Analiză | PNL bate la ușile PSD și USR. Ce câștigă și ce pierde din alegerea pe care o va face

Noua conducere a PNL trebuie să aleagă între a face un guvern cu PSD sau unul cu USR. Niciuna dintre variante nu este câștigătoare pentru partid, care se află într-o situație dificilă după ce a pierdut guvernarea.

Prăbușit în sondaje și scindat, obligat să aleagă dintre două rele, guvern cu „dușmanul” PSD sau cu „crizatorii” de la USR, liberalii sunt într-o situație complicată. Orice alegere va face, PNL mai mult pierde decât câștigă.

Chiar dacă guvernarea nu mergea ca unsă și relațiile dintre PNL și USR erau deseori tensionate, liberalii aveau acum două luni totul: o majoritare parlamentară confortabilă, șefia Camerei Deputaților, un guvern stabil care putea rămâne la putere până la viitoarele alegeri, o cotă bună de încredere. Totul s-a dus de râpă după destrămarea coaliției.

Punctul culminant a fost cel în care premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul după ce a devenit evident că formula inflexibilă a guvernului minoritar nu găsește susținere nici la PSD, nici la USR. Florin Cîțu și noua conducere a partidului au refuzat să cedeze în fața evidenței, așa că acum negocierile pornesc de la premise și mai defavorabile PNL. Dacă și următorul cabinet dă greș, alegerile anticipate bat la ușă, ceea ce ar fi un „dezastru”, cum a spus chiar Lucian Bode.

Există dezavantaje și avantaje și pentru un guvern cu PSD, și pentru unul cu USR, dar PNL nu va ieși câștigat din niciuna dintre combinații.

Coaliția, sub semnul discordiei

Prima întâlnire serioasă de la declanșarea crizei politice și căderea guvernului Cîțu dintre liderii PNL și USR a fost de fapt o tatonare a intențiilor, una „exploratorie” cum a spus Cioloș. Ea nu a decurs însă sub cele mai bune auspicii.

Îți mai recomandăm Surse | Cîțu către USR: „Premierul nu trebuie să fie vătaf pe moșie”. Cioloș i-a dat 24 de ore pentru negocierile cu PSD

Din informațiile Europei Libere, Florin Cîțu a insistat că el trebuie să fie viitorul premier- o forțare a notei în raport cu USR care l-a vrut debarcat de la palatul Victoria cu orice preț, considerându-l principala cauză a destrămării coaliției. A fost refuzat și i s-a atras atenția că în felul acesta negocierile vor fi blocate.

Rămâne însă un semn de întrebare de ce PNL nu a propus un nume de premier și de ce Cîțu refuză să avanseze unul. Un lucru este cert: Florin Cîțu nu are nicio șansă să strângă o majoritate în jurul lui. Știe și PNL asta. O știe și Klaus Iohannis.

În aceeași cheie poate fi citită și condiția delegației PNL ca din posibilul viitor guvern să nu facă parte miniștrii USR care au votat moțiunea de cenzură. Este o încremenire pe vechile poziții, pentru că PNL a mai ridicat această chestiune în public atunci când a vorbit despre refacerea coaliției. Nu pare că cele două părți pot ajunge la un numitor comun în această privință, pentru că USR ar fi obligat să renunțe la multe nume grele din partid.

Așa cum a arătat Europa Liberă, la „terapia de grup” de miercuri nu au lipsit reproșurile și acuzele. E probabil fundamentul pe care sunt șanse serioase să funcționeze ipoteticul guvern.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis, prăbușit în sondaje. De la „elefanți” la „crizatori” și amenințarea suspendării

Până atunci însă mai sunt multe lucruri de reglat: acordul detaliat de funcționare a coaliției, programul, calendarul și conținutul măsurilor care urmează să fie luate.

Dar în primul rând, PNL trebuie să se decidă spre ce formulă se orientează și trebuie să facă asta repede. Dacian Cioloș a dat termen până mâine și a insistat că PNL nu poate negocia la două capete.

În partid lucrurile nu sunt tranșate, deși în ultimele ore se inclină mai mult spre guvernul cu USR, ale cărui pretenții sunt mai mici decât cele ale PSD. Cel puțin în acest moment în care negocierile nici nu au început de fapt.

Avantajele PNL din refacerea coaliției cu USR:

  • certitudinea că va avea premierul și câteva ministere-cheie;
  • dă satisfacție propriului electorat, unul anti-PSD;
  • va fi vioara întâi în coaliție și guvern;
  • Florin Cîțu își păstrează relevanța politică;
  • poate recupera la nivel de imagine printr-o guvernare bună;

Dezavantaje:

  • coaliția va fi permanent măcinată de disensiuni și crize, falia dintre PNL și USR este adâncă;
  • majoritatea parlamentară este fragilizată prin plecarea grupării Orban și refuzul unei părți a grupului minorităților de a susține un guvern cu USR;
  • guvernarea va depinde de USR și de grupul Orban;
Îți mai recomandăm Mandat flexibil | PNL nu a decis dacă face guvern cu PSD sau cu USR. Spre cine înclină balanța

Refacerea USL, prejudiciu de imagine greu de recuperat pentru PNL

Față de acum zece zile, PSD a ridicat și mai mult ștacheta pretențiilor, acum vrea și funcția de prim-ministru în afară de opt ministere. PSD nu a avansat un nume de premier, deși o decizie mai veche a partidului îl nominalizează pe Alexandru Rafila.

Politic vorbind, nici PSD-ului nu i-ar conveni să primească premierul din mâna lui Klaus Iohannis, pentru că asta înseamnă să-și asume guvernarea aproape în totalitate și decontul perioadei care va urma să cadă pe umerii lor.

Partidul este acum în creștere în sondajele de opinie (aproape 40%), dar guvernarea pe timp de iarnă cu mărirea facturilor la energie și cu valul patru de Covid ar putea face să dispară aceste procente. Este avertismentul transmis de Vasile Dâncu.

Au insistat pentru premier și intrarea la guvernare câțiva dintre greii PSD, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, dar mișcarea nu este privită cu ochi buni de toți șefii de filiale. Pe de altă parte, sunt destui alții, mai ales în rândul primarilor, care vânează accesul la banii publici și funcții, nefiind dispuși să mai aștepte trei ani.

Dacă PSD dorește însă cu adevărat să intre la guvernare alături de PNL va ceda la capitolul premier pentru a obține ministere-cheie, care i-ar da acces la controlul banilor sau i-ar aduce avantaje de imagine.

Negocierile de joi vor lămuri mai mult ca sigur care sunt realele intenții ale lui Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Cum poate influența Orban majoritatea PNL-USR-UDMR. Grindeanu, președinte interimar la Cameră

Avantajele PNL din guvernarea cu PSD

  • majoritate mult mai stabilă decât cea cu USR și UDMR;
  • fosta guvernare USL este un precedent pozitiv pentru ambele partide;
  • nu există incompatibilități majore în ce privește folosirea banului public și a sistemului clientelar;
  • există o serie de poziționări comune asupra câtorva legi importante, printre care legile electorale;

Dezavantaje

  • refacerea USL aduce un important prejudiciu de imagine PNL care și-a construit discursul politic al ultimilor ani pe blamarea PSD, considerat principalul inamic;
  • pierdere de procente în sondaje;
  • nu va mai fi centrul de decizie în guvern;
  • Florin Cîțu va pierde mult din influența în PNL;
Îți mai recomandăm Analiză | Nicolae Ciucă, sacrificat pe altarul guvernului minoritar. A treia desemnare sau anticipate