Șeful Pentagonului și ministrul rus al Apărării au discutat telefonic despre războiul din Ucraina

Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin (s) și Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov (d). Colaj RFE/RL.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit la telefon pentru prima dată cu ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder. Acesta a adăugat că în cadrul discuției, Austin „a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicație în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina”.

Ministerul rus al Apărării a transmis că cele două părți „au schimbat puncte de vedere privind situația din Ucraina”. Potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării, ministrul Andrei Belousov a atras atenția asupra pericolului de escaladare creat de furnizarea continuă de arme americane către armata ucraineană.

„A.R. Belousov a subliniat pericolul escaladării în continuare a situației prin furnizarea continuă de arme americane către forțele armate ucrainene”, se arată într-o declarație a ministerului Apărării de la Moscova de pe rețeaua de socializare Telegram.

Ultima conversație între miniștrii Apărării din SUA și Rusia a avut loc în martie 2023, când Lloyd Austin a vorbit cu Serghei Şoigu, fost ministru al Apărării demis recent şi pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis marți un mandat de arestare.

Îți mai recomandăm Rusia acuză SUA pentru atacurile ucrainene cu rachete asupra Crimeii, soldate cu morți și răniți

Convorbirea telefonică între miniștri are loc după ce Moscova a acuzat SUA de implicare într-un atac ucrainean cu rachete ATACMS asupra peninsulei Crimeea care a produs inclusiv victime civile. SUA a negat implicarea în realizarea atacului și a transmis că Ucraina ia propriile decizii militare în război.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și o consideră parte integrantă a teritoriului său, deși cea mai mare parte a lumii a condamnat anexarea și consideră peninsula Mării Negre ca parte a Ucrainei.

Livrările de arme americane către Ucraina au fost reluate în aprilie, odată cu aprobarea de către Congres a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari. Statele Unite susțin cererile Ucrainei de retragere totală a trupelor rusești și de restabilire a granițelor Ucrainei de după destrămarea URSS.

Marți, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, a avertizat că, dacă Occidentul subestimează hotărârea Moscovei, acest lucru ar putea duce la consecințe „tragice și fatale”, deoarece SUA și aliații săi se confruntă cu o mare putere nucleară - Rusia.

Îți mai recomandăm Primele muniții cumpărate de UE din țări terțe au ajuns în Ucraina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.