Asztalos Csaba a fost reales preşedinte CNCD: Conduce instituția din 2005

Asztalos Csaba, președinte CNCD

Membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-au reales pe Asztalos Csaba a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al

Asztalos Csaba a fost preşedinte al CNCD şi în mandatul anterior. El a fost ales în Colegiului Director al CNCD, iar în 2005 a devenit președintele acestei instituții, pe care o tot conduce de atunci.

În aceeaşi şedinţă, prima a noului colegiu director, în funcţia de vicepreşedinte a fost ales Adrian Diaconu, pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

Plenul Parlamentului a numit, marţi, şapte membri în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) - Claudia-Sorina Popa, Adrian Diaconu, Horia Grama, Asztalos Csaba, Cristian Jura şi Cătălina Olteanu - pentru mandate complete de cinci ani şi Maria Moţa - pentru un rest de mandat care expiră în 2023.

Îți mai recomandăm De ce se păstrează politizarea la CNCD

PSD are cei mai mulți reprezentanți, trei din șapte, iar echipa s-a înnoit cu două persoane. Au plecat două foste apropiate ale lui Liviu Dragnea și au fost aleși doi foști parlamentari PSD, Adrian Diaconu (este la final de mandat) și Horia Grama.

Diaconu este fost parlamentar PPDD (partidul dezintegrat al lui Dan Diaconescu), recuperat de PSD, un fost polițist care a fost achitat într-un dosar de furt de mașini.

PSD l-a păstrat pe Cristian Jura, cel care a fost primul președinte al CNCD, la înființarea instituției, în 2002. Jura a venit direct din Guvernul lui Adrian Năstase, unul dintre mentorii săi de care a rămas apropiat și alături de care semnează și astăzi lucrări de drept internațional, care sunt trecute în bibliografia studenților de la Dimitrie Cantemir, facultatea unde predă reprezentantul PSD.

UDMR l-a păstrat în conducerea CNCD pe Csaba Ferenc Asztalos, numit și el prima dată în 2002, la înființare, și care a fost președinte al Consiliului din 2005, fără întrerupere. Csaba Asztalos nu mai face parte din UDMR, dar este un membru activ al elitei Uniunii, păstrând relații bune cu Marko Bela, al cărui consilier a fost, dar și cu actuala conducere a formațiunii.

Liberalii au două nominalizări, pe Claudia Popa și Maria Moța, ultima menționată urmând să acopere un mandat mai scurt decât ceilalți membri ai Colegiului de conducere. Moța provine din fostul PDL, partidul alături de care a guvernat Traian Băsescu, și a fost secretar de stat sau consilier de ministru în Cabinetele Boc, a condus o agenție pentru egalitatea de șanse. Claudia Popa este apropiată de ramura liberalilor și își păstrează funcția cinci ani.

USR a numit-o în funcție pe Cătălina Olteanu, specializată în programe dedicate romilor.