Manifestanții conduși de arhiepiscopul Bagrat Galstanian s-au certat cu poliția la Erevan, vineri 31 mai, în timp ce se adunau în capitala armeană pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pașinian.
La o zi după ce au încercat să înconjoare sediul guvernului lui Pașinian, protestatarii au mărșăluit către clădirea din apropiere a Ministerului de Externe armean pentru a cere o întâlnire cu ministrul de externe Ararat Mirzoyan, relatează Serviciul armean al Europei Libere.
Galstanian a spus că Mirzoyan sau alți înalți oficiali ai ministerului trebuie să explice ceea ce el a descris drept eșecul lor de a răspunde la declarațiile „umilitoare” anti-armeniene făcute de liderii din Azerbaidjan.
Your browser doesn’t support HTML5
Diplomații de la „vârf” au refuzat să-l primească pe Galstanian și pe parlamentarii de opoziție care îl însoțeau, ceea ce l-a determinat pe Galstanian să ceară poliției să-l lase în clădire pentru a „obține el însuși răspunsurile”.
„Ori vor ieși ei, ori vom intra noi”, le-a spus el sutelor de susținători la intrarea principală în clădire, păziți de aproximativ tot atâția polițiști.
După ce au amenințat în mod repetat că vor folosi forța în timpul unei confruntări de patru ore cu protestatarii, forțele de securitate au încercat să împingă mulțimea înapoi de la intrare. Protestatarii, inclusiv Galstanian, au rezistat.
Ministerul de Interne a declarat ulterior că cel puțin 29 de persoane au fost reținute în urma confruntărilor. Doi diaconi ai Bisericii Apostolice Armene ar fi fost printre cei arestați, iar unul dintre ei ar fi fost grav rănit, potrivit lui Galstanian.
Aram Hovannisian, șeful poliției naționale și liderul forțelor de securitate de la fața locului, l-a acuzat pe vocalul arhiepiscop că a provocat ciocnirea.
Galstanian, care a susținut că a fost lovit de unul dintre ofițeri, a dat vina pe poliție, precum și pe Mirzoyan, pentru violențe.
„Poliția să știe că nu ne poate intimida. Acesta este doar un «preludiu»”, a spus el înainte de a conduce mulțimea înapoi la biserica Sf. Ana din oraș, punctul de plecare al protestelor sale zilnice menite să-l forțeze pe premierul Pașinian să demisioneze.
Clericul în vârstă de 53 de ani, susținut de opoziție, și-a început mitingurile la Erevan pe 9 mai, după ce a condus proteste în nordul provinciei Tavush împotriva deciziei lui Pașinian de a ceda mai multe zone de frontieră Azerbaidjanului.
Îți mai recomandăm Bagrat Galstanian: Arhiepiscopul armean care se opune cedărilor teritoriale către AzerbaijanPremierul Pașinian a spus că concesiile teritoriale sunt necesare pentru a preveni agresiunea militară azeră împotriva Armeniei.
Contestatarii săi spun că acesta creează riscuri suplimentare de securitate pentru țară și încurajează Baku-ul să ceară mai mult teritoriu.
Poliția armeană s-a încăierat pe 30 mai cu demonstranții și i-a reținut pe câțiva dintre activiști în timp ce se adunau în capitală pentru a cere demisia lui Pașinian.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.