Analiză | Israelul și Hezbollah sunt mai aproape de un conflict pe care niciuna dintre părți nu și-l dorește

Imagine a efectelor unui atac de pe partea libaneză a graniței cu Israelul, văzute din Tir, sudul Libanului.

Israelul și gruparea libaneză Hezbollah – susținută de Iran – insistă că nu își doresc un conflict pe scară largă, dar continuă să facă pași spre război.

Grupul Hezbollah – desemnat terorist de SUA – a așteptat aproape o lună pentru a pune în aplicare un atac promis împotriva Israelului, ca răzbunare pentru uciderea comandantului său de cel mai înalt rang, Fuad Shukr.

Însă Israelul s-a așteptat la atac și a reacționat cu ceea ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descris drept „lovituri preventive” împotriva lansatoarelor de rachete ale lui Hezbollah din Liban.

Israelienii au reușit, astfel, să reducă amploarea ofensivei grupării susținute de Iran.

Îți mai recomandăm Hezbollah a atacat Israelul cu sute de rachete. Armata israeliană lovește „ținte teroriste” în Liban

Raz Zimmt, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv, spune că, deși niciuna dintre părți nu dorește un război total, fiecare parte este „foarte hotărâtă să-și impună propria ecuație celeilalte”.

Israel și Hezbollah continuă să-și asume riscuri atacându-se reciproc, iar greșelile și calculele greșite ar putea declanșa chiar conflictul pe care ambele doresc să-l evite, avertizează Zimmt.

„Acest așa numit conflict redus între Israel și Hezbollah este foarte greu de gestionat”, a adăugat el.

IDF susține că aproximativ 100 de avioane de luptă au participat la operațiunea sa preventivă, în timp ce Hezbollah susține că a lansat peste 300 de rachete și drone împotriva Israelului.

Dacă cifrele sunt adevărate, asta ar face ca atacurile de duminică să fie cel mai mare schimb de focuri între Israel și Hezbollah de la războiul din 2006, care s-a încheiat într-un impas.

Fără atacurile preventive ale Israelului, amploarea atacului lui Hezbollah ar fi fost devastatoare, a spus Zimmt. Acest lucru ar fi determinat un răspuns israelian „sever”, a adăugat el.

În ciuda schimbului intens de focuri, atacurile nu par – cel puțin la suprafață – să fi afectat negocierile pentru stabilirea unui acord de încetare a focului în Gaza și pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni din Hamas, care este desemnat, de asemenea, ca grup de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Îți mai recomandăm B. Netanyahu spune că Israelul a împiedicat Hezbollah să atace cu „mii de rachete”

Zimmt adaugă că, deși „nu este optimist” cu privire la perspectivele de încetare a focului, un astfel de acord ar putea ajuta la detensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Hezballah, de unul singur?

Orientul Mijlociu aștepta de câteva săptămâni nu doar un atac asupra Israelului din partea Hezbollah, ci și din partea Iranului.

Iranul a promis că va riposta împotriva Israelului după ce liderulul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a murit în urma unui bombardament în centrul orașului Teheran. Israelul nu a comentat atacul.

Haniyeh a fost ucis la câteva ore după ce Shukr, considerat drept a doua cea mai puternică persoană din Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian israelian la Beirut.

Mulți au apreciat că un atac iranian asupra Israelului va veni în același timp cu unul din partea Hezbollah.

Dar grupul libanez, care este mai degrabă un partener iranian decât un mandatar, pare să fi obosit să aștepte și a acționat.

„Este foarte important de remarcat că Hezbollah nu i-a așteptat pe iranieni”, a spus Zimmt, argumentând că unul dintre motivele pentru care Hezbollah a așteptat atât de mult să lanseze atacul de răzbunare a fost că sperase să atace Israelul alături de Iran.

Cu toate acestea, grupul libanez a ajuns probabil la concluzia că o lovitură iraniană directă nu va veni, cel puțin pentru moment.

„Acest lucru ar putea avea un anumit impact – poate nu imediat – asupra relației Hezbollah cu Iranul”, a spus Zimmt.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.