Comandamentul Central al armatei americane a transmis pe rețeaua X că a distrus și o dronă aeriană care zbura deasupra Mării Roșii.
Toate armele „reprezentau o amenințare iminentă pentru navele comerciale și pentru navele Marinei SUA din regiune”, afirmă comandamentul, citat de Reuters.
„Aceste acţiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigaţie şi pentru a face apele internaţionale mai sigure pentru marina americană şi navele comerciale”, precizează sursa citată.
Rebelii Houthi din Yemen au început o campanie de atacare a navelor din Marea Roşie care au legătură cu Israelul, ca semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza. Însă multe atacuri au vizat nave comerciale care se aflau doar în tranzit prin Marea Roșie.
Din cauza atacurilor Houthi, marile companii maritime evită cea mai scurtă rută maritimă dintre Asia şi Europa şi navighează pe ruta din jurul Capului Bunei Speranţe din Africa de Sud. Această variantă alternativă duce la creșterea costurilor și a duratei transporturilor.
Președintele Biden, optimist privind o încetare a focului în Gaza
Președintele american Joe Biden a declarat că e posibilă o încetare a focului în Gaza în viitorul apropiat. El a spus că părțile aflate în conflict fac progrese către un acord care vizează oprirea ostilităților și eliberarea ostaticilor luați de Hamas.
„Consilierul meu pentru securitate națională îmi spune că suntem aproape. Încă nu am terminat. Speranța mea este că până lunea viitoare (4 martie n.red) vom avea o încetare a focului”, a declarat Joe Biden.
Reuters citează un oficial american care a spus că negociatorii SUA au făcut presiuni semnificative pentru a obține o pauză în ostilitățile din Gaza până la începutul Ramadanului, pe 10 martie.
În public, Israelul și Hamas continuă să se arate deschise la negocieri și se acuză reciproc pentru întârzieri.
După întâlnirea cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Ismail Haniyeh, fost lider al Hamas, a declarat că dorește să pune capăt războiului și a acuzat Israelul că obstrucționează negocierile în timp ce locuitorii din Gaza mor sub asediu.
„Nu vom permite inamicului să folosească negocierile ca acoperire pentru această crimă”, a spus el.
De cealaltă parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru un acord și că depinde de Hamas să renunțe la cererile „absurde”.
„Evident, vrem acest acord dacă îl putem avea. Depinde de Hamas. Este într-adevăr decizia lor”, a declarat el pentru rețeaua americană Fox News.
Israelul continuă să susțină că nu va pune capăt războiului până când organizația Hamas nu va fi distrusă, în timp ce Hamas spune că nu va elibera ostaticii fără un acord care să pună capăt războiului.
Cu toate acestea, Tel Avivul se află sub presiunea principalului său aliat, Statele Unite, care își dorește încheierea cât mai curând a unui armistițiu și împiedicarea unui atac iminent asupra orașului Rafah care adăpostește peste 1,5 milioane de refugiați.
Netanyahu insistă că un atac asupra orașului Rafah este deja planificat și că Israelul are un plan de evacuare a civililor către zone unde nu mai sunt lupte.
Îți mai recomandăm Armata israeliană are un plan de „evacuare” a civililor din Gaza către zone fără lupteDe când Hamas a ucis 1.200 de persoane și a capturat 253 de ostatici, pe 7 octombrie, Israelul a lansat un atac terestru asupra Fâșiei Gaza care a dus la moartea a aproape 30.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare din Gaza.
Un atac în Rafah ar fi catastrofal
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive asupra oraşului Rafah, transmite AFP.
Ofensiva „nu ar fi numai terifiantă pentru cei peste un milion de civili palestinieni care se adăpostesc acolo, ci ar însemna, de asemenea, sfârşitul programelor noastre de ajutor”, a avertizat Antonio Guterres în faţa Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva.
Situat la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gazei, orașul Rafah este singurul punct de intrare pentru asistenţa umanitară, care rămâne însă „total insuficient", potrivit oficialului ONU.
În Fâşia Gaza, lovită de o catastrofă umanitară majoră, 2,2 milioane de persoane, sunt ameninţate de foamete avertizează ONU.
Mai mulţi locuitori din Fâşia Gaza au declarat pentru AFP că au fost forţaţi să mănânce frunze, furaje pentru animale şi chiar să sacrifice animale de tracţiune pentru hrană. În același timp, puținele convoaie cu ajutoare care intră în Gaza sunt jefuite de populaţie.
Situaţia umanitară continuă să se înrăutăţească în Fâşia Gaza, unde Biroul de coordonare a ajutorului umanitar (Ocha) a avertizat sâmbătă cu privire la „o ameninţare de foamete în masă” din cauza lipsei de rezerve suficiente de apă şi hrană.
ONG-urile pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au acuzat luni Israelul că limitează în continuare ajutoarele umanitare, în pofida apelurilor din partea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a face totul pentru a preveni un posibil genocid în Fâşia Gaza.
Luni, armata iordaniană a anunțat că lansat din avioane ajutoare umanitare, alimente şi alte provizii „direct către populaţia palestiniană” din Fâşia Gaza. Parașutarea ajutoarelor s-a făcut inclusiv dintr-un avion francez, scrie AFP.
Forţele iordaniene realizat „patru lansări aeriene care au transportat ajutor populaţiei din Gaza”, la ordinul regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, potrivit unui comunicat al guvernului iordanian.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Tot mai multe țări cer Israelului să evite o operațiune „catastrofală” la Rafah