La fel ca în majoritatea filialelor în care s-au desfășurat deja alegerile interne, conferințele de la Sibiu și Alba au fost mai degrabă prilej de campanie pentru Florin Cîțu și Ludovic Orban, decât pentru competiția județeană. Și, la fel ca la alte multe conferințe județene, așa-numita „echipă Cîțu” a părut să aibă cea mai mare greutate. Aceasta și-a adjudecat și victoriile: Raluca Turcan la Sibiu, Ion Dumitrel la Alba.
La Sibiu a candidat pentru un nou mandat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat încă din 30 mai că îl susține pe Florin Cîțu, și deputatul Constantin Şovăială, secretarul general al PNL Sibiu, susținător al lui Ludovic Orban. Turcan a fost realeasă președinte al organizației cu 231 de voturi. Constantin Șovăială a obținut 82.
Îți mai recomandăm Alegeri în filialele PNL | Ofensiva „echipei Cîțu”, apeluri la calm și reproșurile lui Ludovic OrbanConstantin Şovăială s-a plâns că „toată logistica partidului a fost pusă în slujba Ralucăi Turcan. Până și prezența mea în sediu a fost o problemă, unor colegi li s-a spus să nu vorbească cu mine, să mă evite. S-a încercat izolarea mea totală”, a spus contracandidatul Ralucăi Turcan, care a adăugat că a fost supus „unor tentative de îndepărtare și umilințe” la care nu se aștepta, a fost declanșată o campanie de presă împotriva lui iar filiala este condusă dictatorial.
În replică, președintele filialei, Raluca Turcan a pus aceste acuzații pe seama unor „jocuri de culise” care duc la Ludovic Orban și la nemulțumirea acestuia pentru faptul că a decis să nu îl susțină.
„Este o competiție a mea cu Ludovic Orban, pentru că, din nefericire, domnule președinte al partidului ați girat ceea ce se întâmplă astăzi în PNL Sibiu. Și vreau să vă mai fac o mărturisire, pentru că multe lume m-a întrebat: Cum am putut să colaborez cu Ludovic Orban după jignirile pe care mi le-a adus în trecut?", a spus Turcan.
Anterior, în cadrul conferinței, Ludovic Orban s-a referit direct la Raluca Turcan și a spus că nu înțelege de nu îl mai susține în condițiile în care a fost până recent în echipa sa la numeroase victorii electorale. „A fost mâna mea dreaptă, a luat decizia să nu mai fie în echipa câștigătoare. /.../ Se poate și cu mai multă onestitate, și cu mai mulți reprezentați ai Sibiului în posturi guvernamentale”, o trimitere către un conflict recent dintre cei doi.
Îți mai recomandăm Bătălia pentru șefia PNL | Care sunt cele trei forțe „externe” invocate de tabăra OrbanÎn iunie, Raluca Turcan i-a luat apărarea premierului Câțu, într-o ședință a partidului, spunându-i lui Ludovic Orban: „Trebuie să scoatem campania din PNL din zona frustrărilor personale și atacurilor la persoană”. Potrivit unor surse din PNL, premierul Florin Cîțu ar fi blocat numirea unor membri de partid propuși de organizații pentru diferite funcții în agențiile guvernamentale sau guvern, iar Ludovic Orban le-ar fi transmis primarilor, în timpul vizitelor din teritoriu, că Florin Cîțu va fi înlocuit din funcția de premier, dacă va pierde bătălia la Congres.
Îți mai recomandăm Surse. Mesajul lui Orban către primari: Cîțu pleacă acasă după Congres! | Premierul a blocat numirileSituația din PNL este deja tensionată de câteva luni, de când au început să se împartă cele două taberele. La alegerile din teritoriu, premierul Cîțu a participat cu grupuri mari de susținători (Emil Boc, Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Gheorghe Flutur), care i-au adus laude de pe scenă, iar Ludovic Organ nu a ezitat să își folosească discursurile pentru a face reproșuri și a transmite atenționări.
„Competiția internă: accente de agresivitate nedorite”
Declarațiile de adeziune au continuat și vineri, la Sibiu, județ care va avea 350 de delegați la Congresul din septembrie. Ședința a început în forță cu mesaje de susținere a premierului Cîțu:
Europarlamentarul Cristian Bușoi, primul vorbitor, nu a ezitat să facă apel la delegații din Sibiu să voteze, la Congres, cu Florin Cîțu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținător al lui Florin Cîțu: „Știu că veți alege ceea ce trebuie. Și azi și în 25 septembrie, dar trebuie să rămânem uniți”.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, un alt susținător al lui Florin Cîțu, care a fost și „moderatorul” evenimentului de la Sibiu, a spus că are convingerea că echipa Cîțu este „echipa câștigătoare pentru PNL și pentru România”, dar și-a axat discursul pe formularea unui apel la calm: „Competiția internă capătă accente de agresivitate nedorite, care nu se reprezintă. /.../ Riscăm să ducem dezbaterea democratică din interiorul partidului mult prea jos”, a spus acesta, amintindu-le colegilor că există presiunea anului electoral 2024 și a măsurilor care vizează populația: „nimeni nu va ierta PNL, dacă nu unim regiunile istorice cu autostrăzi”, a spus Lucian Bode.
