Ambasadorul SUA în Ucraina demisionează și vrea să se retragă din diplomație. Bridget Brink a fost numită de Joe Biden

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, în timpul unui interviu acordat pentru Vocea Americii în fața mănăstirii Sf. Mihai cu Cupolă de Aur - Kiev, iunie 2022.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, în timpul unui interviu acordat pentru Vocea Americii în fața mănăstirii Sf. Mihai cu Cupolă de Aur - Kiev, iunie 2022.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, vrea să renunțe la funcție, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o mișcare care induce o nouă stare de incertitudine în relația dintre Washington și Kiev.

Bridget Brink se gândește chiar să renunțe la funcția de ambasador și să părăsească diplomația, potrivit unui oficial american și a altor două persoane familiarizate cu subiectul, citate de Reuters.

„Ambasadorul Brink demisionează. Ea este ambasador acolo de trei ani – este mult timp într-o zonă de război”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un răspuns trimis prin e-mail.

Brink a fost nominalizată pentru această funcție de fostul președinte Joe Biden și este ambasador la Kiev din mai 2022. Ea pleacă din proprie inițiativă, susțin sursele.

Brink ar fi unul dintre cei mai titrați diplomați de carieră care părăsesc Departamentul de Stat de când Donald Trump a revenit la Casa Albă, pe 20 ianuarie în acest an. Ea se alătură altor oficiali veterani care pleacă cu decenii de experiență, cum ar fi oficialul nr. 3 al agenției, John Bass, care s-a retras în ianuarie.

Plecarea ei vine în timp ce administrația Trump încearcă să încheie un acord între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului început cu invazia pe scară largă a Moscovei în 2022.

Washingtonul a încercat să implementeze două acorduri limitate de încetare a focului în ultimele săptămâni - unul pentru infrastructura energetică și unul în Marea Neagră - dar ambele au eșuat.

Îți mai recomandăm „Niciun semn pozitiv din partea Rusiei”, spune Kaja Kallas, în timp ce discuțiile pentru încetarea focului trenează

Nu este clar cine va prelua funcția de ambasador al SUA în Ucraina. Oficialul american și o altă persoană familiarizată cu problema au declarat că Chris Smith, secretarul adjunct adjunct pentru Europa de Est și afaceri politice și regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, ar fi succesorul lui Brink.

Smith a fost între 2022 și 2023 adjunct al șefului misiunii SUA în ambasada de la Kiev.

Brink, care a supravegheat tranziția dintre două administrații cu politici ucrainene foarte diferite, a fost recent criticată în Ucraina pentru răspunsul ei la un atac rusesc care a lovit un loc de joacă din orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, la Krivoi Rog, și a ucis 11 adulți și nouă copii.

Brink a postat pe rețeaua de socializare X că atacul deschide o nouă filă în istoria atacurilor asupra Ucrainei fără să menționeze că Rusia este atacatorul.

Îți mai recomandăm SUA transmit „solidaritate” cu Kievul după noile atacuri, Macron cere mai multă presiune asupra Rusiei

Zelenski a criticat ambasada SUA, scriind la rândul său pe X că răspunsul ambasadoarei a fost „surprinzător de dezamăgitor”.

„O țară atât de puternică, un popor atât de puternic și totuși o reacție atât de slabă”, a spus Zelenski. „Le este frică să spună chiar cuvântul „rus” când vorbesc despre racheta care i-a ucis pe copii.”

Nu există niciun indiciu până în prezent că acest episod ar fi jucat vreun rol în demisia lui Brink.

Dacă cei numiți politic își depun demisia atunci când un nou președinte preia funcția de la Casa Albă, majoritatea ofițerilor din serviciul extern de carieră continuă de la o administrație la alta, chiar dacă viitorul președinte are dreptul de a instala noi funcționari în acele posturi.

Sursele Reuters au spus că Brink ar urma să plece din funcție în următoarele săptămâni.

Îți mai recomandăm Un nou atac al Rusiei împotriva Ucrainei, cu zeci de drone, rachete balistice și de croazieră

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI