Potrivit noii legi, alegătorii dintr-un oraș anume vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendumul local, dacă acesta are loc la aceeaşi dată cu alegerile parlamentare, prezidențiale, europene sau locale. Potrivit legislației anterioare, acest lucru nu era posibil.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 29 octombrie, proiectul de lege care prevede organizarea referendumului local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale.
Decizia Camerei Deputaților a venit după ce primarul Capitalei, Nicușor Dan, a solicitat organizarea simultană a referendumului local și a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, iar parlamentarii PNL au propus o lege în parlament.
Primarul general al Capitalei a propus, pentru viitorul referendum două întrebări:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Consilierii generali ai PSD au depus ulterior un amendament la proiectul de hotărâre inițial prin care au propus introducerea unei a treia întrebări la referendum:
3. Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Nicușor Dan a declarat că este de acord cu propunerea PSD, aprobată și de Consiliul General al Capitalei cu o majoritate covârșitoare.
Primarul Nicușor Dan a justificat referendumul prin ceea ce el a numit o discrepanță între responsabilitățile Primăriei Generale și finanțarea de care dispune.
„De ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de către Guvern din aceste taxe și impozite, și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor”, a explicat Nicușor Dan.
Cea de-a doua întrebare se referă la un mai bun control al modului în care se construiește în oraș, susține Nicușor Dan.
„Traficul din București, care e principala problemă a bucureștenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat. Și atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș”, a spus primarul Capitalei.
Îți mai recomandăm Nicușor Dan vrea să organizeze cele două referendumuri promise după ce-a fost ales primar generalEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.