Autoritățile iraniene au anunțat startul campaniei electorale pentru prezidențialele anticipate, pe fondul unei represiuni judiciare împotriva instituțiilor de presă acuzate că au denaturat știrile legate de alegeri.
Televiziunea de stat IRIB a anunțat că dezbaterile electorale vor începe luni, pe 17 iunie, și că vor fi cinci astfel de emisiuni, până pe 25 iunie - cu trei zile înaintea alegerilor anticipate.
Aceste alegeri sunt organizate în urma morții, în luna mai, într-un accident de elicopter, a fostului președinte Ebrahim Raisi.
Îți mai recomandăm Moartea lui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter, confirmată oficial. Cine este succesorul președintelui iranianAnunțul privind campania vine pe fondul unor informații potrivit cărora procuratura din Teheran a luat măsuri împotriva a două instituții locale de presă - Hashieh News și Bamdadno - care ar fi acuzate că ar fi publicat/distribuit ceea ce justiția numește „știri false” despre alegeri.
Șeful sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Mohseni Ejei, a avertizat atât presa, cât și pe toți candidații, că trebuie să evite „acțiuni” care ar putea fi „exploatate” de entități străine.
Mai mult, Ejei a avertizat diverse platforme media să nu se implice în „discursuri defăimătoare, să nu răspândească minciuni sau să nu tulbure opinia publică”, deoarece ar putea ajunge să înfrunte consecințe legale.
Săptămâna trecută, guvernul iranian a emis un regulament strict, prin care orice fel de conținut care ar putea descuraja alegătorii să se prezinte la vot, care ar promova boicotul electoral sau organizarea demonstrațiilor ori grevelor neautorizate poate fi calificat ca fiind infracțiune.
Aceste reguli sunt identice cu cele de la alegerile precedente și presupun pedepse severe, inclusiv pedepse de până la 74 de lovituri de bici pentru cei care le încalcă.
Într-o manifestare semnificativă de disidență politică, Ali Larijani, o figură publică cunoscută și fost președinte al Parlamentului, a criticat practicile opace de descalificare ale Consiliului Gardienilor Revoluției.
Larijani, care a fost exclus din cursa pentru președinție din 2021 pentru că fiica lui locuiește în Statele Unite, a trimis o scrisoare deschisă în care își exprimă toate nemulțumirile.
Lista candidaților la presedinție aprobată de Consiliul Gardienilor Revoluției nu cuprinde câteva persoane cheie din administrația trecută și din cea curentă, dar deschide calea pentru candidații conservatori.
Cinci dintre cei aprobați sunt considerați conservatori duri, iar unul este reformist. Cine sunt candidații, vedeți aici:
Îți mai recomandăm Iranul aprobă lista candidaților la președinția țării. Fostul lider a murit într-un accident de elicopterObservatorii cred că votul va fi o luptă directă între doi duri: președintele parlamentului, Mohammad Baqer Qalibaf, și Saeed Jalili, fost negociator șef nuclear, ultraconservator și reprezentant al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în Consiliul Suprem de Securitate Națională.
Alegerile au loc pe un fundal de dezamăgire publică - scăderea prezenței la vot e pusă pe seama acuzațiilor de procese electorale necompetitive.
La scrutinul precedent, autoritățile au limitat drastic baza de candidați-- moderatii și reformiștii au fost exclusi de pe lista celor aprobați, iar analiștii spun că acest lucru fi putut contribui la prezența scăzută la vot.
Îți mai recomandăm Expert în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să se transforme într-o teocrație militarizatăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.