Linkuri accesibilitate

Analiză | Nicolae Ciucă, sacrificat pe altarul guvernului minoritar. A treia desemnare sau anticipate


Nicolae Ciucă, fost militar, a fost desemnat de președintele României pentru a forma un guvern după ce cabinetul propus de Dacian Cioloș (USR) a fost respins de Parlament.
Nicolae Ciucă, fost militar, a fost desemnat de președintele României pentru a forma un guvern după ce cabinetul propus de Dacian Cioloș (USR) a fost respins de Parlament.

PNL și președintele Klaus Iohannis s-au dovedit inflexibili: guvernul Nicolae Ciucă va fi unul minoritar, deși nu are în acest moment de unde să adune cele 234 de voturi pentru a trece, atâta vreme cât PSD și USR resping formula. Criza politică pare să continue, ba chiar să se agraveze.

La o săptămână după desemnarea lui Nicolae Ciucă și după seria de mesaje contradictorii din partea lui Florin Cîțu, la întâlnirea cu președintele Iohannis de joi seară s-a bătut în cuie formula guvernului minoritar PNL-UDMR.

Programul de guvernare și lista miniștrilor vor fi depuse, sâmbătă, la biroul președintelui Camerei Deputaților de președintele PNL, Florin Cîțu, și de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Pe ce voturi mizează PNL este greu de ghicit din moment ce USR, cu care nu au existat negocieri nici măcar informale, a spus clar că nu va vota un guvern minoritar, iar PSD, care ar fi fost dispus să intre la guvernare, reiterează ferm că nu va vota un astfel de guvern.

În acest context perspectivele cabinetului Ciucă nu sunt optimiste. Chiar și liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că nu înțelege „pe ce se bazează colegii noștri care spun că mergem cu un guvern minoritar și vom obține votul pentru a învesti guvernul”. Cu toate acestea, Hunor rămâne pe baricade și se luptă să obțină ministerul Fondurilor Europene pentru Hegedüs Csilla.

Premierul Florin Cîțu rămâne însă optimist. „Acest guvern va trece pentru că are un program de guvernare cu soluții. Strategia este să se discute cu fiecare parlamentar în parte până miercuri”, a declarat el după ședința BPN în care s-a votat lista miniștrilor viitorului guvern.

În schimb, Nicolae Ciucă este mai realist și admite că „guvernul nu are șanse să treacă”, pentru că așa arată aritmetica parlamentară. „În negocieri am văzut inflexibilitate si am ajuns la concluzia că nu se poate strânge o majoritate. Până miercuri mai este timp, mai este timp de reflexie. Neajungându-se la un acord politic, se câștigă timp pentru compatibilizarea pozițiilor”.

Nicolae Ciucă a admis că la negocieri a fost limitat de mandatul primit din partea partidului, unul inflexibil.

Aceste incertitudini pun următoarea perioadă sub mari semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât scenariile care se prefigurează nu sunt dintre cele mai optimiste.

1. Guvernul Ciucă este respins în parlament

PNL, UDMR și minoritățile naționale s-ar putea baza pe aproximativ 172 de voturi, ținând cont și de cei 9 parlamentari apropiați de Ludovic Orban care au părăsit grupul PNL și care au declarat că nu susțin un guvern minoritar.

Deci, lui Nicolae Ciucă i-ar lipsi aproximativ 62 de voturi, aceasta dacă nu mai pleacă și alți parlamentari din PNL.

În această ipoteză, Constituția prevede că președintele poate dizolva parlamentul în termen de 60 de zile de la prima desemnare de premier și numai după ce au avut loc două respingeri de premieri. Până acum au trecut 20 de zile de la prima desemnare, cea a lui Dacian Cioloș.

Pe de o parte, președintele nu e grăbit, pe de alta, nu e obligat să declanșeze anticipatele. Are și posibilitatea să vină cu o a treia nominalizare de premier, alta decât Nicolae Ciucă.

Alegerile anticipate nu mai sunt o sperietoare

Amenințarea cu alegerile anticipate, cea care determina partidele din opoziție să treacă peste animozități și să voteze a doua oară premierul decis de șeful statului, nu funcționează de data aceasta. PSD a crescut foarte mult în sondajele de opinie, apropiindu-se de 40%, în timp ce PNL a scăzut la 17%, iar AUR a ajuns la 14%. În același timp, Klaus Iohannis se află la un nivel de încredere de doar 14%, iar Florin Cîțu e la 7%.

