23 August 1944. Tânărul rege Mihai ia una dintre cele mai importante decizii politice românești ale secolului XX

Regele Mihai, în vârstă de 23 de ani, urma să ia una dintre cele mai importante decizii politice ale României din secolul al XX-lea. El dorea ieșirea României din alianța cu Germania lui Hitler, pentru a evita transformarea României în teatru de război și chiar riscul dispariției României ca stat.

Mareșalul Ion Antonescu, conducătorul statului și al Armatei, era adeptul continuării alianței cu Germania lui Hitler. El se temea că o renunțare la alianța cu Germania va face ca România să fie ocupată de sovietici, cu efecte devastatoare pentru țară.

Armata Română intrase în război în iunie 1941, de parte Germaniei naziste. A urmat o campanie militară împotriva Uniunii Sovietice. Începând cu vara anului 1943, Armata Roșie a trecut la contraofensivă.

Trupele britanice și americane erau și ele în ofensivă, după ce, în iunie 1944, debarcaseră în Normandia.

La începutul lunii august, 1944, Ion Antonescu s-a întâlnit cu Adolf Hitler. Liderul german l-a întrebat pe mareșal dacă România va merge până la capăt în război, alături de Germania. Mareșalul i-ar fi sugerat că România nu are nici un interes să renunțe la alianța cu Germania.

Pe 20 august 1944, Armata Roșie a atacat puternic, a spart rezistența combinată a trupelor române și germane de pe linia Iași-Chișinău și se afla la 100 de kilometri de Galați. 

Foto: Miting organizat în București în întâmpinarea armatei sovietice.

Pe 23 August 1944, Mareșalul Antonescu s-a întâlnit cu regele Mihai. Regele i-a cerut mareșalului să rupă alianța cu Germania.

Pentru că nu au reușit să se pună de acord, Regele Mihai a ordonat arestarea lui Ion Antonescu și a colaboratorilor lui. Regele a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor cu Aliații și URSS.


 

Mareșalul a fost surprins de arestarea ordonată de foarte tânărul rege Mihai. Câteva ore, mareșalul a fost deținut în Palatul Regal. Ulterior a fost dus într-o locuință conspirativă a unui simpatizant comunist. Peste câteva zile el a fost predat sovieticilor care intraseră deja în București.

În iunie 1946, Ion Antonescu a fost executat de regimul comunist instalat la București.

Vreme de 40 de ani, ziua de 23 August a fost ziua națională a României. Regimul comunist din România a folosit politic momentul 23 August 1944 și a rescris istoria prezentând-o ca pe o victorie aproape exclusivă a Partidului Comunist, în ciuda rolului secundar jucat în evenimente. Personaje esențiale ale zilei, ca Regele Mihai și Mareșalului Antonescu aproape nu mai contau în ochii propagandei comuniste.
 

După 1989, contribuția esențială al Regelui Mihai la decizia din 23 August 1944 a fost recunoscută. Evoluțiile ulterioare imprevizibile au dus la instaurarea regimului comunist. Pe de altă parte, întoarcerea armelor împotriva Germaniei lui Hitler a condus la recuperarea Ardealului de Nord, regiune pierdută de România în urma Dictatului de la Viena.