Linkuri accesibilitate

Aproape 100 de medici din Suceava își apără colega anchetată penal pentru luare de mită


Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată de la pacienți bolnavi de cancer și aparținătorii acestora. Imagine generică.
Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată de la pacienți bolnavi de cancer și aparținătorii acestora. Imagine generică.

Aproape 100 de medici de la Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa secției de Oncologie, Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit 62 de șpăgi de la pacienți în decurs de șapte zile.

Memoriul de susținere a medicului cercetat pentru luare de mită în formă continuată a fost semnat de către 95 dintre cei 252 de medici ai Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

„Eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în scrioarea depusă la dosar, potrivit Monitorul de Suceava.

Chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc este cel care a inițiat memoriul înaintat judecătorilor.

El a declarat pentru Libertatea că „doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacienții săi și nu a pretins nimic în schimbul activității sale”.

„Demersul nostru a fost doar o susținere profesională și am dorit ca doamna doctor să fie lăsată să fie judecată la domiciliu, ceea ce s-a și întâmplat, din fericire”, a declarat medicul Mircea Dinu Bordiniuc.

Anca Dumitrovici Ababneh a fost eliberată din arest pe 25 ianuarie, judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel luând în calcul și că femeia are un copil de 4 ani care este afectat de dispariția figurii materne.

În plus, avocații medicului au spus că „darurile informale” primite de la pacienți au fost cu titlu de cadou de Moș Nicolae, Moș Crăciun, respectiv ziua sa de naștere, mai scrie Libertatea.

Judecătorii: Și pacienții se expun răspunderii penale, dacă dau mită

Instanța a stabilit însă că „atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect, medicii fiind asociați funcționarilor publici.

„Fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora (...) are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”.

În plus, judecătorii precizează că pacienții care oferă bani sau cadouri personalului medical de stat, în legătură cu asistența medicală primită, se expun răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită.

Procurorii o acuză pe Anca Dumitrovici Ababneh că a primit mită de 62 de ori, în șapte zile lucrătoare, iar într-una din zile, în decurs de 20 de minute, a primit de la șase pacienți bolnavi de cancer aproximativ 500 de lei şi 50 de euro.

Instanța a subliniat că medicul „nu a refuzat niciodată în mod convingător şi definitiv” bani de la pacienți și aparținătorii acestora.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG