Ministrul Sănătății aprobă acordarea de atenții, precum flori și bomboane, personalului medical

Ministrul Sănătății a vorbit despre cazurile de mită în spitale. Imagine de arhivă: conferință de presă susținută de Alexandru Rafila la Palatul Victoria din Bucuresti, 25 februarie 2022.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, consideră că este necesară o campanie de educare a populației și a personalului medical în ceea ce privește condiționarea actului medical.

Ministrul Sănătăţii a catalogat ca „inacceptabile” şi „de netolerat” primirea de bunuri materiale de către medici, asistenți și personal de îngrijire din spitale pentru acordarea de servicii medicale.

„Este absolut inacceptabil. (...) Nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical (...) care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical”, a declarat ministrul Sănătății, în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv, conform News.ro.

Declarațiile oficialului vin după cazul șefei secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, anchetată pentru că ar fi condiționat acordarea tratamentului pentru zeci de pacienți bolnavi de cancer în schimbul unor sume de bani sau produse.

Campanie de conștientizare

În schimb, în ceea ce privește iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt „mai siguri” dacă oferă „atenţii”, Alexandru Rafila este de acord ca acestea să fie în flori sau bomboane.

El a adăugat totuși că este nevoie de o campanie de educare a personalului medical și a populaţiei deoarece „nu este nevoie de această recunoştinţă”.

„Cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit”, a spus ministrul.

Îți mai recomandăm Șpaga din spitale, văzută de oamenii din sistem: „A trebuit să fac de mai multe ori adrese către poliție”

Într-o discuție cu Europa Liberă, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că se simte nevoia unei modificări în legislație, deoarece în prezent chiar și acordarea unui buchet de flori poate fi anchetat penal pentru primirea de foloase necuvenite.

„Trebuie făcută o diferențiere care se impune, tocmai ca să nu fie interpretat, pentru că poți să primești un buchet de flori în valoare de 2.000 de lei, care este exuberant și nu se justifică, dar poți să primești o floare care să fie un mulțumesc spus altfel”, a spus medicul.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat că, deși astfel de cazuri sunt discutabile, ar putea fi rezolvate printr-o delimitare făcută de lege.

„Se întâmplă și în țările cu sisteme medicale performante și acolo există această posibilitate a unui pacient să-și exprime recunoștința, dar acolo este un prag valoric, care nu trebuie depășit”, a spus Daniel Coriu.

Îți mai recomandăm Aproape 100 de medici din Suceava își apără colega anchetată penal pentru luare de mită