Președintele francez Emmanuel Macron a solicitat o explicație „rapidă și corectă" din partea Moscovei privind otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat cum într-un spital din Germania unde se reface după otrăvirea cu o neurotoxină de proveniență sovietică.
„Nu vom tolera folosirea de arme chimice în Europa, Rusia sau Siria", a avertizat Macron cu ocazia discursului susținut în prima zi a Adunării Generale a ONU.
Cancelarul german Angela Merkel a solicitat deja răspunsuri fără echivoc din partea Rusiei privind evenimentele care au dus la otrăvirea lui Navalnîi.
Emmanuel Macron nu a trasat în discursul său și posibile consecințe în cazul în care Rusia nu furnizează răspunsurile cerute.
Alexei Navalnîi a ieșit recent din coma indusă în care a stat după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion care trebuia să îl ducă de la Tomsk la Moscova. El a fost transferat în Germania la două zile după incident. Medicii spun că starea sa se îmbunătățește.
Medicii germani spun că neurotoxina de tip novicioc a fost identificată atât în organismul său cât și pe piele.
Oficialii ruși au negat orice implicare în incident și au pus sub semnul întrebării concluziile la care au ajuns medicii germani.
Asociații lui Alexei Navalnîi spun că urme ale neurotoxinei cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite și pe o sticlă de apă din camera de hotel unde a stat el în Tomsk.
Rusia a respins mereu acuzațiile, la fel ca și în cazul fostului spion Serghei Skripal, otrăvit tot cu Novicioc pe tărâm britanic, la Salisbury în 2018.
Cu toate acestea, pe lângă ancheta germană care a stabilit inițial cauza otrăvirii, analize independente realizate de laboratoare din Franța și Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc.
Echipa lui Navalnîi acuză că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin.
Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluție prin care condamnă acțiunile Rusiei împotriva opozantului rus și care menționează că tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi cu novicioc „face parte dintr-un efort sistematic de reducere la tăcere a vocilor disidente".