Antony Blinken a spus că, „autoritățile române descoperă un efort rusesc, de amploare și bine finanțat, de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE.”
În schimb, legat de alegerile din Moldova, OSCE a informat că a fost „un tur de scrutin bine administrat, în ciuda intervenției Rusiei”, a spus Blinken la al 31-lea summit ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Ta'Qali, din Malta.
Șeful diplomației SUA s-a referit și la situația din Georgia, despre care observatorii scriu „rapoarte îngrijorătoare despre intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa”, a spus Blinken.
Șeful Departamentului de Stat al SUA a mai spus că „SUA împărtășesc preocupările multor membri OSCE cu privire la decizia Visului Georgian de a suspenda procesul de aderare a Georgiei la UE”.
Blinken a spus că SUA susțin dreptul la protest pașnic și condamnă agresiunea brutală a autorităților georgiene împotriva celor care cer ca țara lor să rămână pe calea unor legături mai strânse cu Europa și a criticat atacurile forțelor de ordine asupra jurnaliștilor.
Îți mai recomandăm Georgia | Avocatul poporului acuză poliția că a torturat protestatari. Mărturii ale brutalitățiiAcțiunile antidemocratice ale Visului Georgian, spune șeful Departamentului de Stat, arată importanța activității OSCE de a consolida societatea civilă, de a întări libertatea presei, de a întări protecția jurnaliștilor, a activiștilor anticorupție și a apărătorilor drepturilor omului.
Antony Blinken a acuzat Rusia că escaladează tensiunile din Ucraina după ce Vladimir Putin „a subminat idealurile de suveranitate și egalitate suverană a națiunilor, integritatea teritorială a statelor, autodeterminarea popoarelor”.
„Să vorbim despre introducerea forțelor nord-coreene în Europa. Să vorbim despre utilizarea rachetelor balistice cu rază intermediară pentru a ataca Ucraina. Să vorbim despre scăderea pragului de utilizare a armelor nucleare de către Rusia. Să vorbim despre atacul în curs asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, inclusiv a rețelei sale de transport nuclear, care reprezintă o amenințare gravă pentru fiecare țară din această cameră. Asta este escaladare”, a spus Blinken.
Antony Blinken: „Nu este vorba despre securitatea Rusiei, ci despre proiectul imperial al domnului Putin de a șterge Ucraina de pe hartă”
Antony Blinken și-a ținut discursul în lipsa ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care a părăsit sala.
Șeful diplomației SUA a declarat că Rusia, deși susține că vrea să își protejeze securitatea, de fapt are intenții expansioniste:„
„Dar să nu ne păcălim pe noi înșine și să nu permitem lui sau altcuiva să ne păcălească. Nu este vorba și nu a fost niciodată despre securitatea Rusiei. Este vorba despre proiectul imperial al domnului Putin de a șterge Ucraina de pe hartă”, a spus Blinken.
El a ironizat discursul șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a vorbit despre dreptul suveran al fiecărui stat membru de a face propriile alegeri.
„Exact despre asta este vorba: dreptul suveran al Ucrainei și al poporului ucrainean de a face propriile alegeri cu privire la viitor”.
Îți mai recomandăm SUA avertizează asupra „efectelor negative grave” dacă România se îndepărtează de Occident