Linkuri accesibilitate

 
„Niciun semn pozitiv din partea Rusiei”, spune Kaja Kallas, în timp ce discuțiile pentru încetarea focului trenează

„Niciun semn pozitiv din partea Rusiei”, spune Kaja Kallas, în timp ce discuțiile pentru încetarea focului trenează


Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European din 1 aprilie 2025.
Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European din 1 aprilie 2025.

Strasbourg, Franța – Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, afirmă că nu a existat „niciun semn pozitiv din partea Rusiei” în negocierile în curs privind încetarea focului în Ucraina și că Moscova „doar se joacă”.

Ea a făcut aceste remarci într-un interviu acordat pentru RFE/RL în timpul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, la 2 aprilie.

Rusia, Ucraina și Statele Unite au fost blocate în negocieri timp de o lună în efortul de a pune capăt războiului de trei ani la scară largă.

Deși au fost încheiate acorduri parțiale de încetare a focului – care vizează infrastructura energetică și traficul civil din Marea Neagră – atacurile rusești cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene continuă zilnic.

Urmărește mai jos interviul complet cu Kaja Kallas:

„Nu există câștigători în războaiele comerciale” - șefa politicii externe a UE pentru RFE/RL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:17 0:00

Întrebată dacă o încetare completă a focului poate fi obținută până la 20 aprilie – o dată țintă avansată de președintele finlandez Alexander Stubb în timpul unei vizite recente la președintele american Donald Trump în Florida – fostul prim-ministru estonian a subliniat că trebuie exercitate presiuni asupra Moscovei.

„Cred că ar fi foarte bine să le stabilim un termen limită clar la care trebuie să răspundă, care este poziția lor și să arate cu adevărat bunăvoință că și ei doresc pacea”, a spus ea.

„Este clar că ucrainenii o doresc”.

Fără discuții cu Rusia până acum

Săptămâna aceasta, Kirill Dmitriev, consilier de rang înalt al Kremlinului și șef al unui important fond de investiții susținut de stat, este așteptat să viziteze Washingtonul pentru a discuta cu oficiali americani despre Ucraina și relațiile bilaterale, a declarat Kremlinul.

Vizita anunțată a lui Dmitriev are loc în timp ce Washingtonul și Moscova încearcă să repare relațiile după ani de tensiuni în continună creștere, inclusiv de dinainte de invazia totală a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Când a fost întrebată dacă și UE ar trebui să se angajeze în discuții directe cu Dmitriev, Kallas a spus că orice discuție trebuie să se concentreze în jurul Kievului.

„Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia”, a spus ea. Discuțiile „nu pot fi făcute de altcineva, pentru că este vorba despre Ucraina și nu poate fi fără Ucraina”.

Până în prezent, Uniunea Europeană și cele 27 de state membre ale sale au fost excluse din discuții. Întrebat dacă blocul comunitar sau oricare dintre statele sale membre sunt pregătite să discute direct cu Kremlinul, Kallas a subliniat că Europa trebuie să facă parte din orice acord pe termen lung.

„Când vine vorba de negocieri cu privire la Ucraina, atunci, în mod clar, Europa trebuie să fie în jurul acelei mese, deoarece ne preocupă, de asemenea, care este rezultatul acestui lucru”, a spus ea.

„Iar orice acord nu poate funcționa fără să fie implementat de europeni.”

Un război comercial transatlantic?

Kallas, care a preluat funcția de Înalt Reprezentant al UE la sfârșitul anului 2024, va participa la sfârșitul acestei săptămâni la reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles, împreună cu noul secretar de stat american Marco Rubio.

Reuniunea are loc într-un moment de creștere a tensiunilor comerciale transatlantice.

Pe 2 aprilie, Washingtonul a impus un tarif de 25% pentru toate importurile de automobile, ca urmare a taxelor pe oțel și aluminiu introduse în martie.

Bruxellesul pregătește un răspuns, așteptat mai târziu în aprilie, care va include probabil sancțiuni împotriva marilor companii americane de tehnologie.

Cu toate acestea, Kallas a ținut să minimalizeze cele mai recente divergențe, afirmând că, în ciuda retoricii abundente pe această temă, negociatorii europeni încă „nu știu exact ce urmează”.

„Există declarațiile pe care le vedem, dar care sunt acțiunile reale?”, a spus ea.

„Ceea ce vreau să subliniez este că nu există câștigători în războaiele comerciale. Adică cresc prețurile și, în final, consumatorii plătesc pentru aceste produse un preț mai mare și acest lucru nu este înțelept, așa că încă sper că nu vom începe acest război comercial.”

Un nou format pentru dialogul Serbia-Kosovo?

Pe 7-8 aprilie, Kallas va vizita Albania, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru – prima sa vizită în Balcanii de Vest de la preluarea mandatului. O vizită în Serbia este, de asemenea, probabilă în luna mai.

Întrebată despre recentul val de proteste antiguvernamentale din orașele sârbe - declanșat de prăbușirea, în noiembrie anul trecut, a acoperișului unei gări recent renovate din Novi Sad, soldată cu uciderea a 16 oameni, care a alimentat furia publică față de corupție și proasta gestionare a guvernului – Kallas a sugerat că astfel de demonstrații sunt normale în societățile democratice.

„Aceasta este democrația”, a spus ea. „Vreau să spun că în statele noastre membre ale UE oamenii se satură de guverne și protestează. Aceasta arată că democrația funcționează.”

UE a condus dialogul dintre Serbia și Kosovo începând din 2011, cu scopul de a normaliza relațiile dintre cele două state.

Predecesorul lui Kallas, Josep Borrell, s-a întâlnit ultima dată cu liderii celor două țări balcanice în septembrie 2023, dar nu a reușit să ajungă la un acord car să poată fi semnat.

Deși Kallas l-a numit pe diplomatul danez Peter Sorensen trimisul său special pentru discuții, nu a fost convocată încă nicio reuniune la nivel înalt, iar ea a sugerat că ar putea fi necesară o nouă abordare.

„Se pare că dialogul este un pic blocat, deoarece părțile se plâng una de cealaltă”, a spus ea.

„Cred că trebuie să ținem cont de obiectivul final – normalizarea relației lor, astfel încât ambele să poată continua pe calea lor europeană. Așadar, poate că este vorba de dialog sau poate că este vorba de un alt instrument. Sunt dispusă să analizez acest lucru și o voi face împreună cu [Sorensen] în zilele următoare”, a spus Kaja Kallas.

De la Kosovo la Ucraina: Cât de mult contează misiunile de menținere a păcii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:37 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG