„Acum, când vedem că începe invazia și Rusia și-a exprimat clar respingerea totală a diplomației, nu are sens să mergem mai departe cu acea întâlnire în acest moment”, a declarat Antony Blinken la o conferință de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba în Washington.
Secretarul de stat al SUA a mai spus că i-a trimis lui Lavrov o scrisoare pe 22 februarie prin care îl anunță că nu se va mai întâlni cu el.
„M-am consultat cu aliații și partenerii noștri; toți au fost de acord”, a spus Blinken.
Rușii spun că sunt pregătiți de negocieri
Marți, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că Lavrov este încă pregătit să poarte discuții cu Blinken, după ordinul președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în regiunile deținute de separatiștii susținuți de Rusia în Ucraina.
„Chiar și în cele mai dificile momente... Noi spunem: 'Suntem pregătiți pentru negocieri'”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova pe 22 februarie.
„Așadar, poziția noastră rămâne aceeași. Suntem pregătiți pentru un proces de negociere”, a mai spus purtătoarea de cuvânt rusă.
Întâlnirea dintre Lavrov și Blinken era programată pentru 24 februarie, la Geneva, pentru a discuta despre criza din Ucraina.
Amânarea vine în contextul în care Vladimir Putin a declarat pe 21 februarie că recunoaște cererea de independență a liderilor separatiști din cele două regiuni pe care le dețin în Ucraina.
El a mai spus că va trimite trupe ruse pentru a servi drept ceea ce el a numit „apărători ai păcii” – o mișcare condamnată de Occident și pe care Statele Unite au numit-o „fără sens”.
Îți mai recomandăm Joe Biden acuză Rusia de „invazie” și anunță sancțiunile SUATot marți NATO s-a reunit de urgență, iar secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei, iar dacă Rusia decide să atace Ucraina, vor exista sancţiuni şi mai dure.
„NATO este hotărâtă şi unită în angajamentul său de a proteja şi apăra toţi aliaţii. În ultimele săptămâni, aliaţii au desfăşurat 1.000 de trupe suplimentare pe flancul de est şi au pus mai multe în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă maximă şi sunt peste 120 de nave ale aliaţilor pe mare, din punctul nordic, până în Marea Mediterană”, a spus Jens Stoltenberg.
Acesta a mai spus că Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina prin acțiunile sale, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.
„Forţa de răspuns a NATO a fost activată. Suntem în stare de alertă ridicată. Am trimis unităţi din partea unor ţări aliate – SUA a trimis soldaţi în România, Germania a trimis în Lituania. Regatul Unit are trupe prezente în Estonia”, a mai spus Stoltenberg.
Îți mai recomandăm Criza ucraineană | Lista sancțiunilor aplicate Rusiei de Uniunea EuropeanăRușii au anunțat retragerea diplomaților din Ucraina
Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că Rusia îşi va retrage personalul diplomatic din Ucraina „pentru a le proteja viaţa şi a le oferi siguranţă”, conform unui comunicat dat publicităţii de către Ministerul de Externe din Rusia.
„În circumstanţele actuale, prioritatea noastră este să avem grijă de diplomaţii ruşi şi de angajaţii Ambasadei şi consulatelor generale”, se menţionează în comunicatul citat.
Nu se precizează când anume vor fi retrași diplomații.
„Pentru a le proteja viaţa şi a le oferi siguranţă, leadership-ul rus a decis să evacueze personalul misiunilor ruse externe în Ucraina, măsură care va fi aplicată în viitorul foarte apropiat”, se mai precizează în comunicat.
Îți mai recomandăm Criza ucraineană: dimensiunea economică. Petrolul a ajuns la cel mai mare preț din ultimii opt ani