În plus, situația pandemică este foarte gravă, cu sute de morți și de infectări zilnice, România a ajuns un exemplu negativ în întreaga lume. Valul patru este departe de a fi înfrânt, iar pentru dezastrul produs, principalii vinovați sunt văzuți tot Florin Cîțu și Klaus Iohannis, așa cum arată sondajele.

Sunt niște cifre care îl vor face probabil pe Iohannis să se gândească de două ori înainte de a decide anticipatele, pentru că în mod evident partidul care va avea cel mai mult de pierdut este PNL. Mai mult, există riscul ca PSD și AUR să poată face împreună o majoritate confortabilă.

Este deci de presupus că șeful statului nici nu va amenința cu această soluție și nici nu va face uz de ea.

A treia desemnare- variante

  • Premier liberal

Klaus Iohannis are posibilitatea să facă a treia nominalizare de premier în interiorul celor 60 de zile prevăzute de Constituție, alta însă decât Nicolae Ciucă.

În PNL s-au vehiculat în această perioadă și alte nume, Lucian Bode sau Ilie Bolojan, de exemplu. Dar problema de fond rămâne aceeași dacă PNL se cramponează în continuare de guvernul minoritar: nu va găsi susținere la PSD și USR.

Dacă președintele Klaus Iohannis și liderul PNL Florin Cîțu vor să deblocheze situația, vor trebui să renunțe la această idee și fie să ia USR la guvernare, refăcând coaliția, ceea ce Cîțu a refuzat cu îndârjire și, cu susținerea președintelui. Fie să accepte PSD la guvern, ceea ce social- democrații au acceptat. Mai exact, vor fi exact aceleași dileme și dificultăți care s-au ridicat în cazul guvernului Nicolae Ciucă.

Mai există și varianta unui guvern de „de specialiști”, mai mult sau mai puțin tehnocrați, așa cum a avansat PSD, cu un premier liberal în frunte. Este o formulă care ar putea avea oarecare șanse de reușită.

Ar avantaja însă în primul PSD, care va putea să-și pună în guvern oameni precum Alexandru Rafila, „specialist” cu culoare politică dar cu imagine foarte bună. Cu un premier PNL, decontul guvernării ar cădea în bună măsură pe umerii liberalilor.

  • Premier PSD

Klaus Iohannis poate da însă guvernarea PSD, în situația în care partidul vine cu o propunere de premier. Ideea a fost discutată și în PSD, și în PNL, potrivit surselor Europa Liberă.

Social-democrații ar vrea însă ca PNL să intre într-un guvern cu premier PSD. Este o condiție obligatorie, pentru că PSD nu vrea să-și asume singur responsabilitatea și decontul perioadei complicate care urmează.

Pentru președintele Iohannis și PNL ar fi însă o înfrângere usturătoare ca după zece luni guvernarea să ajungă la PSD. Una mai mare decât dacă ar accepta PSD într-un guvern condus de un premier liberal.

Șapte zile de negocieri eșuate | Declarații contradictorii: Ciolacu, Cîțu și Iohannis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00

2. Guvernul Nicolae Ciucă trece de votul parlamentului

Chiar dacă în momentul de față nu există o majoritate parlamentară, nu poate fi exclusă o negociere subterană cu PSD pentru obținerea unor voturi „la bucată”. Acest lucru va deveni însă transparent la votul de învestire, chiar dacă el este secret. Aceasta pentru că, din informațiile noastre, USR va sta în bănci și nu va vota, tocmai pentru a transparentiza o astfel de manevră.

Posibilitatea susținerii PSD pentru un guvernul minoritar rămâne deci, pentru că altfel este de neînțeles de ce președintele Iohannis îl expune într-o asemenea măsură pe Nicolae Ciucă, unul dintre din oamenii fideli lui.

Șansele de reușită ale unui guvern minoritar PNL- UDMR sunt modeste. Fără o majoritate parlamentară bine definită îi va fi greu să treacă legi importante, chiar și unele care țin de gestionarea pandemiei.

Cel mai bun exemplu este respingerea la Senat, cu voturile PSD și AUR, a certificatului verde pentru angajați. Legile care presupuneau îndeplinirea unor reforme din programul de guvernare ies din discuție.

Va fi un guvern de sacrificiu, până în primăvară, când este de așteptat o altă moțiune de cenzură.

XS
SM
MD
LG