Forțele aeriene ucrainene au transmis joi că sistemele de apărare aeriană au doborât 34 din cele 44 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat peste noapte în trei regiuni ale țării, scrie Reuters.
Nu au existat victime, potrivit oficialilor militari.
„Avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost angajate pentru a respinge atacul”, au transmis reprezentanții Forțelor armate ucrainene în aplicația de mesagerie Telegram, conform agenției de presă.
Atacurile s-au îndreptat asupra regiunilor Odesa, Kirovohrad- din centrul Ucrainei și Nikolaev. „Forțele noastre de apărare aeriană au făcut o treabă excelentă”, a spus pe Telegram guvernatorul regional Odesa, Oleh Kiper.
Îți mai recomandăm Primele tancuri Abrams au ajuns în Ucraina„Fără lovituri sau distrugeri. Nu au fost victime. Au fost doar câteva mici incendii pe iarba uscată, ca urmare a căderii epavei Shahed-ului doborât", a mai spus el.
Odesa a devenit o zonă predilectă a atacurilor rusești, cu drone sau rachete, la fel ca porturile de pe Dunăre, de la Reni, Ismail și recent Orlivka, după cu Moscova s-a retras în luna iulie din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.
Wall Street Journal: Germania amână trimiterea de tancuri Taurus în Ucraina
Publicația americană Wall Street Journal (WSJ) scrie că Germania amână trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.
Decizia e bazată pe faptul că trimiterea rachetelor ar necesita și trimiterea de specialiști tehnici pe teren, astfel că unii oficiali ai Berlinului se tem că asta ar putea antrena Germania într-un conflict direct cu Rusia.
Coaliția tripartidă de guvernare din Germania ar fi aprobat livrarea de rachete Taurus, dar cancelarul Olaf Scholz s-ar fi opus, potrivit unor oficiali germani, menționează WSJ, citat de BBC, scrie G4media.
Îți mai recomandăm Ministru ucrainean: Producția de drone aeriene a crescut de peste 100 de ori în 2023Pe de altă parte, ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, declara recent că țara sa nu luase o decizie cu privire la rachetele Taurus, menționând că este vorba de echipament foarte sofisticat și că este necesară o analiză detaliată, potrivit agenției germane de presă (DPA).
În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a presat pentru trimiterea de către Germania a rachetelor Taurus și de către SUA a sistemelor de rachete ATACMS.
După întâlnirea dintre președintele SUA Joe Biden și Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunțat trimiterea de tancuri Abrams - o primă tranșă a ajuns deja în Ucraina - dar trimiterea de sisteme ATACMS părea să fie ținută în stand-by.
Ulterior, au apărut informații că SUA și Ucraina au ajuns la un acord și legat de aceste sistem, dar că nu a fost făcut un anunț public din motive strategice.