Audierea pentru funcția de ambasador în România a doamnei Kavalec a avut loc în timp ce la București se afla secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
„Mă bucur că avem această coincidență”, a precizat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, la o conferință de presă comună organizată marți cu oficialul american.
Îți mai recomandăm Secretarul de stat al SUA la București: NATO e mai puternică decât oricând, suntem recunoscători RomânieiÎn fața senatorilor americani, Kathleen Ann Kavalec a spus că a mai lucrat în România ca atașat cultural la ambasada de la București.
„În acest rol, am călătorit în toată țara pentru a ne desfășura programele de diplomație și pentru a extinde rețeaua noastră de „American Corners” – centre de resurse unde românii pot afla mai multe despre cultura, istoria și guvernarea americană”, a spus Kavalec.
Apoi, ambasadoarea propusă și-a prezentat prioritățile pe care le va avea în România în cazul în care va fi confirmată în funcție.
„În primul rând, mă voi angaja să asigur siguranța și securitatea echipei noastre, a cetăţenilor americani care locuiesc, lucrează şi călătoresc în România”, a expus Kathleen Ann Kavalec primul său obiectiv.
Viitoarea ambasadoare a amintit că a fost la summitul NATO de la București în 2008, iar de Revelionul din 2007 a fost cu familia la Sibiu, unde primar era președintele Klaus Iohannis.
Kavalec s-a referit și la situația actuală din regiune și a spus că România merită lăudată pentru modul cum s-a comportat cu refugiații din Ucraina.
„Sunt hotărâtă să lucrez îndeaproape cu România în timp ce suntem uniți împotriva războiului neprovocat, nejustificat și îngrozitor al Kremlinului
împotriva Ucrainei. Poziția fermă a României în această perioadă este de lăudat. Țara și oamenii ei au primit cu brațele și inimile deschise peste două milioane și jumătate de refugiați ucraineni, dintre care peste 85.000
au rămas în țară, și i-au sprijinit cu generozitate pe acești refugiați cu asistență critică și servicii esentiale. În plus, România a sprijinit implementarea sancțiunilor fără precedent împotriva mașinii de război a lui Putin și a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte activități umanitare și de securitate”, a mai spus Kavalec.
Ambasadoarea subliniat că România nu s-a ferit să respingă încercările Republicii Populare Chineze de a impune aranjamente economice coercitive țărilor din Europa Centrală.
„România a adoptat o legislație 5G care exclude furnizorii de neîncredere din oferta sa 5G, a blocat o mai mare implicare a RPC în industria nucleară civilă a României și a instituit o legislație solidă de screening a investițiilor pentru a-și proteja infrastructura critică”, a spus Kathleen Ann Kavalec.
Aceasta a subliniat că, în cazul în care va fi confirmată, va coordona îndeaproape cu autoritățile românești contracararea eforturilor guvernul chinez de a slăbi securitatea națională sau situația economică a României.
Ambasadoarea a mai spus că va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investițiile americane.
„În final, sunt gata să susțin eforturile României de a lupta împotriva corupției și de a-și consolida instituțiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere și independente”, a conchis Kathleen Ann Kavalec.
Îți mai recomandăm Secretarul de stat al SUA la București: NATO e mai puternică decât oricând, suntem recunoscători RomânieiExperiență diplomatică, inclusiv în România
Kathleen Ann Kavalec este membru de carieră al serviciului de externe american, cu rang de ministru-consilier, și a servit până de curând ca șefă a misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.
Ea a fost nominalizată în funcție în iunie, moment în care și-a părăsit postul din Bosnia în pregătire pentru noul angajament.
Anterior, ea a ocupat funcția de secretar adjunct adjunct în Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat. Înainte, Kavalec a fost directorul Oficiului pentru Afaceri Ruse și șef adjunct de misiune al Misiunii SUA UNESCO la Paris/Franța.
Kavalec a supravegheat programe majore de asistență externă din SUA în calitate de coordonator adjunct pentru asistență în Biroul European și ca director pentru prevenirea conflictelor în Biroul Coordonatorului pentru Reconstrucție și Stabilizare.
Îți mai recomandăm Un sfert de veac de Parteneriat Strategic SUA - România. Ce a vizitat la Ateneu secretarul de stat A. BlinkenAlte misiuni ale lui Kavalec în străinătate includ serviciul de ofițer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din București și la cea din Kiev, precum și la Ambasada SUA de la Moscova, de două ori.
Mai fusese nominalizată, în timpul mandatului lui Donald Trump, pentru postul de ambasador în Albania, pe care nu l-a primit.
La Washington, a lucrat ca ofițer de management legislativ în Biroul pentru afaceri legislative și ca director al unității economice din Biroul Coordonatorului pentru Asistență pentru Noile State Independente.
Originară din California, Kavalec este licențiată în științe politice la Universitatea din California din Berkeley și un master în știință în serviciul extern de la Universitatea Georgetown din Washington.
Kavalec este beneficiarul a numeroase premii ale Departamentului de Stat, precum și premiul pentru rangul prezidențial. Vorbește română, spaniolă, portugheză, franceză, ucraineană și rusă.
Statele Unite au trimis doisprezece ambasadori și ambasadori interimari în România după Revoluție. O parte dintre ei au fost diplomați de carieră, în timp ce unii au fost numiri politice.
Postul interimar a fost până astăzi ocupat interimar de David Muniz, chargé d’affaires. Muniz a ocupat în trecut poziții în domeniul strategic pe zona Eurasia și posturi diplomatice în Albania, Muntenegru, Kosovo și Irak.
Ambasadorul din 2019-2021, Adrian Zukerman, a fost născut în România. Când avea nouă ani, familia sa, de origine evreiască, a emigrat către Europa de Vest și apoi SUA în anii 1965-66.
Îți mai recomandăm Secretarul de stat al SUA la București: NATO e mai puternică decât oricând, suntem recunoscători României