Europarlamentarul Rareș Bogdan l-a descris pe Florin Cîțu drept viitorul președinte al PNL, cea mai bună alegere pentru partid, și a reluat criticile la adresa modului în care a negociat Ludovic Orban formarea actualului guvern. Mai exact, faptul că Ministerul Fondurilor Europene a ajuns la USR PLUS și nu a fost menținut ministrul PNL din guvernul Orban: Marcel Boloș. Un reproș reluat și de Raluca Turcan. În discursul său, Marcel Boloș s-a limitat la a o lăuda pe Raluca Turcan.
Echipa Orban. „Despre onoare și respect"
La fel ca în alte conferințe județene, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru a fost singurul invitat aflat „în echipa Orban”. În privința actualei guvernări, Violeta Alexandru a spus că nu simte că „este un proiect de echipă, așa cum a fost anul trecut. O spun pentru că îmi pasă. /../ În paralel cu lupta politică, să livram la fel de repede rezultate pentru oameni”, a declarat ea, arătându-se dezamăgită și de atitudinea unor dintre colegi. Violeta Alexandru a pierdut recent alegerile din filiala București, în fața lui Ciprian Ciucu, susținător al lui Florin Cîțu.
„Vreau să vorbesc despre onoare și respect între noi. Când se spune despre președintele ’i s-a umflat capul’ sau când președintelui i se pune eticheta ’bătăuș’ – dacă noi nu ne respectăm între noi și instituția funcției de președinte, cine ne respectă? ", a spus fostul ministru al Muncii. Aceasta a reluat criticile față de limbajul folosit în competiția internă din PNL și ulterior, la Alba.
Îți mai recomandăm Scandal la alegerile pentru conducerea PNL TimișoaraLa conferința de alegeri de la Sibiu, Emil Boc a încercat să detensioneze atmosfera și să mențină un discurs echilibrat. Susținător al lui Florin Cîțu, primarul municipiului Cluj-Napoca i-a mulțumit lui Ludovic Orban inclusiv pentru că a reușit să îl convingă pe Rareș Bogdan să candideze pe listele PNL și l-a felicitat pentru succesul de la europarlamentare și pentru felul în care a gestionat criza COVID.
Dar, a adăugat Emil Boc„când pierzi o bătălie, în politică, nu poți continua să conduci. Trebuie să vedem cine poate duce partidul și țara la nivelul următor, fără a-i uita pe cei care au făcut bine în trecut”. Emil Boc le-a amintit colegilor că adversarul PNL este PSD, care trebuie împiedicat să revină la guvernare. „Adversarii nu sunt în PNL, ci în afara lui, vom rămâne o echipă unită indiferent cine va fi căpitanul ei, eu sper să fie Florin Cîțu”, a spus Emil Boc.
Îți mai recomandăm Banii publici în lupta din PNL. „Cine dă banii, câștigă Congresul”La rândul lui, premierul Florin Cîțu s-a concentrat pe succesul economic al ultimelor luni și pe proiectele de viitor și și-a declarat susținerea pentru Raluca Turcan, alături de care „în echipa câștigătoare, vom schimba Romania”.
Lupta de la Alba
Declarațiile au fost reluate în cursul serii la conferința de alegeri de la Alba, unde, în premieră, Mircea Hava a avut contracandidat. Au concurat pentru funcția de președinte al PNL Alba:
- președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, care și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu;
- europarlamentarul Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia, unul dintre cei mai cunoscuți lideri locali ai PNL;
Acesta l-a atacat recent pe premier, fără a-și manifesta clar o opțiune în privința votului de la Congres.
Din discursurile rostite, vineri, a reieșit însă că echipa Cîțu îl sprijinea pe Dumitrel, iar Ludovic Orban pe Mircea Hava. Doar că tonul a fost mai împăciuitor decât la Sibiu, dată fiind greutatea politică a celor șase mandate de primar ale lui Mircea Hava.
Potrivit Mediafax, rezultatul alegerilor a fost anunțat abia sâmbătă noapte, la ora 1:00, când în sala în care a avut loc ședința se mai aflau doar câţiva delegaţi. Din 416 voturi valabil exprimate, 4 au fost anulate. Dumitrel a avut 260 de voturi, iar Hava, 152.
La Alba, Ludovic Orban și-a apărat prestația în calitate de președinte PNL: „De la începutul campaniei am aflat ba că n-am benzină, ba că m-am comportat ca un mascul alpha, ba că semăn cu Liviu Dragnea, ba că am pierdut alegerile. Știți cine mai spune că am pierdut alegerile parlamentare de trei ori pe zi? PSD, dragii mei. Noi nu am pierdut alegerile, noi am dus Partidul Național Liberal la guvernare, pe poziția de principal partid de guvernare. Nu putem să facem abstracție de faptul că noi am guvernat România în cea mai grea perioadă de după Al Doilea Război Mondial – în condiții de pandemie, secetă, inundații, prăbușire economică și am scos țara la liman. Noi am fost aceia care am reușit să dăm jos PSD-ul. Prima oară când o formațiune politică de dreapta dă jos un guvern provenit din fostul FSN”.
Alegerile din filiale se încheia în acest weekend - sâmbătă la Mureș iar duminică în Covasna și Harghita.