Aplicațiile RFE/RL eliminate sunt ale Serviciului Rus și ale proiectelor sale regionale Siberia.Realities și North.Realities, precum și aplicațiile pentru Serviciul Kirghiz și Current Time, rețeaua digitală și TV în limba rusă condusă de RFE/RL.
Roskomnadzor a notificat Apple că aplicațiile conțin materiale de la o organizație ale cărei activități în Rusia au fost declarate „indezirabile”.
Aplicația serviciului rusesc este încă disponibilă în App Store-ul Apple din alte țări.
RFE/RL a fost inclusă pe lista „organizațiilor indezirabile” în februarie.
Președintele RFE/RL, Stephen Capus, a numit decizia „un alt exemplu al modului în care guvernul rus vede transmiterea adevărului ca pe o amenințare existențială”.
„Acțiunile Apple restricționează accesul la informații vitale și încurajează regimurile autoritare care încearcă să reducă la tăcere mass-media independentă în țări precum Rusia”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală, la New York, atunci când Apple a eliminat aplicația de știri a Europei Libere la cererea Roskomnadzor.
„Solicităm Apple să susțină libertatea presei și să se asigure că oamenii au acces la știri obiective și imparțiale”, a spus Said.
Pe lângă aplicațiile RFE/RL, Apple a eliminat sau ascuns și podcasturi în limba rusă produse de jurnaliști independenți.
Postul de știri Mediazona a transmis pe 14 noiembrie că postul de radio online Ecoul Moscovei și postul de investigație The Insider nu mai erau accesibile în interiorul Rusiei.
Un podcast al serviciului rusesc al BBC pare și el afectat. Episoadele mai vechi care datează de mai bine de o săptămână erau disponibile, transmite Mediazona, iar utilizatorii din afara Rusiei puteau accesa în continuare toate episoadele.
În ultimii ani, autoritățile rusești au reglementat și controlat tot mai strict conținutul de pe internet în limba rusă, cunoscut informal sub numele de RuNet.
Site-uri precum X sau Facebook au fost reduse sau încetinite în trecut, ceea ce experții spun că par a fi teste ale autorităților de reglementare pentru a filtra conținutul sau a redirecționa utilizatorii ruși.
Platforma de streaming video YouTube, deținută de Google, care a fost în mare parte neatinsă de autoritățile de reglementare, a înregistrat o încetinire majoră începând din vară.
Unii oficiali au dat vina pe echipamente învechite din interiorul Rusiei, echipamente pe care Google nu le-a putut întreține din cauza sancțiunilor occidentale.
Alții spun că „degradarea” a fost intenționată, menită să încetinească platforma și să frustreze telespectatorii în încercarea de a-i împinge către alternative rusești de origine, care sunt controlate mai strict.
Pe 14 noiembrie, monitoarele de internet au raportat că YouTube din Rusia părea să fi revenit la viteze normale și că era pe deplin accesibil în toată țara.
Pe 15 noiembrie, Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este preocupat de viteza redusă și de întreruperile de pe YouTube, după ce un oficial de top al cinematografiei a ridicat problema.
Karen Shakhnazarov, un regizor care conduce cel mai faimos studio de film din Rusia, a declarat într-un talk show de la televiziunea de stat pe 14 noiembrie că a ridicat problema vitezei YouTube cu Putin în timpul unei întâlniri cu o zi mai devreme.
Alte eforturi ale autorităților de reglementare pentru a controla RuNet includ: instalarea de hardware sofisticat de monitorizare, restrângerea activității marilor companii de internet până când acestea sunt vândute proprietarilor mai flexibili și solicitarea adresată giganților tehnologici globali pentru a se asigura că serverele lor sunt accesibile autorităților de reglementare.