Linkuri accesibilitate

Curtea Penală Internațională. Fostul ministru rus al Apărării și șeful Armatei, acuzați de crime de război


Fostul ministru rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valeri Gherasimov, la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, Rusia, 27 februarie 2022.
Fostul ministru rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valeri Gherasimov, la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, Rusia, 27 februarie 2022.

Curtea Penală Internațională a emis marți (25 iunie) mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu, fost ministru rus al Apărării, și pe numele generalului rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, pentru presupuse crime comise în timpul invaziei rusești în Ucraina.

Şoigu a fost revocat luna trecută din funcţia de ministru al Apărării şi numit secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, într-una din cele mai semnificative schimbări făcute de preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul invaziei rusești în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Curtea de la Haga a declarat că Șoigu și Gherasimov sunt suspecți de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității pentru că au ordinat atacuri împotriva civililor și a infrastructurii civile din Ucraina, transmite Reuters.

Judecătorii au constatat că există „motive rezonabile” să creadă că „cei doi suspecți poartă răspunderea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene cel puțin din 10 octombrie 2022 până cel puțin pe 9 martie 2023”, a declarat CPI într-un comunicat de presă.

Rusia, care nu este membră a CPI, a spus în repetate rânduri că infrastructura energetică a Ucrainei este o țintă militară legitimă și neagă că vizează civilii sau infrastructura civilă.

Nici Ucraina nu este membră, dar a acordat CPI competența de a urmări penal crimele comise pe teritoriul său.

Mandatele pentru Șoigu și Gherasimov ridică la opt totalul mandatelor de arestare emise împotriva suspecților ruși de la începutul invaziei rusești în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022.

Printre acestea se numără și mandatul emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin, suspectat de crime de război din cauza deportării copiilor ucraineni în Rusia.

Tribunalul nu are forță de poliție proprie și se bazează pe statele membre pentru a face arestări.

În intervalul de timp menționat în ultimele mandate, Rusia este suspectată că a desfășurat numeroase atacuri împotriva centralelor electrice și substații din toată Ucraina.

Potrivit judecătorilor CPI, există temeiuri rezonabile să se creadă că loviturile au vizat în principal obiective civile, ceea ce transformă aceste atacuri în crime de război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG