Comisia Europeană, care conduce investigaţiile, spune că scopul său este de a preveni concurenţa neloială şi denaturarea pieţei, relatează news.ro.
Dispozitivele medicale
Ancheta privind achiziţiile publice de dispozitive medicale care provin din China, anunțată de Jurnalul Oficial al UE pe 24 aprilie, este prima din cadrul Instrumentului de achiziţii internaţionale al UE. Scopul investigației este să împiedice ţările să favorizeze în mod nedrept furnizorii interni.
În cazul în care Comisia constată că furnizorii europeni nu au un acces echitabil la piaţa chineză, ar putea impune restricţii companiilor chineze de dispozitive medicale care vor licita în cadrul achizițiilor publice din UE.
Ancheta ar trebui să dureze nouă luni, iar perioada poate fi prelungită de către Comisie cu încă cinci luni.
Turbine eoliene
UE investighează subvenţiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate Europei, a declarat la începutul lui aprilie Margrethe Vestager, comisarul antitrust al blocului.
Vestager va analiza dezvoltarea parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria. Comisarul nu a dezvăluit nume de companii. Ancheta, spun oficialii chinezi, este „discriminatorie” împotriva întreprinderilor din Asia şi susţine protecţionismul.
Panouri solare
Comisia a deschis și două investigaţii în temeiul Regulamentului UE privind subvenţiile străine (FSR) pentru a stabili dacă doi ofertanţi chinezi au beneficiat în mod excesiv de subvenţii în propunerile făcute în cadrul unei licitaţii publice pentru un parc de energie solară în România.
Investigaţiile vizează un consorţiu format din ENEVO din România şi o unitate a LONGi din China şi filiale ale grupului de stat chinez Shanghai Electric. Europa Liberă a scris despre subiect pe 17 aprilie:
Îți mai recomandăm Interesul Chinei în parcurile fotovoltaice din România ar putea întârzia un proiect de 400 de milioane de euroComisia are termen până pe 14 august să ia o decizie. Ea poate bloca contractul, poate accepta angajamentele companiilor de a elimina denaturarea concurenţei sau poate să nu obiecteze.
Prima investigaţie a Comisiei, lansată în cadrul FSR, cu privire la participarea unui producător chinez de trenuri la o licitaţie bulgară pentru trenuri electrice, s-a încheiat după ce CRRC Qingdao Sifang Locomotive şi-a retras oferta.
Vehicule electrice
Comisia a declarat, pe 13 septembrie 2023, că va lansa o investigaţie antisubvenţie privind vehiculele electrice chinezeşti, pentru a afla dacă să le impună tarife punitive. Vrea să afle dacă exporturile chineze de vehicule electrice către piaţa UE beneficiază de subvenţii excesive.
Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, a declarat în aprilie că afirmaţiile americane şi europene privind excesul de capacitate a vehiculelor electrice din China sunt lipsite de temei, în timp ce un organism din industria chineză a spus că ancheta este împotriva producătorilor chinezi.
Ancheta, lansată oficial pe 4 octombrie 2023, va dura până la 13 luni. Comisia poate impune taxe antisubvenţie provizorii, la nouă luni de la începerea anchetei.
Îți mai recomandăm Președintele chinez Xi Jinping, discuții cu Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen despre războiul din Ucraina și relațiile economicesursa: news.ro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.