Armata israeliană a atacat orașul palestinian Jenin și tabăra sa de refugiați. Opt morți și zeci de răniți

Armata israeliană a început să atace orașul palestinian Jenin la ora 1 în dimineața zilei de luni.

Armata israeliană a început un atac asupra orașului palestinian Jenin, din Cisiordania, în dimineața zilei de luni, 3 iulie.

„Efortul concentrat și extins”, termenul folosit de armata israeliană pentru acest atac, a început cu elicoptere și drone, în mai multe locații din Jenin.

Până la momentul publicării acestui articol s-au înregistrat opt decese, cu toții băieți între 16 și 23 de ani. Zeci de alți oameni au fost răniți.

Un al nouălea palestinian a fost ucis de soldații israelieni lângă Ramallah.

Justificarea armatei israeliene este că ținteau către o clădire în care se adunau militanții musulmani. La Jenin s-ar afla mai mulți teroriști ai grupărilor Jihadul Islamic și ai Hamas, spun autoritățile israeliene.

Presa israeliană afirmă că armata va ataca moscheea din Jenin.

Ambulanțele palestinene așteaptă să transporte răniții din Jenin, 3 iulie.

Brigada Jenin, un grup militant alcătuit de refugiații din zonă, au declarat că se confruntă cu armata israeliană și că le-au doborât una dintre cele 6 aeronave pilotate de la distanță.

În tabăra de refugiați de lângă orașul Jenin, locuiesc peste 14.000 de refugiați palestinieni într-o suprafață de doar 500 de metri pătrați.

Tabăra a fost fondată după evenimentul numit de palestinieni „Nakba” (Dezastrul) când 700.000 de palestinieni au devenit refugiați după ce statul Israel a fost declarat pe 78% din teritoriul palestinian, în 1948. Mulți au rămas, de atunci, în tabere de refugiați. Israelul a ocupat și Cisiordania, unde se află orașul Jenin, în 1967.

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Palestina, Lynn Hastings, a declarat că este „alarmată de scara operațiunii forțelor israeliene în Jenin”. Ea a confirmat că armata israeliană a efectuat mai multe atacuri aeriene într-o zonă dens populată și cere accesul medicilor și a ajutorului umanitar la fața locului.

Medicii palestinieni mobilizați la Jenin au declarat că armata israeliană le-a interzis accesul la răniții din oraș, inclusiv la o femeie gravidă din tabăra de refugiați.

În mai multe zone din orașul și din tabăra de refugiați din Jenin, localnicii au avut pene de curent, apă și internet.

O parte din jurnaliștii adunați în Jenin au fost atacați de către forțele israeliene. Camerele lor au fost distruse și incendiate.

În ultimul an, armata israeliană a început să organizeze razii în orașele palestiniene, în urma unei serii de confruntări letale între israelieni și palestinieni. Decesele de luni ridică numărul palestinienilor uciși în Cisiordania în acest an, la 133.

Martorii de la fața locului descriu cea mai gravă situație din ultimii 20 de ani. La Jenin au avut loc atacuri cu dronă, pentru prima oară din 2006.

În 2002, armata israeliană a pătruns în tabăra de refugiați din Jenin cu buldozere și vehicule armate, distrugând tabăra și ucigând cel puțin 52 de palestinieni și 23 de soldați israelieni.

În mai 2023: Luptele israeliano-palestiniene se intensifică. Eforturile egiptene pentru un armistițiu nu au efect