Aliaţii Ucrainei avertizează că muniţia e pe terminate

Ucraina folosește zilnic mii de cartușe de artilerie în lupta de apărare împotriva Rusiei.

Puterile occidentale au din ce în ce mai puțină muniție pe care să o ofere Ucrainei pentru a se apăra în fașa Rusiei, avertizează Marea Britanie şi NATO, potrivit BBC. SUA transmite că ajutorul american poate dura încă luni de zile, fără a fi nevoie de aprobarea finanțării din partea Congresului.

Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varşovia că „se vede fundul sacului” și a cerut guvernelor și producătorilor să își accelereze producția de muniție.

Amiralul a adăugat că investițiile insuficiente din ultimii zeci de ani au făcut ca țările NATO să furnizeze arme Ucrainei având propriile depozite de muniții pe jumătate goale.

Oficialul Alianței Nord-Atlantice spune că e nevoie de volume mari și de stocuri de muniție consistente pentru ca NATO să facă față optim atunci când apare un război prelungit.

La rândul său, ministrul Forţele Armate din Marea Britanie, James Heappey, i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, aşa cum s-au angajat să facă.

„Dacă nu este acum momentul să cheltuim 2% pentru apărare, când există un război în Europa, atunci când este?”, a întrebat el.

„Când vine vorba de alianţă, SUA se uită din ce în ce mai mult la est şi la vest şi cred că, în mod justificat, colegii noştri din Congres trebuie să vadă că puterile europene îşi cheltuiesc în mod echitabil cei 2% pentru a asigura resursele NATO”, a adăugat ministrul britanic.

Îți mai recomandăm Miniștrii de externe UE sunt la Kiev. Rusia atacă puternic Hersonul

James Heappey a afirmat că, de la începutul invaziei din februarie 2022, Marea Britanie a oferit Ucrainei peste 300.000 de cartuşe de artilerie şi s-a angajat să ofere „alte zeci de mii” până la sfârşitul anului.

Departamentul de Atat a anunțat că, în aceeaşi perioadă, SUA a dat Ucrainei peste două milioane de cartuşe de artilerie.

În ciuda acestor livrări semnificative, NATO a constatat că Ucraina foloseşte muniţia mai repede decât o pot înlocui puterile occidentale.

Statele Unite îşi vor putea continua asistenţa acordată Ucrainei pentru „încă câteva luni”, chiar dacă Congresul nu va vota o nouă finanţare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat că durata exactă a sprijinului va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se va întâmpla „pe câmpul de luptă”, odată cu apropierea iernii.

Președintele SUA, Joe Biden, a organizat marţi o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate pentru a coordona continuarea asistenţei acordate Ucrainei, a anunţat Casa Albă într-un scurt comunicat.

La teleconferință au participat premierul canadian, Justin Trudeau, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu cancelarul german, Olaf Scholz, cu premierul italian, Giorgia Meloni, cu premierul japonez Fumio Kishida, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda, preşedintele român Klaus Iohannis, premierul britanic Rishi Sunak şi ministrul francez de externe Catherine Colonna.

Îți mai recomandăm UE deblochează fonduri pentru Ungaria și caută sprijin pentru Ucraina