Alexei Navalnîi a fost externat. Doctorii cred în recuperare completă

Alexei Navalnîi, prima poză după externare

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost externat de la spitalul din Berlin în care se trata după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc.

El a postat pe o rețea de socializare o poză cu el într-un parc din capitala Germaniei și a scris că, deși nu are încă mobilitate completă la mâna stângă, a început să învețe cum să își mențină stabilitate stând doar într-un picior.

Alexei Navalnîi a intrat în comă indusă după ce i s-a făcut rău într-un avion ce urma să îl ducă la Moscova de la Tomsk unde a derulat o serie de investigații privind corupția din Siberia. La două zile de la incident, a fost preluat pentru tratament în Germania.

„Prima dată când m-au pus în fața unei oglinzi după 24 de zile de terapie intensivă (dintre care 16 în comă) un personaj din Stăpânul Inelelor s-a uitat înapoi la mine și pot să vă spun că nu era un elf sub nicio formă", a glumit opozantul rus.

„Am fost extrem de supărat: am crezut că nu voi mai fi niciodată externat. Dar doctorii continuă să facă miracole", a adăugat el.

Opozantul rus a arătat că va continua să facă fizioterapie, în timp ce doctorii de la Spitalul Charite au anunțat într-un comunicat de presă că, potrivit „progresului făcut și a situației actuale" , pot crede că „o recuperare totală este posibilă".

„Cu toate acestea este prematur să speculăm asupra efectelor pe termen lung al otrăvirii", au arătat medicii.

Autoritățile germane au arătat că teste efectuate în Germania, Franța și Suedia au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit un agent chimic de tip novicioc.

Președintele francez Emmanuel Macron a solicitat marți o explicație „rapidă și corectă" din partea Moscovei privind otrăvirea opozantului rus.

Apelul se adaugă celor făcute de numeroase alte state din Vest, dar Moscova a respins deschiderea unei investigații, afirmând că nu a primit încă dovezi ale otrăvirii.

Kremlinul a transmis miercuri că opozantul rus este „liber" să se întoarcă în Rusia oricând dorește.

Echipa lui Navalnîi acuză că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin.

Rusia a respins mereu acuzațiile, la fel ca și în cazul fostului spion Serghei Skripal, otrăvit tot cu Novicioc pe tărâm britanic, la Salisbury în 2018.