Marki-Zay a învins-o pe Klara Dobrev, europarlamentar, propunere venită din partea Coaliției Democrate, un partid liberal de stânga.
Potrivit rezultatelor preliminarii:
- Márki-Zay a câștigat cursa electorală cu aproximativ 56.7% din voturile alegătorilor;
- Principala oponentă a acestuia, Klara Dobrev, a încheiat cursa electorală cu doar 43.3% din votul popular;
Cele șase partide care au participat la cursa electorală s-au aliat împotriva Fidesz, partidului lui Viktor Orban. Acesta deține cel mai mare număr de locuri în Parlamentul maghiar – 117 din cele 199 de scaune parlamentare disponibile – și a modificat legea electorală astfel încât partidelor de opoziție să le fie greu să meargă în alegeri cu candidați separați.
„Ne dorim o Ungarie nouă, mai curată și onestă, nu doar să îl înlocuim pe Orban și partidul acestuia în Parlament”, a declarat Marki-Zay în fața susținătorilor săi din Budapesta.
Restul candidaților s-au coalizat în jurul lui și și-au declarat susținerea față de el, la alegerile parlamentare din 2022.
„De acum incolo, îl voi susține pe Peter Marki-Zay”, a declarat Klara Dobrev după aflarea rezultatelor.
Îți mai recomandăm ANALIZĂ | Istoria suprimării libertății presei în Ungaria lui Viktor OrbánȘansele opoziției de a câștiga alegerile din 2022
De-a lungul timpului, partidul Fidesz a adus o serie de modificări sistemului electoral astfel încât acesta să favorizeze partidele mari ce participă la alegeri.
Prima schimbare a constat în reducerea numărului de locuri în Parlament – de la 386 la 199. Partidul lui Orban a continuat, apoi, modificările de la nivelul sistemului electoral prin crearea unei majorități de locuri provenite din districtele țării în urma alegerilor într-un singur tur – 106. Restul de 93 de locuri se distribuie aleșilor politici pe baza reprezentării proporționale.
Gabor Gyori, un analist politic la think-tankul Policy Solutions a afirmat că schimbările aduse de Fidesz au reprezentat, de fapt, o înăsprire a situației electorale - deja dificilă încă dinaintea modificărilor aduse de Orban.
„Să fiu sincer, chiar înainte ca Fidesz să schimbe sistemul, acesta favoriza în mod puternic partidele mai mari”, a susținut Gyori pentru Emerging Europe.
Analistul politic este de părere că noile legi electorale sunt menite să forțeze mâna opoziției maghiare.
„Chiar mai important, Fidesz a renunțat la a doua rundă electorală, așa că nu mai există turul doi – sunt alegeri cu un singur tur, câștigătorul cu cel mai mare procentaj ia totul”, a afirmat Gyori.
Un sistem electoral similar din anumite privințe cu cel al Ungariei este cel din Marea Britanie.
Sistemul, cunoscut sub denumirea de „First Past The Post” în Regat, a dus în trecut la nereguli bazate pe lipsa de dreptate promovată de sistem. Aceasta a fost generată de câștigarea circumscripților electorale britanice de către partidul cu cel mai mare procent electoral în zonă, fără ca acesta să necesite o majoritate electorală.
Spre exemplu, în urma alegerilor parlamentare din 2019, Partidul Conservator condus de Boris Johnson a câștigat 365 de locuri din cele 650 valabile în Camera Comunelor – mai bine de jumătate din numărul acestora – în ciuda faptului că partidul său a câștigat doar 43.6% din votul popular.
Un exemplu mai apropiat de casă ar fi cel al alegerilor primarilor din România într-un singur tur.
Modificările aduse de Fidesz i-au permis partidului să-și păstreze supermajoritatea în Parlament atât în 2014, cât și în 2018. În ambele cazuri, Fidesz a câștigat mai bine de două treimi din locuri, deși ponderea votului popular scăzuse de la 53% la doar 44%.
Sondajele din Ungaria arată că atât tabăra lui Orban, cât și cea a opoziției, au șanse aproximativ egale de a câștiga alegerile parlamentare din 2022. Un sondaj realizat în septembrie 2021 de către Institutul IDEA i-a atribuit partidului lui Orban 49%, iar candidatului unic al opoziției cu trei procente mai puțin, respectiv 46% șanse de câștig. Un alt sondaj mai recent, realizat de către Zavecz Research, le situează pe ambele tabere la 49% șanse egale de a câștiga alegerile de la anul.
Cu toate acestea, este prima dată, potrivit lui Gyori, când opoziția are o șansă reală de a câștiga alegerile în mai bine de un deceniu.
Marki-Zay, un politician catolic și tată a șapte copii, s-a prezentat ca fiind cel mai puternic dintre finaliști. Într-o țară conservatoare, unde valorile creștine și ideologia de dreapta domină în rândul generațiilor mai în vârstă, nominalizarea lui Marki-Zay se dovedește a fi un avantaj, întrucât acesta va concura împotriva lui Orban, din partea dreptei cât mai degrabă din cea a stângii. Marki-Zay va reuși astfel să depășească acuzațiile ideologice venite din partea Fidesz, una din principalele critici aduse candidaților progresivi.
Alegerile parlamentare vor avea loc în 2022. Data nu a fost încă stabilită.
Îți mai recomandăm Raport Freedom House | Libertatea pe internet: bile negre pentru SUA și Rusia