Atac iranian în Pakistan. Islamabadul spune că va riposta după ce „loviturile neprovocate” au ucis doi copii

Un bărbat pe motocicletă trece pe lângă un zid pictat cu logo-ul Partidului Popular Pakistanez (PPP) pe o stradă din Karachi, 12 ianuarie 2024.

Un atac aerian al Iranului în Pakistan a ucis doi copii şi alți trei minori au fost răniți, spun autoritățile de la Islamabad. Pakistanul – o țară înarmată nucleară – avertizează că va riposta. Cele două țări s-au privit mult timp cu suspiciune, deși au menținut relații diplomatice.

Iranul a declarat că a folosit „rachete de precizie şi atacuri cu drone”, pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit Jaish al-Adl – cunoscut în Iran sub numele de Jaish al-Dhulm – în zona Kouh-Sabz (muntele verde) din provincia pakistaneză Balochistan, situată în sud-vestul Pakistanului.

Ministerul pakistanez de Externe a declarat că atacul de pe teritoriul său a ucis „doi copii nevinovaţi şi a rănit trei fete”.

Același minister a avertizat Iranul cu privire la „consecinţe grave” și a condamnat atacul, pe care l-a descris ca „o încălcare neprovocată a spaţiului aerian de către Iran în interiorul teritoriului pakistanez”.

„Este şi mai îngrijorător faptul că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenţei mai multor canale de comunicare între Pakistan şi Iran”, a declarat ministerul.

Grupul militant Jaish al-Adl (Armata Justiţiei) a declarat marți seară că Gărzile Revoluţionare ale Iranului au folosit şase drone de atac şi mai multe rachete pentru a distruge două case în care locuiau copiii şi soţiile luptătorilor săi.

Luna trecută, Iranul i-a acuzat pe militanţii Jaish al-Adl că au luat cu asalt o secţie de poliţie din provincia iraniană Sistan şi Baluchistan, care s-a soldat cu moartea a 11 ofiţeri de poliţie iranieni.

Jaish al-Adl este un grup militant separatist care operează de ambele părţi ale frontierei şi care a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacuri împotriva unor obiective iraniene. Scopul său declarat este independenţa provinciei iraniene Sistan şi Baluchistan.

Îți mai recomandăm Iranul spune că a distrus un sediu de spionaj israelian din Irak

Cu o zi înainte, Gărzile Revoluționare ale Iranului au lansat rachete în nordul Irakului şi în Siria, în cea mai recentă escaladare a ostilităţilor în Orientul Mijlociu, iar războiul Israelului din Gaza riscă să se transforme într-un conflict regional mai amplu.

Teheranul a spus că a vizat o bază de spionaj a agenţiei de informaţii israeliene Mossad, situată în provincia Erbil din nordul Irakului, şi „grupări teroriste anti-Iran” din Siria.

Iranul a declarat că loviturile din Irak au fost un răspuns la uciderea unor comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei iraniene şi a susţinut că ţintele din Siria au fost implicate în recentele atentate cu două bombe din oraşul Kerman, în timpul comemorării comandantul ucis al Forţelor Quds, Qasem Soleimani.

Atacurile Iranului vor spori şi mai mult temerile că războiul Israelului din Gaza s-ar putea transforma într-un război la scară largă în Orientul Mijlociu, cu grave consecinţe umanitare, politice şi economice.

Atacurile din Irak şi Siria au fost condamnate de Statele Unite ca fiind „nesăbuite şi imprecise”, în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că „problemele de securitate trebuie abordate prin dialog, nu prin lovituri”.

Îți mai recomandăm Gruparea Stat Islamic revendică atentatele de la comemorarea generalului iranian Soleimani
Știre scrisă în baza relatării News.ro și Associated Press.