Trei luptătorii Hezbollah au fost uciși de atacul cu o dronă israeliană asupra mașinii în care se aflau, pe un drum de coastă, transmite Reuters, care citează surse de securitate din Liban. Armata israeliană a declarat că verifică rapoartele privind incidentul.
Aceste este cel mai recent incident soldat cu morți, după ce ostilitățile dintre Israel și organizația islamistă Hezbollah din sudul Libanului s-au intensificat, odată cu izbucnirea războiului din Gaza.
Atacurile israeliene din octombrie au ucis peste 200 de luptători Hezbollah și aproximativ 50 de civili în Liban.
În același timp, atacurile din Liban în Israel au ucis zeci de soldați israelieni și cinci civili. Zeci de mii de israelieni și libanezi au fugit din satele de pe ambele părți ale frontierei.
Ostilitățile de la granița dintre Israel și Liban s-au acutizat odată cu declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, în Fâșia Gaza.
La fel ca grupul islamist palestinian Hamas, Hezbollah este un aliat al Iranului, iar campania sa de la graniță are ca scop declarat sprijinirea palestinienilor din Fâșia Gaza.
Hezbollah a transmis săptămâna aceasta că va opri atacurile doar dacă ofensiva israeliană din Gaza se încheie.
Vineri, Hezbollah a anunțat moartea a patru membri uciși în Liban.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a indicat duminica trecută că Israelul intenționează să intensifice atacurile asupra Hezbollah în cazul unei încetări a focului în Gaza, dar că este deschis unui acord diplomatic pentru retragerea luptătorilor Hezbollah de la graniță.
SUA intenționează să parașuteze ajutoare umanitare în Gaza
Președintele american, Joe Biden, a anunțat vineri planurile armatei SUA de a parașuta alimente și provizii în Gaza, la o zi după ce peste 100 de palestinieni din Gaza au murit în timp ce încercau să obțină ajutoare umanitare distribuite din tiruri.
Joe Biden a spus că lansarea aeriană din SUA va avea loc în zilele următoare, dar nu a oferit alte detalii. Alte țări, inclusiv Iordania și Franța, au realizat deja zboruri deasupra Fâșiei Gaza pentru a parașuta ajutoare umanitare pentru populația puternic afectată de război.
„Trebuie să facem mai mult și Statele Unite vor face mai mult”, a declarat președintele Biden, care a adăugat că „ajutorul care ajunge în Gaza nu este nici pe departe suficient”.
La Casa Albă, purtătorul de cuvânt John Kirby a subliniat că zborurile vor deveni „un efort susținut” al SUA.
„Nu va fi doar unul și gata”, a spus Kirby. Lansările aeriene ar putea începe chiar în acest weekend, au spus oficialii.
Biden a declarat reporterilor că SUA analizează și posibilitatea de a crea un coridor maritim pentru a livra cantități mari de ajutor în Gaza.
Aproape 600.000 de persoane din Fâșia Gaza sunt în pragul foametei, transmite Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Relatări ale agențiilor de presă care citează organizații umanitare internaționale și mărturii de la fața locului arată că în Gaza oamenii au ajuns să mănânce hrană pentru animale și chiar cactuși pentru a supraviețui. Medicii spun că în spitale mor copii din cauza malnutriției și deshidratării.
Unul dintre marile riscuri ale parașutării ajutoarelor umanitare este că armata nu se poate asigura că proviziile nu ajung în mâna Hamas, având în vedere că Statele Unite nu au trupe pe teren.
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni - UNRWA - a transmis vineri că, în februarie, o medie de aproape 97 de camioane au putut intra în Gaza în fiecare zi, comparativ cu aproximativ 150 de camioane pe zi în ianuarie
„Numărul camioanelor care intră în Gaza rămâne cu mult sub obiectivul de 500 pe zi.”
Crește presiunea internațională asupra Israelului
De cealaltă parte, crește presiunea internațională asupra Israelului din cauza morții a peste 100 de palestinieni în timpul livrării de ajutoare în Gaza, când mulțimile au înconjurat camioanele iar armata israeliană a deschis focul.
Israelul a dat vina pentru producerea incidentului mortal pe aglomerarea din jurul camioanelor cu ajutoare umanitare, spunând că cele mai multe victime au fost strivite de mulțimi sau au fost călcate de camioane.
Franța și Germania au susținut un apel pentru o anchetă internațională independentă. Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat „indignarea profundă”, iar Berlinul a transmis că „armata israeliană trebuie să explice pe deplin cum s-a putut produce panica în masă și împușcăturile”.
Statele Unite au transmis că așteaptă rezultatele anchetei armatei israeliene legată de evenimentele care au dus la moartea zecilor de palestinieni aflați în căutare de hrană și ajutoare umanitare.
Marea Britanie a cerut o anchetă urgentă și identificarea responsabililor. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a transmis că Israelul trebuie să permită mai mult ajutor în Gaza.
India s-a declarat „profund șocată” de decese, iar Brazilia a declarat că incidentul a depășit „limitele etice sau legale”.
Africa de Sud, care a adus un caz de genocid împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, a condamnat decesele.
În Israel, ministrul securității de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, a cerut „sprijin total” pentru soldații israelieni care „au acționat excelent împotriva unei mulțimi din Gaza care a încercat să le facă rău”.
Vineri, o echipă ONU care i-a vizitat pe unii dintre răniții aflați la spitalul al-Shifa din a constatat numeroase victime ale incidentului care aveau răni produse prin împușcare, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului ONU, Antonio Guterres.
Un total de 30.320 de palestinieni au fost confirmați uciși și alți 71.533 răniți în ofensiva militară israeliană asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a transmis sâmbătă Ministerul Sănătății din Gaza.
Îți mai recomandăm Secretarul general ONU: e nevoie de anchetă independentă privind moartea a peste 100 de palestinieniEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.