Ambasadorul SUA la ONU: Iranul, sponsorul nr.1 al terorismului

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Kelly Craft

Ambasadorul american la Națiunile Unite, Kelly Craft, a numit Iranul drept „sponsorul nr.1 al terorismului", la o zi după ce secretarul de stat Mike Pompeo și-a anunțat planul de a supune săptămâna viitoare la votul în cadrul Consiliului de Securitate extinderea embargoului privind livrarea de armament către Iran.

Ambasadorul Craft a avertizat China și Rusia că vor deveni „co-sponsori al principalului stat care sponsorizează terorismul" dacă își vor folosi dreptul de veto pentru a bloca rezoluția de extindere a embargoului.

Statele Unite speră că Rusia și China „vor vedea importanța păcii în Orientul Mijlociu", a arătat Kelly Craft. Dar, ea a adăugat că parteneriatul dintre China și Rusia este clar: „Ei vor promova haos, conflict și anarhie în afara granițelor lor, așa că va trebui să îi presăm".

Miniștrii de Externe din Rusia și China au indicat că intenționează să folosească dreptul de veto împotriva rezoluției dacă întrunește minimum de 9 voturi în Consiliul de Securitate. În scrisori trimise luna trecută secretarului general Antonio Guterres și Consiliului de Securitate, cele două state au fost critice cu inițiativa americană.

Îți mai recomandăm Embargoul privind livrarea de armament către Iran, în centrul tensiunilor din ONU

Rezoluția americană vrea să extindă embargoul internațional privind privind livrarea de armament către Iran, care ar trebui să fie relaxat progresiv din 18 august ca urmare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate consacrată prin acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și marile puteri.

„Există națiuni care se aliniază pentru a vinde armament care va destabiliza Orientul Mijlociu, va pune la risc Israelul, va pune la risc Europa și va periclita, de asemenea, viețile americanilor", a spus Mike Pompeo. „Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple", a dat asigurări oficialul american.

Dacă Consiliul de Securitate nu previne Iranul din a cumpăra și vinde arme odată cu încheierea embargoului, Washingtonul a arătat că va declanșa o revenire a sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Pompeo și criticii Iranului din Washington afirmă că Statele Unite rămân parte a acordului pentru că așa a fost stipulat în 2015 și, astfel, pot aduce sancțiuni având în vedere că Iranului nu a îndeplinit în totalitate angajamentele nucleare.

Dar poziția Statelor Unite este periclitată de decizia din 2018 de a se retrage din acord în 2018 și a reimpune sancțiuni Iranului. Drept răspuns, Iranul a început gradual să încalce angajamentele luate inițial.

Rusia și China, precum și aliații europeni, au fost membre semnatare ai acordului nuclear și acum pun sub semnul întrebării afirmația Statelor Unite că este încă participant capabil să declanșeze un mecanism retaliatoriu.

Marea Britanie, Franța și Germania sunt îngrijorate privind ridicarea embargoului, dar spun că doresc să ajungă la un compromis din îngrijorare ca Iranul să nu decidă să părăsească acordul nuclear și a pune astfel capăt unui acord cheie de neproliferare nucleară.

Îți mai recomandăm Statele Unite acuză Rusia de crearea unui sistem sofisticat de răspândire de dezinformări privind coronavirusul