Atacuri rusești intense la Avdiivka. Oraşul Harkov, lovit de mai multe rachete ruseşti. Ucraina va produce muniție cu două firme americane

Un militar ucrainean se adăpostește în timpul unui atac aerian rusesc asupra orașului Avdiivka. Martie 2023. AP Photo

Vineri dimineață a fost alertă de raid aerian în majoritatea regiunilor din Ucraina. Armata ucraineană a anunțat distrugerea mai multor drone rusești. Un atac cu rachete asupra regiunii Harkov a provocat răniri și daune infrastructurii. Ucraina va produce muniție împreună cu firme americane.

După ora 6:30 a.m. pe 8 decembrie, o avertizare de raid aerian a fost emisă în multe regiuni din estul, nordul și centrul Ucrainei, transmite Serviciul Ucrainean RFE/RL.

„Lansările de rachete de croazieră de pe bombardierele strategice Tu-95MS sunt probabile. Ora aproximativă a anunțării alertei aeriene în regiunile sudice și estice este 06.30. Nu ignorați sirenele de raid aerian!”, au avertizat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei în cursul dimineții.

Sirenele de raid aerian au sunat în regiunile Kiev, Cerkasî, Kirovohrad, Herson, Nikolaev, Cernihiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Harkov și Sumy.

De asemenea, în noaptea 7-8 decembrie 2023, armata rusă a atacat Ucraina cu drone și rachete ghidate.

„În total, au fost lansate șapte UAV-uri de atac Shahed-136/131 și șase rachete ghidate antiaeriene S-300. Direcția loviturii Shahed este regiunea Dnipropetrovsk, rachete ghidate antiaeriene au mers spre regiunea Harkov. Forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus cinci UAV-uri inamice de atac”, se arată într-un mesaj al armatei Ucrainene.

Autoritățile din Harkov au raportat răniți și pagube la infrastructura rezidențială.

„Ocupanţii au lovit Harkov de şase ori”, a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram.

O mină de cărbune situata în Toreţk, în nordul regiunii Doneţk (est), a fost atacată joi după-amiaza, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. O persoană a fost rănită şi au fost înregistrate „pagube semnificative”.

Îți mai recomandăm Doi trădători ai Ucrainei au fost uciși în incidente separate

Armata rusă bombardează în mod regulat orașele și satele ucrainene situate în raza de acțiune a artileriei lor, lansatoare multiple de rachete, rachete și drone. În ciuda dovezilor și mărturiilor, Moscova a negat că a vizat civili de la începutul invaziei pe scară largă.

De cealaltă parte, forțele rusești desfășoară în prezent atacuri masive conduse de infanterie pentru a captura Avdiivka, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele rusești au recurs la noi grupuri de atac pentru a înainta spre cucerirrea orașului asediat Avdiivka. Oficialii militari ucraineni transmit că numărul confruntărilor ruso-ucrainene de la Avdiivka a crescut semnificativ.

„Pentru a doua zi consecutivă, forțele de ocupație au folosit în mod activ dronele kamikaze și aviația. Iar numărul confruntărilor a crescut semnificativ", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun la televiziunea națională, potrivit The Guardian.

Acord pentru producerea de obuze în Ucraina

Kievul a convenit cu două firme americane să producă în comun obuze de artilerie de 155 mm în Ucraina, au anunțat autoritățile de la Kiev, dar producția nu va începe mai repede de doi ani.

Cererea de cartușe de 155 mm a crescut după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022. SUA și aliații au trimis Kievului peste 2 milioane și încearcă, nu totdeauna cu succes, să crească producția pentru a reface stocurile.

„Avem acorduri cu două companii americane de top pentru a produce în comun, în Ucraina, muniție de calibru 155", a declarat Aleksandr Kamișin, ministrul industriilor strategice, transmite Reuters.

Acordul privind producția de muniție vine pe fondul îngrijorărilor legate de sprijinul extern acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Miercuri, republicanii din Senatul SUA au blocat un proiect de lege de urgență care ar oferi aproximativ 60 de miliarde de dolari în sprijin militar și economic pentru Ucraina.

Kievul speră, de asemenea, că poate deveni integrat în peisajul militar al Occidentului prin promovarea producției și furnizării comune de arme într-un "spațiu comun al industriei de apărare".

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu dorește să se bazeze doar pe ajutorul militar din partea aliaților și urmărește să devină un donator de securitate.

Îți mai recomandăm Liderii G7, de acord cu limitarea importurilor de diamante rusești. Zelenski avertizează că unitatea occidentală se clatină