„Am decis să avem noi alegeri la Belgrad”, a declarat primarul interimar Aleksandar Sapic după o întâlnire de sâmbătă a conducerii partidului de guvernământ, SNS (Partidul Progresist Sârb).
Primarul capitalei Serbiei a declarat că decizia de a repeta votul nu are nimic de-a face cu acuzațiile de fraudă sau cu eșecul partidului de guvernământ de a câștiga majoritatea locurilor în consiliul municipal din Belgrad.
Duminică, 3 martie, era termenul limită pentru formarea adunării (consiliului local - n.red.) orașului Belgrad. Adunarea care și-a încheiat mandatul va rămâne în funcție până la noile alegeri.
Principala alianță de opoziție, Serbia Împotriva Violenței (SPN), a salutat decizia.
„Este o victorie pentru cetățeni care au filmat și fotografiat fraude, pentru societatea civilă și pentru întreaga opoziție”, a declarat Dobrica Veselinovic, de la Frontul Verde-Stânga, care face parte din SPN.
El a declarat pentru AFP că opoziția va lupta acum pentru a îmbunătăți modul în care se desfășoară alegerile.
„Astăzi au recunoscut că au pierdut (alegerile) în ciuda jafului de proporții enorme”, a declarat și Vladimir Obradovic, candidat al opoziției la funcția de primar al Belgradului.
„Cetățenii Belgradului au arătat că nu-i doresc (pe populiști n.red)”, a spus politicianul de opoziție.
După decizia anunțată de primarul interimar al Belgradului, parlamentului sârb are la dispoziție 30 de zile pentru a stabili data noilor alegeri de la Belgrad.
Partidul Progresist Sârb (SNS) de dreapta a fost declarat câștigător al alegerilor din 17 decembrie. Dar principala alianță de opoziție, Serbia Împotriva Violenței, a declarat că alegerile de la Belgrad au fost fraudate și că votul parlamentar care a avut loc în același timp a fost, de asemenea, afectat de nereguli larg răspândite. Acuzațiile au dus la ample proteste de stradă.
Președintele Aleksandar Vucic și partidul său, SNS, au negat că votul a fost falsificat și au declarat că acuzațiile de fraudă sunt invenții menite să destabilizeze Serbia.
Cu toate acestea, observatorii electorali internaționali au declarat la începutul acestei săptămâni că alegerile din decembrie au avut loc în „condiții nedrepte”, create de implicarea președintelui Vucic în campania electorală și de avantajele partidului de guvernământ, care controlează administrația și a organizat scrutinul.
Raportul realizat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a transmis că scrutinul a fost „afectat de retorică dură, părtinire în mass-media, presiuni asupra angajaților din sectorul public și utilizarea abuzivă a resurselor publice”.