Germania | Social-democrații i-au depășit în sondaje pe creștin-democrați

Olaf Scholz (dreapta) este principalul candidat în cursa pentru viitorul cancelar al Germaniei. Alături de el se află Armin Laschet (stânga), candidatul nominalizat de Uniunea Creștin Democrată, și Annalena Baerbock (centru), candidată din partea Partidului Ecologic German.

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania se situează pe primul loc într-un sondaj de opinie publicat marți, 24 august, de către Forsa. SPD va candida împotriva partidului Angelei Merkel în alegerile parlamentare din septembrie 2021.

Susținerea pentru SPD a crescut la 23 de procente, în timp ce partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU), a scăzut la 22 la sută în rândul preferințelor cetățenilor germani.

Potrivit instituției care a organizat sondajul, ultima dată când social-democrații germani au fost primii în opțiunile alegătorilor a fost în octombrie 2006. CDU înregistrează cel mai scăzut scor politic din 1984 până în prezent.

Unii dintre politicienii conservatori dau vina pe succesorul Angelei Merkel, Armin Laschet, a cărui popularitate a scăzut drastic după ce acesta a fost surprins de presă râzând la locul dezastrului cauzat de inundațiile din iulie 2021.

Susținerea a crescut, în schimb, pentru Olaf Scholz, ministrul Finanțelor și politician SPD. Acesta este candidatul nominalizat de SPD împotriva lui Armin Laschet, reprezentantul CDU.

Prim-ministrul Renaniei de Nord-Westfalia și candidat pentru postul de cancelar, Armin Laschet este surprins în această fotografie alături de Angela Merkel, înaintea alegerilor federale, la Tempodrom, în Berlin, Germania, 21 august 2021.

Unii membrii CDU au respins pentru moment înlocuirea lui Laschet cu un alt politician din partid. Unul dintre favoriți este premierul bavarez, Markus Soeder, membrul Uniunii Creștin Sociale (CSU), aliatul bavarez al partidului lui Merkel.

„Este dificil să prezicem rezultatul alegerilor din acest an”, a precizat Mathias Middelberg, politician CDU.

Cine este Olaf Scholz

Partidul condus de Olaf Scholz a reușit să ajungă de pe locul 3, acum o lună, pe prima poziție în topul opțiunilor politice ale germanilor.

Scholz este, în prezent, ministrul Finanțelor și vice-cancelarul Germaniei în Guvernul de coaliție condus de Angela Merkel.

Este dificil să prezicem rezultatul alegerilor din acest an.
Mathias Middelberg, politician CDU.

De-a lungul timpului, Scholz a devenit popular în rândul alegătorilor prin abordarea similară cu cea a cancelarului german când vine vorba de soluționat probleme.

Vinerea trecută, pe 20 august, acesta a apărut în ziarul german Sueddeutsche Zeitung, ținându-și mâinile precum Merkel, cu degetele unite sub forma unui romb, simbol al conducerii calme pe care Germania a avut-o în ultimii 16 ani.

În calitate de cancelar, Scholz intenționează să ia măsuri cu privire la fondarea unei uniuni fiscale în Europa, unde statele membre vor fi responsabile colectiv de datoriile formate de UE.

Acest lucru ar putea duce la situații similare, precum cea în care Uniunea Europeană a ales să sprijine financiar fiecare stat membru în redresarea economică de după pandemia de Covid-19.

Conservatorii și membrii partidului Democraților Liberi (FDP) au anunțat că pachetul de redresare economică este unic și nu trebuie să seteze un precedent pentru viitoarele cooperări economice de la nivelul Uniunii.

Îți mai recomandăm Merkel îl roagă pe Putin să discute cu talibanii pentru a evacua oamenii prinși în conflict

Care sunt preferințele alegătorilor germani

CDU și FDP se află în conflict, după ce conservatorii germani au încercat să fure din electoratul celuilalt prin a-i avertiza de faptul că FDU riscă să intre într-o coalție de stânga cu SPD și Partidul Ecologic German.

Cu toate acestea, ultimul sondaj arată că Scholz este mai popular decât Laschet.

Scholz s-a bazat în cursa electorală pe experiența sa politică. Acesta s-a luptat să protejeze locurile de muncă afacerile din Germania în urma crizei economice cauzate de pandemia de Covid-19. În trecut, acesta a fost primar al orașului Hamburg.

Markus Soeder susține că ultimul sondaj nu reflectă efortul real, dus de campania celor două partide conservatoare.

„Cred că putem rămâne pe primul loc”, a afirmat politicianul în vârstă de 54 de ani. Acesta a adăugat că va fi o cursă strânsă până în ultimul moment.

Sondajul realizat de Forsa are o marjă de eroare de 2,5 procente. În prezent, pe primele două locuri se află SPD și CDU, urmate de Partidul Ecologic German, cotat la 18 procente în rândul preferințelor alegătorilor.

Îți mai recomandăm UE, într-o nouă eră a legăturilor cu China. Lecția Lituaniei și României