Linkuri accesibilitate

Merkel îl roagă pe Putin să discute cu talibanii pentru a evacua oamenii prinși în conflict


În calitate de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a mai călătorit, în trecut, de 19 ori în Rusia. Cea de-a douăzecea vizită va fi și ultima a acesteia ca lider politic.
În calitate de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a mai călătorit, în trecut, de 19 ori în Rusia. Cea de-a douăzecea vizită va fi și ultima a acesteia ca lider politic.

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit vineri la Moscova pentru a discuta despre venirea la putere a talibanilor în Afganistan, dar și despre sentința nedreaptă pe care opozantul rus, Alexey Navalny, o ispășește.

Vizita Angelei Merkel în Rusia este ultima în calitate de șef al statului german. În cei 16 ani petrecuți în fruntea Executivului de la Berlin, Merkel a dezvoltat o relație de comunicare specială cu liderul rus în ciuda diferendelor dintre cei doi. Merkel urmează să se retragă de la conducerea statului luna viitoare, pe 26 septembrie.

Situația din Afganistan

Potrivit Deutsche Welle, principala temă discutată de cei doi lideri politici a fost revenirea la putere a talibanilor, după 20 de ani de absență.

Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut că statul afgan nu trebuie lăsat să se prăbușească. Angela Merkel a discutat despre eforturile comunității internaționale de a-i scoate pe oameni în siguranță din Afganistan și a precizat faptul că ambele țări intenționează să lucreze cu talibanii din motive umanitare.

„Noi, în Germania, considerăm că cel mai important lucru este să îi evacuăm pe oamenii care au lucrat de peste 20 de ani pentru noi. Acei cetățeni din Afganistan ar trebui să primească statutul de refugiat în Germania”, a spus Merkel.

„Am cerut și părții ruse să le spună talibanilor că ne-ar plăcea să colaborăm cu ei în ceea ce privește situațiile umanitare și, desigur, acest lucru se poate întâmpla dacă cei care ne-au ajutat în toți acei ani [...] pot să plece din țară ", a punctat aceasta.

Războiul din Donbass

Conflictul din estul Ucrainei a fost un alt punct important al discuțiilor. Președintele rus a concluzionat că pacea în regiune este dificil de obținut. Cu toate acestea, cancelarul german i-a reamintit lui Putin faptul că oamenii mor în continuare mor în regiune și speră să găsească o soluție în următoarele câteva săptămâni. A numit anexarea Crimeei drept o „încălcare gravă.”

Relația dintre Merkel și Putin s-a deteriorat în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea și a început să-i susțină pe separatiștii pro-ruși în timpul conflictului din Estul Ucrainei.

Merkel îi ia apărarea lui Alexey Navalny

În același timp, întâlnirea celor doi a avut loc la un an după otrăvirea opozantului rus, Alexei Navalny.

„Da, este aniversarea atacului cu otravă la adresa domnului Navalny”, a specificat Seibert Miercuri, 18 august. „Evident, vor discuta despre Afganistan. Mai mult, aceștia vor discuta despre soluționarea conflictului din estul Ucrainei, în care Rusia joacă un rol important.”

„Cerințele noastre nu au fost încă îndeplinite”, a precizat purtătorul de cuvânt german, făcând referire la critica adusă de Occident Rusiei pentru închiderea nedreaptă a lui Navalny, văzută de mulți drept motivată politic.

Potrivit presei germane, Merkel a calificat arestarea și trimiterea la închisoare a opozantului rus drept „inacceptabilă”. Cu această ocazie, Merkel i-a cerut lui Putin eliberarea imediată a lui Navalny.

La întoarcerea sa din Germania, Alexei Navalny a fost arestat pe aeroportul din Moscova, iar luna următoare a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru nerespectarea termenilor impuși de o pedeapsă cu suspendare dată în 2014.

Atunci, acesta ar fi fost condamnat în baza unui dosar de delapidare de fonduri, acuzație pe care Navalny o consideră drept motivată politic.

Relația dintre cei doi

Liderul rus a fost descris de critici și susținători deopotrivă ca arogant și fermecător în relația cu Merkel. Încă de la început, Putin a fost imprevizibil când a venit vorba de a o găzdui pe Merkel.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, Emmanuel Macron, și președintele rus, Vladimir Putin, participă la o conferință de presă comună după summit-ul de la Paris, Franța, 9 decembrie 2019.
Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, Emmanuel Macron, și președintele rus, Vladimir Putin, participă la o conferință de presă comună după summit-ul de la Paris, Franța, 9 decembrie 2019.

În ciuda fricii pe care cancelarul german o are față de câini, Putin i-ar fi dăruit acesteia o jucărie de pluș în formă de câine în 2006. Mai mult, la o întâlnire dintre aceștia, liderul de la Kremlin l-ar fi lăsat pe labradorul său negru, Konni, să se plimbe nestingherit pe lângă Merkel, atrăgând priviri tensionate din partea cancelarului german.

Cu toate acestea, au dezvoltat o relație bazată pe cinism, dar însoțită de pragmatismul și onestitatea necesară pentru a ajunge de comun acord la diferite soluții.

„Am încredere în ea, este o persoană deschisă”, a spus Putin despre Merkel, adăugând faptul că aceasta „face un efort onest pentru a rezolva orice criză.”

După întâlnirea cu Putin, Merkel plănuiește să se reîntoarcă la Berlin vineri noapte, de unde va pleca la Kiev duminică să se întâlnească cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG