Ambasada SUA: 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din Maramureș. Donații de peste 1,2 milioane dolari în 20 de ani

Imagine ilustrativă. Biserica Sfinții Arhangheli din satul Rogoz, Maramureș, în vecinătatea Ucrainei. Aproximativ două treimi din vechile structuri din lemn au fost pierdute, multe din cauza incendiilor.

Ambasada SUA la București a donat 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea de la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.

Banii au fost acordați, sub formă de grant pentru patrimoniul cultural românesc din întreaga țară, prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP), a anunțat Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România.

Este al doilea grant AFCP acordat pentru Muzeul Maramureșean. Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (AFCP) finanțează de peste 20 de ani proiecte în întreaga țară pentru conservarea patrimoniului multicultural al României, creat cu contribuțiile comunităților, evreiești, săsești, maghiare, ucrainene și rome.

Până în prezent, AFCP a donat peste 1,2 milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului național românesc din întreaga țară:

  • 500.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici fortificate din secolul al XIV-lea din satul Alma Vii, județul Sibiu;
  • 84.000 de dolari pentru repararea bisericilor fortificate din satele Movile, Agârbiciu și Daia, din județele Sibiu și Mureș,
  • 130.000 de dolari pentru conservarea fostei Sinagogi Ortodoxe Hinech Neorim din Oradea.

„Ambasada SUA își menține angajamentul de a sprijini și promova patrimoniul tuturor românilor. Sunt încântată să anunț finanțarea acestui proiect, care, prin restaurarea atentă a acestei frumoase biserici, celebrează, de asemenea, diversitatea și consolidează sentimentul nostru comun de apartenență la o comunitate”, a declarat ambasadoarea SUA.

Grantul va fi folosit pentru repararea și conservarea bisericii de lemn, precum și pentru asigurarea și întreținerea unor exponate care promovează patrimoniul multicultural al regiunii.

Biserica de lemn este un reper al coexistenței între diferitele comunități etnice din zona Maramureșului. A fost donată comunității din Oncești de comunitatea ruteană din Criciova, Transcarpatia, Ucraina, și a devenit un simbol al cooperării regionale și al multiculturalismului în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În 2021, un prim grant a ajutat la restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel, un alt simbol al diversității culturale și religioase din regiune.

Granturile AFCP ale Ambasadei SUA în România

Pe 3 octombrie, la ceremonia organizată pentru deschiderea proiectului AFCP din Sighetu Marmației, ambasadorul SUA Kathleen Kavalec a fost însoțită de directorul Muzeului Maramureșean, Mirela Barz, și de primarul orașului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, și de ambasadorul Ucrainei în România, Igor Procopciuc, arată sursa citată.

Îți mai recomandăm Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Există riscul ca Rusia să influențeze alegerile din România
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI