Victorie în Serbia a partidului populist, la guvernare, al președintelui Vučić. Opoziția acuză nereguli

Pe 2 iunie, în capitala Belgrad și alte localități au fost organizate noi alegeri.

Actualizare: Partidul Progresist Sârb (SNS), la guvernare, a declarat victoria la alegerile locale repetate în capitală, Belgrad, și în alte părți ale țării, pe fondul apatiei alegătorilor, a incidentelor și a acuzațiilor privind neregulile la vot.

După numărarea a peste 92% din voturi, partidul populist de dreapta SNS, susținut de președintele sârb Aleksandar Vučić, a strâns 52,85% din voturi, a anunțat Comisia Electorală Orășenească (GIK) din Belgrad luni, pe 3 iunie, citată de Serviciul Balcanic al RFE/RL.

Acest lucru va oferi SNS 64 de mandate în adunarea municipală cu 110 de locuri a capitalei sârbe.

Cel mai apropiat concurent al SNS, Kreni-Promeni (centru dreapta), condus de Savo Manojlovic - s-a situat pe locul al doilea la distanță, cu 17,61%, ceea ce se va traduce în 21 de mandate, a spus GIK.

SNS a câștigat majoritatea celorlalte 88 de orașe, municipalități și districte disputate pe 2 iunie, inclusiv al doilea oraș ca mărime din Serbia, Novi Sad, într-un vot despre care observatorii CRTA și ONG-urile CeSID au spus că a fost afectat de nereguli, inclusiv cumpărarea de voturi sau dublarea votului. înregistrarea alegătorilor.

Conflicte și incidente între activiștii SNS și susținătorii opoziției au avut loc la Belgrad și Novi Sad, unde SNS fusese acuzat de organizarea de centre de apel ilegale pentru a influența și mitui alegătorii.

Știrea inițială

După publicare primelor rezultate preliminare, președintele Serbiei și liderul partidului SNS, Aleksandar Vucic, a revendicat deja victoria în capitala Belgrad și în aproape toate celelalte localități din țară unde au avut loc alegeri, transmite AFP.

„Am avut o majoritate chiar și după 17 decembrie la Belgrad. Dar am simțit că nu este suficientă legitimitate, deoarece alții nu au vrut să formeze o coaliție cu noi. Acum, vom avea 62 sau 63 de locuri din 110 în consiliul local”, a declarat Vucic duminică.

Potrivit rezultatelor preliminare bazate pe sondajele la ieșirea de la urne publicate de Centrul pentru Alegeri Libere și Democrație (CeSID) și Ipsos, SNS a ieșit pe primul loc cu 53% din voturi la Belgrad, urmat de Kreni Promeni („Mergeți pentru schimbare”), cu 17% din voturi.

Spre deosebire de alegerile din decembrie, SNS s-a confruntat cu o opoziție divizată, unele partide au boicotat votul, în timp ce altele au încercat să atragă alegători.

Savo Manojlovic, liderul coaliției Kreni Promeni și candidatul la primăria Belgradului a spus că „Nu avem nimic de sărbătorit într-o țară cu astfel de condiții electorale”.

Coaliția nu va recunoaște rezultatele, a declarat Manojlovic.

„Acestea au fost cele mai pline de nereguli alegeri din toate timpurile”, le-a spus el susținătorilor în seara zilei de 2 iunie.

Prezența la alegeri a fost mai scăzută decât în decembrie, în condițiile în care unele partide de opoziție au decis să boicoteze scrutinul.

În urma votului din decembrie, niciun partid nu a reușit să formeze o majoritate în consiliul local al orașului Belgrad într-un scrutin care a fost extrem de criticat de observatorii internaționali.

Neregularități și la acest scrutin

ONG-urile locale CRTA și CeSID au raportat zeci de nereguli la alegerile din 2 iunie, inclusiv cumpărarea voturilor sau dubla înregistrare a alegătorilor.

CRTA a anunțat că a depus șapte plângeri penale privind presupuse nereguli la secțiile de votare, susținând că membrii săi au înregistrat incidente de transport organizat al alegătorilor la urne și oferirea de bani alegătorilor în schimbul votului.

Reprezentanții opoziției au afirmat că centrele de apel organizate de SNS au încercat să influențeze votul în Belgrad și Novi Sad.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) urmează să publice luni raportul privind alegerile din Serbia.

Poliția din orașul Novi Sad din nord-vestul Serbiei a susținut că unii ofițeri au fost atacați, dar a precizat că „nu au existat incidente grave”.

La alegerile din decembrie, observatorii internaționali de la alegeri, inclusiv cei ai OSCE și ai UE, au acuzat nereguli, inclusiv cumpărarea voturilor și umplerea buletinelor de vot cu voturi false.

Acuzațiile de fraude și nereguli au dus la săptămâni de proteste în fața clădirilor guvernamentale.

Pentru a combate potențialele fraude, în luna mai a fost adoptată o nouă legislație, susținută de opoziție, care interzice oricărei persoane care s-a mutat în ultimul an să voteze în noua lor circumscripție.

Îți mai recomandăm Alegerile de la Belgrad vor fi reluate după proteste și acuzații de fraudă

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.