Îți mai recomandăm Războiul din Afganistan | SUA extind programul de relocare pentru colaboratorii afgani

Abbas, tatăl a patru copii, a spus că nici măcar Kabul nu este o opțiune sigură. El a spus că talibanii au ajuns până la biroul unde lucrează el și i-au spus să plece acasă. Luni, militanții au cucerit orașul Aybak, întâmpinând rezistență minimă din partea guvernului afgan.

Șase orașe-cheie se află actual sub controlul talibanilor, după cum arată și harta realizată de Europa Liberă.

Forțele de ordine din Pul-e Khumri, capitala provinciei Baghlan, la sud-est de Aybak, au fost înconjurate în timp ce talibanii au acaparat orașul. Gulam Bahauddin Jailani, șeful autorității naționale responsabile pentru supravegherea dezastrelor a declarat că luptele se desfășoară în 25 din cele 34 de provincii ale țării și că 60.000 de familii au fost strămutate în ultimele două luni, majoritatea căutând azil în Kabul.

Militanții talibani în Kunduz

SUA continuă retragerea: „Este conflictul lor”

Mai multe țării, printre care India, Marea Britanie și Statele Unite le-au recomandat cetățenilor lor care se află în Afganistan să părăsească imediat țara.

Până la sfârșitul lunii, SUA își vor termini campania de retragere de pe teritoriul afgan. Retragerea Statelor Unite are loc în cadrul unui acord cu talibanii care au promis că, în schimbul cooperării SUA, nu vor folosi Afganistanul în scopuri teroriste.

570.000 de persoane din Afganistan au solicitat azil în Europa din 2015.

Talibanii au promis că nu vor ataca forțele statelor străine, dar nu au căzut de acord asupra încetării luptelor cu forțele guvernului afgan. Avansul talibanilor în nordul țării este unul semnificativ, mai ales în ultimii patru ani, având în vedere că nordul țării era considerat unul dintre teritoriile cel mai puțin afectate de intervenția militară.

Strategia lor este capturarea nordului, precum și principalele puncte de trecere a frontierei în nord, vest și sud, apoi se vor apropia de Kabul din nord. Ca răspuns, guvernul și-a retras forțele din zonele mai izolate ale țării, concentrându-și eforturile asupra punctelor-cheie, cum este capitala.

Autoritățile au făcut un apel către Pakistan și către alte țări vecine cerându-le să oprească aprovizionarea talibanilor cu arme care trec ușor granița slab supravegheată. Pakistanul neagă sprijinirea talibanilor.

Zalmay Khalilzad, trimis special al SUA pentru Afganistan în Qatar cu ocazia unor discuții diplomatice.

SUA refuză să mai susțină guvernul afgan. „Este conflictul lor”, spune John Kirby, un reprezentat al Pentagonului.

Trimisul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, se află în Qatar pentru discuții diplomatice cu talibanii, încercând să convingă grupul să oprească ofensiva.

Problema refugiaților

Între timp, șase state membre ale UE au înaintat o scrisoare deschisă în care își exprimă dorința de a limita solicitările de azil venite din Afganistan. În scrisoare, aceștia explică că nu își doresc ca Uniunea Europeană să mențină o politică a „ușilor deschise” pentru persoanele care sosesc în statele membre din afara UE.

Îți mai recomandăm SUA | Trupele militare din Irak își vor încheia misiunea până la finalul anului

Comisia Europeană a declarat că a primit scrisoarea transmisă de Austria, Danemarca, Belgia, Olanda, Grecia și Germania și va răspunde în curând.

Localnicii transmit că nu se simt în siguranță nicăieri.

Este de așteptat ca problema să fie pusă în discuție la o reuniune a miniștrilor afacerilor interne ai statelor membre care va avea loc pe 18 august. La întâlnire se va discuta valul de treceri ilegale dinspre frontiera cu Belarus către Lituania, Polonia și Letonia.

Începând cu 2015, aproximativ 570,000 de persoane au solicitat azil în statele membre al Uniunii. Potrivit scrisorii deschise, 44.000 de refugiați au solicitat azil numai în 2020.

Cele șase țări doresc să soluționeze problema solicitărilor de azil.cu ajutorul statelor vecine ale Afganistanului, cum sunt Pakistan și Iran. UE dorește mai multă cooperare din partea acestora. Secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Sammy Mahdi, a apărat demersurile: „Faptul că regiunile dintr-o țară nu sunt sigure nu înseamnă că fiecare cetățean al acelei țări are automat dreptul la protecție”, a spus el pe Twitter.

Îți mai recomandăm China și Rusia își etalează bunele relații prin exerciții militare comune. Efectul Afganistan