Nou atac rusesc la granița României. RO-Alert în județul Tulcea

Fragmente din drona explodată pe malul românesc al Dunării, recuperate de Europa Liberă. 10 septembrie 2023. Fotografie de arhiva.

Un mesaj RO-Alert a fost emis în noapte de marți spre miercuri pentru nordul judeţului Tulcea. Armata a depistat un posibil atac al Rusiei asupra unor ținte de teritoriul Ucrainei, în apropiere de granița cu România. Mai multe avioane au fost ridicate de la sol în timpul atacurilor.

Reprezentanţii ISU precizează că aceste mesaje au rolul de a informa populaţiea din zona de graniţă a României cu Ucraina despre posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean. De asemenea, ele au scopul de a avertiza asupra posibilittății ca unele obiecte să cadă pe teritoriul naţional.

De asemenea, în cursul nopţii au fost înregistrate trei apeluri la 112, prin care se solicitau informaţii.

„Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, transmite ISU Tulcea.

Ministerul Apărării a transmis miercuri dimineața, într-un comunicat, că două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă au decolat, în jurul orei 00.50, din Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, în jurul orei 02.40, din Baza 86 Aeriană Borcea au decolat și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Aeronavele spaniole și-au încheiat misiunea în jurul orei 03.00, iar cele ale Forțelor Aeriene Române, în jurul orei 05.00, precizează MApN.

„Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României nu a detectat pătrunderea în spațiul aerian național a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene”, precizează MApN.

La cel mai recent incident de acest fel, din 27 septembrie, MApN a transmis că una dintre dronele care au vizat ținte ucrainene din apropierea graniței ar fi putut trece prin spațiul aerian al României.

Câte fragmente de drone au fost găsite în România și unde

11 fragmente de drone au fost găsite în județele Tulcea și Brăila din septembrie 2023 până pe 23 septembrie 2024:

  • 5 septembrie 2023, Plauru;
  • 9 septembrie 2023, Plauru;
  • 13 septembrie 2023, Nufăru și Victoria;
  • 11 octombrie 2023, Plauru;
  • 13/14 decembrie 2023 – Atacuri cu drone. Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, către zona Grindu. A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene;
  • 28 martie 2024, Insula Mare a Brăilei;
  • 25 iulie 2024, Plauru;
  • 31 iulie 2024, la Plauru, Periprava, Ceatalchioi;
  • 20 august 2024, Periprava, s-au găsit fragmente de drone căzute la finalul lunii iulie;
  • 9 septembrie 2024, Periprava, judetul Tulcea
  • 23 septembrie 2024, Plauru.

sursa: Ministerul Apărării Naționale

Îți mai recomandăm Mesaj RO-Alert în Tulcea. Drone reperate la granița cu Ucraina. MApN: e posibil ca o dronă să fi trecut peste spațiul aerian românesc

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.