Două decenii de război | Armata Română în Afganistan: cifre și imagini de arhivă

32.000 de militari din România au participat la operațiunile din Afganistan.

România a marcat miercuri finalul participării militare în războiul din Afganistan. Începând din 2002, 32.000 de militari români au luat parte la operațiuni, 27 nu s-au mai întors la familiile lor, iar alți 200 au fost răniți.

Jumătate dintre militarii români care au participat la misiunile și operațiunile internaționale din ultimele trei decenii au luptat în Afganistan. Armata Română a trimis pe teatrul de operațiuni de la 5.000 de kilometri distanță militari din toate structurile de luptă pe care le are.

Primii soldați români participanți la război au ajuns în Afganistan în 2002. Atunci, 25 de polițiști militari și o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forțelor Aeriene Române, se alătura forțelor armate internaționale.

Îți mai recomandăm ANALIZĂ| Care sunt șansele de pace în Afganistan: „Talibanii pot să perturbe ordinea”

Tot în 2002, Batalionul 26 Infanterie Craiova, din care făceau parte aproximativ 400 de militari și care era condus de actualul ministrul al apărării, Nicolae Ciucă, a ajuns și el în teatrul de război din Afganistan. Era primul batalion de infanterie românesc care participa într-o misiune de luptă din afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Imagini de arhivă cu soldații români din Afganistan

Perioada dintre 2010 și 2013 a reprezentat cea mai numeroasă prezență militară românească. 2.000 de militari s-au aflat în acei ani în Afganistan pentru a lupta împotriva terorismului alături de partenerii militari.

La începutul anului, SUA și forțele aliate au anunțat retragerea trupelor din Afganistan. România și-a retras ultimul contingent pe 27 iunie, când 615 militari și 135 de tone de echipamente și materiale au fost repatriate.

Pentru România, războiul din Afganistan a însemnat și pierderea mai multor militari. 27 de soldați au murit și 200 au fost răniți.

Îți mai recomandăm Cum sunt umiliți militarii români răniți în Afganistan. „Mi-au dat funcția de ospătar, dar cu handicap la picioare cum să fac?”

Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.

Ceremonia de la București

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a organizat miercuri, la București, o ceremonie militară cu ocazia încherii misiunii Armatei României în Afganistan. Evenimentul a durat aproximativ o oră, începând cu ora 10.00, printre participanți numărându-se și președintele Klaus Iohannis.

Militarii au defilat pe sub Arcul de Triumf. Defilarea a fost deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.

Ceremonia de retrage a Armatei Române din Afganistan

În timpul ceremoniei s-a păstrat un moment de reculegere și s-a depus o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe.

Președintele Iohannis a precizat că misiunea Armatei Române din Afganistan va rămâne în cărțile de istorie ca fiind cea mai lungă și importantă operațiune militară de după cel de-Al Doilea Război Mondial.


„Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre?”, a spus Iohannis.

Militarii au defilat pe sub Arcul de Triumf.

Acesta a mai arătat că participarea la această „amplă operație militară a reprezentat și o poziționare strategică importantă a României, țara noastră așezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului și demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice.”

Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, a mai precizat președintele României.

Prezența Armatei Române în Afganistan a costat România aproximativ 3 miliarde de lei.

*Date și fotografii de arhivă furnizate de MApN.