16 răniți în sudul Ucrainei în atacurile rusești. Rusia a doborât 125 de drone ucrainene

În această imagine furnizată de Serviciul ucrainean de urgență apare un bloc deteriorat după un atac cu bombă în Zaporojie. 29 septembrie 2024.

Cel puțin 16 persoane au fost rănite duminică într-o serie de lovituri rusești asupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei, au anunțat serviciile de urgență. Armata ucraineană a declarat că apărarea aeriană a doborât 15 din cele 22 de drone de atac rusești detectate în cel puțin patru regiuni.

Poliția regională spune că un băiat de 17 ani s-a numărat printre răniți.

Bombele aeriene au lovit orașul de 13 ori – unul dintre atacuri lovind și distrugând parțial o clădire rezidențială.

Ivan Fedorov, șeful administrației militare regionale Zaporojie, a declarat că trei cartiere din oraș au fost avariate, o clădire de apartamente distrusă, precum și cel puțin 15 case private.

Mai mulți oameni ar putea fi încă prinși sub dărâmături, a adăugat Federov.

Capitala regională a regiunii Zaporojie a fost vizată de mai multe „lovituri aeriene masive” în zori, au declarat serviciile de urgență ucrainene într-un comunicat.

O femeie prinsă de sub dărâmături a fost dusă la spital.

Andri Yermak, șeful biroului președintelui, a acuzat, într-o postare pe rețelele de socializare, încercarea Rusiei de a „teroriza" populația civilă.

Yermak a reluat apelul către aliații occidentali de a furniza mai multe arme pentru a intercepta rachetele rusești și de a aplica mai multe sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Rusia a anexat regiunea Zaporojie în 2022, dar principalul oraș cu același nume rămâne sub controlul Kievului.

Zona găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub ocupație rusă de la începutul invaziei la scară largă de 31 de luni.

Armata ucraineană a declarat că apărarea aeriană a doborât 15 din cele 22 de drone de atac rusești deasupra a patru regiuni ale țării. De asemenea, alte cinci drone ar fi fost neutralizate prin alte „contramăsuri”.

Mai multe

Rusia a doborât 125 de drone ucrainene

Ministerul rus al Apărării a transmis duminică că apărarea aeriană a doborât 125 de drone ucrainene în timpul nopții. Un apartament rezidențial a fost lovit în orașul vestic Voronej, potrivit guvernatorului local.

Separat, guvernatorul regiunii vestice Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un bărbat a murit în orașul de frontieră Șebekino, în timp ce opt civili au fost răniți în regiune.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai transmis că atacurile ucrainene recente s-au concentrat pe regiunea sudică Volgograd, peste care au fost doborâte 67 de drone. De asemenea, 17 drone au fost interceptate deasupra fiecărei regiuni Belgorod și Voronej, iar 18 au fost doborâte deasupra regiunii Rostov.

Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că o dronă a lovit un complex rezidențial, provocând un incendiu.

Incendiul a fost stins și nimeni nu a fost rănit, potrivit informațiilor preliminare, a spus el.

Nou bilanț după atacul asupra spitalului din Sumî

Rusia a atacat sâmbătă dimineață un spital din Sumî, în nord-estul Ucrainei, ucigând 10 persoane și rănind cel puțin alte 22, au declarat oficiali ucraineni.

Danielle Bell, șefa Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, a declarat că drone sinucigașe au lovit Spitalul Clinic Saint Panteleimon în două atacuri la interval de 45 de minute.

„Cele mai multe decese au avut loc în timpul celui de-al doilea atac, care a lovit când primii respondenți au sosit la fața locului și pacienții au încercat să evacueze”, a spus ea.

Administrația regională din Sumî a declarat sâmbătă seara că 10 persoane au fost ucise și 22 rănite, inclusiv 15 care se aflau în spital, cinci dintre ele în stare gravă. Toți pacienții spitalului au fost evacuați în alte unități.

Procurorii ucraineni au declarat că la momentul atacurilor de sâmbătă dimineață 86 de pacienți și 38 de membri ai personalului se aflau în spital.

Atacurile asupra orașului Sumî și a regiunii Sumî au devenit mai frecvente de când forțele ucrainene au lansat o operațiune în regiunea Kursk din Rusia în august și au capturat zeci de așezări.

Pe 28 septembrie, oficialii ucraineni au declarat că judecătorul Curții Supreme Leonid Loboiko a fost ucis într-un atac rusesc asupra vehiculului său în timp ce livra ajutor umanitar locuitorilor unui sat din regiunea nord-estică Harkov.

Îți mai recomandăm Nouă morți după un atac rusesc asupra unui centru medical

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.